Теми статей
Обрати теми

Компенсація витрат на доставку товару

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство займається реалізацією товарів. Вартість доставки не включається у ціну товару, а виділена окремо як компенсація витрат. Як така операція вплине на облік продавця?

Природа доставки

Про те, чи буде включатися вартість доставки у ціну проданого товару, чи вона має відшкодовуватися покупцем продавцю окремо, краще вирішити у договорі між продавцем і покупцем. У нашому випадку мова йде про те, що вартість доставки покупець окремо компенсує продавцю. Тому далі будемо розглядати тільки цей випадок.

І розпочинати слід з відповіді на запитання:

якщо вартість доставки оплачується покупцем окремо, то чи буде це вважатися наданням йому транспортних послуг?

На наш погляд, у цьому випадку говорити про надання транспортних послуг не слід, адже в договорі про них не йдеться.

Справа в тому, що покупець не замовляє у продавця окрему транспорту послугу. Адже сама собою послуга з доставки товару клієнту без купівлі товару не здійснюється. Тому, на наш погляд, доцільно вважати оплату доставки при придбанні товару, як компенсаційну виплату в рамках укладеного договору постачання товару або купівлі-продажу товару, а не як надання додатково послуг перевезення.

Водночас грань тут тонка. І все будуть вирішувати умови договору, згідно з якими продавець може, якщо забажає, окремо постачати товари, а окремо надавати послуги із його перевезення. Наприклад, таке може бути, коли окрім торгівлі, одним із видів діяльності постачальника є надання транспортних послуг. У такому випадку транспортну частину операції слід розглядати не як компенсацію витрат, а як надання окремої транспортної послуги.

Далі ми будемо говорити саме про компенсаційну виплату в рамках договору купівлі-продажу або постачання.

Документообіг

Скільки документів. Якщо товар доставляє продавець товару і за доставку покупець оплачує окремо, то, звісно, вартість такої доставки має бути окремо виділена і в первинних документах.

Питання постає лише щодо того:

чи повинен бути окремий документ на доставку товару, чи достатньо просто вартість доставки відобразити в тому первинному документі, в якому відображено операцію з продажу товару, який доставляється?

Якщо постачання товару і його доставка відбуваються в межах одного договору постачання/купівлі-продажу товару і сама собою послуга з доставки товару покупцю без купівлі товару не здійснюється, то вважаємо, що можна окремий документ (акт на компенсацію послуг) на вартість доставки не складати.

Достатньо буде відобразити обидві операції (продаж товару і вартість доставки) в одному первинному документі — видатковій накладній. Головне, виділити в ній окремими рядками вартість товару, який продається, і вартість доставки товару (компенсація доставки товару).

Водночас не буде помилкою, якщо оформити на операцію з доставки товару окремий документ, наприклад акт на компенсацію послуг з доставки.

Чи потрібна ТТН? Доставляти товар продавець може:

1) власними силами;

2) із залученням третіх осіб.

В обох випадках треба оформлювати ТТН (виняток — якщо перевізник — оператор поштового зв’язку).

Річ у тому, що на сьогодні Закон про автомобільний транспорт* дозволяє не складати ТТН на перевезення для власних потреб тільки фізичним особам. На юрособу дозвіл не використовувати ТТН при власних перевезеннях уже не поширюється.

* Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III.

ПДВ-облік

Об’єкт оподаткування ПДВ. Якщо підприємство займається доставкою свого товару і вартість такої доставки виділена окремо (не включена у ціну товару, що поставляється), то вартість доставки товару оподатковується ПДВ.

Водночас доволі часто (як і в нашому випадку) якщо підприємство не займається наданням окремих транспортних послуг, а здійснює тільки доставку свого проданого товару, то виникають проблеми із складанням ПН.

Адже не зрозуміло, як саме закодувати у ПН таку компенсацію на перевезення.

Складання ПН. Перш за все зауважимо, що при заповненні ПН орієнтуємось на дані первинних документів. Оскільки в первинних документах вартість доставки товару виділена окремо, то також окремо її варто виділити і в ПН.

Що стосується заповнення своєї ПН, то зазвичай у продавців виникають проблеми із заповненням:

1) гр. 2 «опис (номенклатура) товарів/послуг» ПН. Не зрозуміло, як саме слід дати назву такій операції: «доставка товару» чи «компенсація вартості доставки товару». На наш погляд,

великого значення не має, як саме ви назвете цю операцію. Головне, щоб назва операції, яку продавець вкаже у ПН, відповідала тій назві, що вказана у первинному документі

Тобто якщо у первинному документі зазначено, що продавець здійснював доставку товару, то і в ПН слід також операцію назвати «доставка товару»;

2) гр. 3, в якій вказується код операції, яка здійснюється. Відразу зауважимо, що вказувати у цій графі той самий кодом УКТ ЗЕД, що й самого товару, який доставляється при здійсненні цієї операції, не можна. Адже продавець отримує компенсацію за операцію, яка має «послуговий» характер і під товарний код не потрапляє. Тому логічно вважати, що у гр. 3 ПН слід вказувати не код товару згідно з УКТ ЗЕД, а код послуги із ДКПП.

Лишається з’ясувати, який саме код послуги слід вибрати.

На наш погляд, продавець, який сам здійснює доставку проданого товару, але сам не здійснює транспортну діяльність, а тільки отримує компенсацію витрат на доставку проданого товару, не має використовувати код транспортних послуг (наприклад, «49.41»).

Вважаємо, що

у гр. 3 ПН, щоб закодувати компенсацію витрат на доставку, слід використовувати код основної діяльності, тобто код роздрібної торгівлі — 47.00 або відповідний код оптової торгівлі з класів 45 — 46

Водночас якщо продавець залучає сторонню організацію для перевезення проданого товару і такий перевізник складе на продавця «вхідну» ПН з кодом послуг перевезення «49.41», то щоб не мати проблем з блокуванням ПН, краще закодувати у гр. 3 ПН компенсацію доставки саме під кодом «49.41»*.

* Наприклад, експедиторам, що залучають до перевезення сторонніх перевізників, податківці радили вказувати в ПН код перевезення (лист ГУ ДФС у м. Києві від 13.06.2017 № 604/ІПК/10/26-15-12-01-18).

3) гр. 4 та 5, які заповнюються згідно з КСПОВО, чинним на дату складання ПН.

Так от, послуга з доставки, яку компенсує покупець, не має одиниці обліку, тож у графі 4 ПН може зазначатися:

— «послуга», і тоді графа 5 не заповнюється, оскільки така одиниця обліку відсутня у КСПОВО;

— «грн» і в графі 5 ПН код гривні (2454).

Який варіант обрати, вирішувати вам.

Водночас якщо доставку здійснює стороння організація, то при заповненні гр. 4 та 5 вашої ПН можна вказати ті ж одиниці виміру, що вказані у «вхідній» ПН.

Усі інші графи ПН заповнюються у звичайному порядку. Детально про це читайте у «ПН на компенсацію понесених витрат» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48.

Висновки

  • Якщо продавцю покупець компенсує витрати на доставку проданого товару, то таку операцію зазвичай слід розцінювати, як компенсаційну виплату, а не як надання додатково послуг перевезення.
  • Якщо доставка придбаного товару оплачується покупцем окремо, то вартість такої доставки має бути окремо виділена і в первинних документах.
  • Незалежно від того, доставляється товар покупцю власним транспортом чи із залученням третіх осіб, на таке перевезення слід скласти ТТН.
  • Компенсація витрат на доставку є об’єктом оподаткування ПДВ, таку операцію слід окремим рядком відобразити у ПН.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі