Теми статей
Обрати теми

Плата за землю та податок на нерухомість: воєнні пільги ось-ось запрацюють!

Хмелевський Ігор, податковий експерт
На другому році війни депутати зробили чергову спробу врегулювали правила застосування воєнних пільг із плати за землю та податку на нерухомість. І заодно вирішили проблему з Переліком територій, через яку ці пільги не працювали. Давайте поглянемо, що невдовзі змінить новий закон.

Ідеться про Закон № 3050*, прийнятий на базі законопроєкту від 03.08.2022 № 7632.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від cплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 № 3050-ІХ.

На жаль, поки що не відома дата набрання ним чинності — на момент написання цієї статті він знаходиться на підписі у Президента. Та це не заважає нам стисло викласти його тези, аби ви могли вже потихеньку готуватися до подання уточнюючої звітності.

Перелік територій: який застосовувати?

Без нього воєнні пільги, про які ми тут говоритимемо, мертві.

Закон № 3050 передбачає, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та тимчасово окупованих територій визначається у встановленому Кабінетом Міністрів порядку. Такий порядок установлено постановою КМУ від 06.12.2022 № 1364, згідно з якою затвердити зазначений перелік територій Кабмін уповноважив Мінреінтеграції.

Отже,

чекати якогось нового переліку не доведеться. Можна буде одразу користуватися вже існуючим Переліком № 309*

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Після цих змін до ПКУ, сподіваємося, більше ніхто не насмілиться заперечувати, що Перелік № 309 — саме той, який треба. Бо інакше й на вила недовго потрапити...

Зверніть увагу! Закон № 3050 поширює воєнні пільги лише на:

(1) території активних бойових дій (далі — АБД)

та

(2) тимчасово окуповані території.

Тобто про території можливих бойових дій не йдеться взагалі. Тож якщо хтось із платників раніше задекларував нульові зобов’язання щодо об’єктів оподаткування, розташованих на територіях, які за Переліком № 309 не визначені як території АБД чи тимчасово окуповані, то тепер їх доведеться уточнити в бік збільшення. Причому як за минулий, так і за поточний рік. Зробити це можна без самоштрафу на підставі п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (див. статтю «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Детальні рекомендації щодо майбутніх уточнень ми надамо згодом, коли Закон № 3050 набере чинності. А поки що розповімо про його нововведення щодо плати за землю і податку на нерухомість. Домовимося говорити лише про юридичних осіб і ФОП (якщо вони є платниками відповідного податку). Звільнення для фізичних осіб від цих податків, установлені Законом № 3050, жодних дій від них не потребуватиме, оскільки податкові зобов’язання вони самі не розраховують і не декларують.

Плата за землю

Звільнення на бойових/окупованих територіях. Новою редакцією п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що не нараховується та не сплачується плата за землю (ані земельний податок, ані орендна плата) за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні юросіб та ФОП (!), розташовані на територіях АБД та тимчасово окупованих територіях за Переліком № 309. При цьому, судячи з усього,

строк перебування конкретної території у відповідному розділі Переліку № 309 протягом березня — грудня 2022 року значення не має. Звільнення все одно надається на всі 10 місяців минулого року

Одразу впадає в око, що законодавець навіщось приєднав ФОП — землевласників та землекористувачів до юросіб, відокремивши їх від звичайних фізичних осіб. Зауважимо, що для останніх звільнення надано на весь 2022 рік.

Насправді, такої категорії платників плати за землю, як ФОП, узагалі не існує — то все вигадки фіскалів (див. БЗ 111.05).

Разом з тим подавати земельну декларацію фіскали вимагали лише від тих ФОП, на кого безпосередньо як на підприємця були оформлені права власності/постійного користування/оренди земельної ділянки. Решті ФОП плату за землю контролери розраховували самі як звичайним «фізикам». Тож, схоже, законодавець тут свідомо відібрав у ФОП законні два місяці звільнення (січень і лютий 2022 року).

Ідемо далі.

Починаючи з 1 січня 2023 року звільнення надається за період з першого числа місяця по останнє число місяця, протягом яких території, на яких розташовані земельні ділянки платника, значились у Переліку № 309 як території АБД та/або окуповані території

Це підштовхує до думки, що платникам доведеться постійно моніторити зміни до Переліку № 309, аби відслідкувати часові рамки звільнення у поточному році. При цьому слід мати на увазі, що податківці наполягають на поданні УД при настанні інших факторів, які впливають на розмір податкового зобов’язання з плати за землю, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (в якому відбулися зміни). Про це йдеться в БЗ 111.05. Завдання ускладнюється ще й тим, що Мінінтеграції, як з’ясувалося, може вносити правки до певних позицій і заднім числом.

Наприклад, донедавна у п. 2.3 підрозд. 2 розд. І Переліку № 309 вся територія Запорізького району (код за КАТОТТГ UA23060000000070350) значилася як територія активних бойових дій з датою початку 12.03.2022 і відкритою датою їх закінчення. Однак наказом Мінреінтеграції від 09.03.2023 № 84, що набрав чинності з 10 березня, в Переліку № 309 така дата з’явилася — це 31.12.2022. За новими нормами Закону № 3050 це означає, що земельні ділянки юросіб, розташовані на території Запорізького району, мають право на звільнення від плати за землю лише за період березень — грудень 2022 року.

Звільнення земель у консервації та замінованих земель. Досі звільнення від плати за землю надавалося також за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Відповідна норма поки що є в п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Закон № 3050 передбачає інший механізм адміністрування пільг із плати за землю для земель, що перебувають у консервації, або забруднених вибухонебезпечними предметами.

Підставою для ненарахування земельного податку для таких земель мають стати дані Державного земельного кадастру

Але його ще треба буде наповнити відповідною інформацією.

Для земель, що потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами та знаходяться на територіях АБД або тимчасово окупованих територіях, Закон № 3050 надає можливість отримати відповідну пільгу за рішенням органів місцевого самоврядування. Для цього платники мають звернутися до таких органів із відповідною заявою.

Уточнення податку. Звісно, плату за землю за 2022 — 2023 роки вже давно задекларовано, а значну її частину ще й сплачено. В такому разі Закон № 3050 дозволяє відкоригувати податкові зобов’язання за обидва роки, подавши уточнюючі декларації (УД) за земельні ділянки на територіях АБД та тимчасово окупованих територіях.

І знову-таки, через те що цей дозвіл формально наданий лише тим платникам, які подавали земельну звітність згідно з п. 286.2 ПКУ, можливі негативні наслідки для ФОП, котрі звітувати не повинні. УД від них фіскали точно не приймуть, бо таким ФОП нічого уточнювати, раз не було звітної декларації. Але чи нададуть їм звільнення як звичайним «фізикам» за увесь належний період, наразі не зрозуміло.

А от право відкоригувати раніше нараховані податкові зобов’язання за 2022 та/або 2023 роки за заміновані земельні ділянки законодавець надав чомусь лише платникам орендної плати за землю.

Податок на нерухомість

Звільнення на бойових/окупованих територіях. Новою редакцією п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що податок на нерухоме майно не нараховується та не сплачується за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості юросіб, що розташовані на територіях АБД або на тимчасово окупованих територіях.

Починаючи з 1 січня 2023 року звільнення надається за період з першого числа місяця по останнє число місяця, протягом яких території, на яких розташовані об’єкти нерухомості платника, значились у Переліку № 309 як території АБД та/або окуповані території.

Як бачите, звільнюючі норми щодо нерухомого майна аналогічні тим, якими врегульовано звільнення від плати за землю.

Скористатися цим звільненням можна щодо всіх об’єктів нерухомості незалежно від їх фізичного стану (наявності чи відсутності руйнувань, пошкоджень, потреби капітального чи поточного ремонту тощо)

Головне тут — місце їх розташування, визначене Переліком № 309 як територія АБД або тимчасово окупована територія.

Звільнення пошкодженої або знищеної нерухомості. Воно прописане окремо. Пояснюється це тим, що дані про таку нерухомість будуть міститися в Державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України (далі — Реєстр майна), який ще треба буде створити.

Звільнення щодо знищеного нерухомого майна, як житлового, так і нежитлового, надається за 2022 рік та наступні податкові (звітні) періоди за ті об’єкти, дані про знищення яких внесені до Реєстру майна. Очевидно,

цим звільненням можна буде користуватися доти, доки платник у встановленому порядку не зареєструє припинення права власності на знищений об’єкт у Державному реєстрі прав на нерухоме майно

Одночасно з цим припиниться і обов’язок декларувати таку нерухомість як об’єкт оподаткування.

А от об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які були пошкоджені у 2022 році внаслідок війни, звільняються від оподаткування за період з 1 березня 2022 року і до того місяця включно, в якому за даними Реєстру майна вони були капітально відремонтовані, реконструйовані, реставровані та визнані придатними для проживання або для використання за цільовим призначенням.

Якщо ж пошкодження нерухомості сталося після 01.01.2023, то звільнення надається з першого числа місяця, в якому було зафіксовано факт пошкодження.

Свої правила встановлено щодо нерухомості, яка внаслідок війни зазнала незначних пошкоджень, але залишилась придатною для проживання/використання за цільовим призначенням та підлягає відновленню шляхом поточного ремонту. Для таких об’єктів місцева влада має право встановлювати власні пільги. Це може бути як зниження ставки податку, так і повне звільнення від оподаткування.

Звільнення знищеного чи пошкодженого майна від податку на нерухомість та надання місцевих пільг щодо майна, яке зазнало незначних пошкоджень, не залежить від включення відповідної території до Переліку № 309

Адже такі пошкодження фіксувалися на всій території України.

Уточнення податку. Платники, які задекларували за 2022 — 2023 роки податкові зобов’язання за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що розташовані на територіях АБД або тимчасово окупованих територіях, мають право відкоригувати нараховані суми податку за період 2022 та 2023 роки. Для цього слід подати в загальному порядку УД за відповідний період.

Зверніть увагу! Про можливість уточнити податок щодо знищеної/пошкодженої нерухомості в Законі № 3050 нічого не сказано. Тож не виключено, що з цим знову будуть певні непорозуміння.

Це лише короткий огляд змін, передбачених Законом № 3050. Решту подробиць, у тому числі й щодо подання уточнюючої звітності, обговоримо вже після набрання ним чинності. Сподіваємося, це відбудеться найближчим часом, доки ще не увірвався у платників терпець.

Висновки

  • Визначення територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територій має відбуватися за Переліком № 309.
  • З 1 березня по 31 грудня 2022 року звільняються від плати за землю земельні ділянки на територіях АБД та тимчасово окупованих територіях. Починаючи з 2023 року такі ділянки звільнятимуться за ті місяці, протягом яких відповідна територія була визначена як територія АБД чи тимчасово окупована територія.
  • Аналогічна логіка звільнень передбачена й для податку на нерухомість. Тобто з 1 березня минулого року звільнятимуться об’єкти житлової та нежитлової нерухомості юросіб за умови перебування їх у Переліку № 309 у статусі територій АБД чи окупованих територій. Звільнення працюватиме також і у 2023 році, але лише протягом періоду АБД або тимчасової окупації.
  • Нараховані та сплачені суми плати за землю та податку на нерухомість можна відкоригувати в загальному порядку через подання уточнюючих декларацій.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі