Теми статей
Обрати теми

Від’ємний ПДВ-ліміт через ∑Овердрафт: коли це можливо?

Солошенко Людмила, податковий експерт
У нас був позитивний ліміт для реєстрації податкових накладних. Проте 7 квітня виявили, що він став від’ємним через перерахунок ∑Овердрафт. Чому? Адже податкові накладні до цього ми не реєстрували. Куди зник ліміт?

Справді, ліміт передусім витрачається на реєстрацію податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК). Та все ж це не єдина причина, з якої сума ліміту може зменшуватися. Ще (як у ситуації в підприємства) ліміт може автоматично зменшитися через щоквартальний перерахунок ∑Овердрафт! Давайте розберемося як.

Що таке ∑Овердрафт?

Складова ліміту — ∑Овердрафт. Однією зі складових формули ліміту (∑Накл) є показник ∑Овердрафт. Що являє собою цей показник? ∑Овердрафт — це середньомісячна сума ПДВ, задекларована платником до сплати до бюджету за останні 12 місяців і погашена (розстрочена або відстрочена) (п. 2001.3 ПКУ). Тобто, по суті, це середньомісячний податок (сплачений платником за останні 12 місяців). При цьому

показник ∑Овердрафт розраховується в СЕА автоматично за даними ряд. 18 декларацій/УР, поданих за останні 12 місяців (як 1/12)

Тому, наприклад, при підрахунку ∑Овердрафт на 01.04.2023 візьмуть:

— дані ПДВ-декларацій за березень 2022 — лютий 2023, а також

— дані УР, нарахування за якими були здійснені в періоді з 01.04.2022 по 31.03.2023.

Звичайно, в розрахунку їх врахують, повторимо, за умови, що податкові зобов’язання, задекларовані платником у ряд. 18 декларацій/УР, погашені (розстрочені, відстрочені).

Утім, врахуйте, що ∑Овердрафт рахують тільки тим платникам, які є платниками ПДВ не менше 12 звітних місяців. А ось новачкам (новозареєстрованим платникам) ∑Овердрафт уперше розрахують тільки після 12 місяців роботи.

Таким чином, ∑Овердрафт — свого роду бонус (надбавка до регліміту) для тих платників, які декларують податок і його сплачують. А ось якщо платник протягом останніх 12 місяців подавав від’ємні декларації (наприклад, був відшкодуванцем або новачком), то жодного ∑Овердрафт у нього не буде.

Де подивитися ∑Овердрафт? Побачити, чому дорівнює показник ∑Овердрафт, можна:

— у рядку 8 Витягу про ліміт (форми J/F1401206), а також

— в Електронному кабінеті в розділі «СЕА ПДВ» — у підрозділі «Реєстр операцій». Точніше, його значення видно в першому рядку таблиці в графі «Сума овердрафту». А його динаміку можна простежити, зробивши вибірку за типом операції «Реєстрація суми overdraft».

Щоквартальний перерахунок ∑Овердрафт

Важливо! За діючими правилами показник ∑Овердрафт рахується в СЕА щоквартально (станом відповідно на 01.01, 01.04, 01.07 і 01.10). У зв’язку із цим

значення ∑Овердрафт підлягає щоквартальному автоматичному перерахунку (і на початку кожного кварталу оновлюється — перераховується)

Причому такий перерахунок ∑Овердрафт проводиться протягом 6 перших робочих днів кварталу (п. 2001.3 ПКУ). Тому, наприклад, з настанням II кварталу 2023 року перерахувати ∑Овердрафт повинні були платникам у СЕА не пізніше за 10 квітня 2023.

Проте особливість щоквартального перерахунку ∑Овердрафт у тому, що при такому перерахунку:

віднімають (мінусують) суму попереднього (старого) значення ∑Овердрафт і

додають суму свіжого (нового) ∑Овердрафт — розрахованого за даними на 1-е число поточного кварталу.

Тому вплив щоквартального перерахунку ∑Овердрафт на ліміт реєстрації ПН (∑Накл) можна представити так:

∑Накл = ∑Накл - ∑Овердрафтстарий + ∑Овердрафтновий.

Приклад. Тоді, якщо на 01.04.2023 регліміт (∑Накл), припустимо, становив 10000 грн і сума старого Овердрафту (∑Овердрафтстарий) була 50000 грн, а нового Овердрафту (∑Овердрафтновий) 15000 грн, то після щоквартального перерахунку ∑Овердрафт ліміт реєстрації ПН на 10.04.2023 міг виявитися від’ємним і дорівнювати «-25000 грн».

Оскільки ліміт: ∑Накл = 10000 - 50000 + 15000 = -25000 грн

Тому в такому разі щоквартальний перерахунок ∑Овердрафт просто «з’їв» ліміт і зробив його від’ємним.

У чому причина?

З техніки перерахунку видно, що якщо сума нового ∑Овердрафт (порівняно зі старою) збільшилася, то збільшиться і сума загального ліміту. І навпаки, якщо новий ∑Овердрафт зменшився — зменшиться і загальний регліміт (ситуація підприємства). Тобто

причина в тому, що показник ∑Овердрафт відчутно знизився і через це при перерахунку з’явився від’ємний ліміт

Зрозуміло, що значення ∑Овердрафт може зменшуватися, якщо впали платежі до бюджету за деклараціями за останні 12 місяців. Або якщо якісь періоди у 12-місячному відрізку і зовсім були від’ємними (і в них не декларувався податок до сплати в ряд. 18 декларації) — тоді такі періоди в розрахунку ∑Овердрафт просто не враховуються.

Звичайно, ситуація зі зниженням ∑Овердрафт і появою мінусового ліміту могла виникнути і в довоєнні періоди. Проте війна лише загострила ситуацію, оскільки більшість платників, які потрапили у складні воєнні умови, зіткнулися з падінням обсягів, що спричинило зниження платежів до бюджету. Як наслідок, динаміка платежів до бюджету за деклараціями впала. До того ж слід врахувати, що при розрахунку ∑Овердрафт станом на 01.04.2023 у 12-місячний відрізок якраз-то й увійшли непрості воєнні періоди! Тому в таку ситуацію могли потрапити багато платників і, маючи ще на кінець березня в запасі ліміт для реєстрації ПН, з настанням нового кварталу на ранок виявити, що після перерахунку ∑Овердрафт ліміт зник! ☹

До речі, проблема Овердрафту може замаячити й у спецЄПешників після виходу зі спецЄП — з відновленням ПДВ-статусу і відновленням розрахунку ліміту реєстрації (розрахунок якого (і всіх його складових) на період спецЄП заморожувався, детальніше див. «Навздогін» за ПКУ, або Розрахунок регліміту для спецЄПшника» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95). Адже на період спецЄП ПДВ-діяльність призупинялася і не було жодної сплати ПДВ до бюджету.

Як бути?

Якщо для реєстрації ПН недостатньо ліміту (зокрема, як у цьому випадку — коли після перерахунку ∑Овердрафт з’явився від’ємний ліміт), то варіантів вирішення проблеми, власне, не так уже багато:

— або чекати, поки збільшиться ліміт (наприклад, чекати вхідних ПН постачальників). Тим паче, що для ПН/РК, складених починаючи з 16.01.2023, діють продовжені воєнні строки реєстрації (п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, БЗ 101.16 і роз’яснення ДПСУ від 08.02.2023). Тому реєструвати: ПН/РК першої половини місяця (складені з 1-го по 15-е число) можна до 5-го числа (включно) наступного місяця, а ПН/РК другої половини місяця (складені з 15-го по 30(31)-е число) — до 18-го числа (включно) наступного місяця. А отже, з реєстрацією ПН/РК деякий час можна і почекати;

— або поповнювати грошима ПДВ-рахунок. Тоді гроші, покинуті на ПДВ-рахунок, додадуть ліміт реєстрації (через ∑ПопРах). Ну а надалі списуватимуться Казначейством у рахунок погашення податку за поточними деклараціями або УР.

Ну а взагалі на межі кварталів будьте напоготові і візьміть на замітку: якщо платежі до бюджету за деклараціями впали, то через щоквартальний перерахунок ∑Овердрафт ситуація з лімітом може неприємно змінитися. І ∑Овердрафт може «з’їсти» позитивний ліміт.

Утім, у сьогоднішніх умовах для багатьох платників податків причиною мінусового ліміту став різкий перепад ∑Овердрафт через війну. Проте з часом такий мінусовий вплив ∑Овердрафт на ліміт зменшуватиметься, оскільки показники декларацій за періодами вирівнюватимуться. І мінус регліміту з часом ставатиме дедалі менше й менше, і ∑Овердрафт зменшуватиме ліміт, але не так сильно. А якщо далі в платника буде все налагоджуватися, нарощуватися обороти і збільшуватися сума ПДВ до сплати в ряд. 18 декларації, то в майбутньому при перерахунку надбавка ∑Овердрафт буде позитивною і знову стане збільшувати ліміт.

Висновки

  • Показник ∑Овердрафт (складова ліміту) — це середньомісячний податок, сплачений (розстрочений/відстрочений) платником за останні 12 місяців.
  • Показник ∑Овердрафт за правилами СЕА щоквартально перераховується.
  • Якщо платежі до бюджету за деклараціями за останні 12 місяців упали і ∑Овердрафт зменшився, то при його щоквартальному перерахунку може з’явитися від’ємний ліміт. Тому на межі кварталів ситуація з лімітом може змінитися.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі