Теми статей
Обрати теми

Міжнародне перевезення для нерезидента — податкова накладна з типом причини «21»

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.16 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40075

Висновок документа

На міжнародне перевезення, надане нерезиденту, складають податкову накладну з типом причини «21»

Нагадаємо, що за послугами з нерезидентами податкові накладні (ПН) складають зі своїми типами причини (п. 8 Порядку № 1307*):

— за послугами, отриманими від нерезидента (з місцем постачання в Україні), — ПН з типом причини «14», а

— за послугами, наданими нерезиденту (з місцем постачання в Україні), — ПН з типом причини «21». Причому такий новий тип причини «21» з’явився з 01.04.2023 (після наказу Мінфіну від 28.12.2022 № 463, що підкоригував Порядок № 1307). Тоді як раніше на послуги, надані нерезидентам, складали ПН як на звичайного неплатника (тобто з типом причини «02»), оскільки жодних приписів із цього приводу Порядок № 1307 не містив.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

А також у п. 12 Порядку № 1307 обумовлені особливості заповнення таких ПН і передбачено, що в ПН з типом причини «21» у даних покупця:

— у графі «Отримувач (покупець)» зазначають найменування (П. І. Б.) нерезидента і через кому країну, в якій зареєстрований покупець (нерезидент);

— у полі «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляють умовний ІПН «500000000000»;

— поля «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» і «код» не заповнюють (п. 4 Порядку № 1307).

Щоправда, дослівно п. 8 Порядку № 1307 передбачає, що тип причини «21» відведений для ПН, що складаються на постачання послуг одержувачеві (покупцеві) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України. Тобто, по суті, для послуг, які є об’єктом оподаткування ПДВ за п.п. «б» п. 185.1 ПКУ. Тоді як міжнародні перевезення вантажів, пасажирів та багажу залізничним, автомобільним, морським, річковим і авіаційним транспортом — це взагалі самостійний (окремий) об’єкт оподаткування за п.п. «е» п. 185.1 ПКУ. Тому виникло питання: як бути з міжнародним перевезенням для нерезидента — чи можна і на нього оформляти ПН з «послуговим» типом причини «21»?

Як бачимо, податківці на нього відповідають ствердно. Фіскали в цьому випадку не стали буквоїдствувати і з метою оформлення ПН якось відгороджувати міжнародні перевезення від інших послуг. А пояснили, що за пп. «б», «е» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на території України відповідно до ст. 186 ПКУ, а також з постачання послуг з міжнародного перевезення пасажирів, багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським, річковим і авіаційним транспортом. А тому — дійшли висновку контролери — за міжнародним перевезенням для нерезидента так само, як і при інших послугах, наданих нерезидентам, складають ПН з «послуговим» типом причини «21».

Що ж, про такий варіант складання ПН при міжнародних перевезеннях нерезидентам податківці раніше говорили в усних консультаціях (детальніше про це див. у статті «Транспортні послуги за участю експедитора» // «Податки & бухоблік», 2023, № 31). Тепер контролери це підтвердили і в роз’ясненні з Бази знань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі