Теми статей
Обрати теми

Перевірка за скаргою про ненадання/помилки у ПН (п.п. 78.1.9 ПКУ)

Войтенко Тетяна, податковий експерт
За деяких обставин подання заяви-скарги у вигляді додатка Д7 до ПДВ-декларації може дати привід фіскалам провести позапланову документальну перевірку порушника відповідно за п.п. 78.1.9 ПКУ. Коли це можливо і які наслідки такої перевірки?

Під час воєнного стану щодо документальних позапланових перевірок діяв мораторій на їх проведення. Однак за вимогами нового п.п. 69.21 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ з 01.08.2023 воєнний мораторій не поширюється на перевірки, які проводяться з підстав, визначених п.п. 78.1.9 ПКУ, — за скаргою на нереєстрацію податкової накладної / акцизної накладної або помилок в обов’язкових реквізитах. Тож відтепер податківці мають право проводити такі перевірки. Надалі говоритимемо про наслідки подання скарги саме щодо податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК).

Скарга Д7 на контрагента

Можливість подати на контрагента заяви-скарги за формою додатка Д7 до декларації з ПДВ передбачена п. 201.10 ПКУ. Подають додаток Д7, якщо (п. 201.10 ПКУ):

1) продавець при складанні ПН та/або РК допустив помилку в частині заповнення обов’язкових реквізитів, передбачених п. 201.1 ПКУ;

2) продавець/покупець товарів/послуг своєчасно не реєструє ПН/РК у ЄРПН (крім ПН/РК, реєстрація яких була зупинена згідно з п. 201.16 ПКУ);

3) продавець/покупець взагалі відмовляється зареєструвати ПН/РК.

Подати додаток Д7 можна разом із ПДВ-декларацією за звітний період, у якому отримали дефектну ПН/РК або порушено граничний строк реєстрації ПН/РК чи стало відомо, що контрагент відмовляється реєструвати ПН/РК.

Право подати скаргу Д7 зберігається протягом 365 календарних днів, що настають за граничним строком подання декларації за звітний період, у якому контрагент допустив порушення (п. 201.10 ПКУ).

Після отримання додатка Д7 податківці повинні надіслати порушнику письмовий запит відповідно до вимог п.п. 4 п.п. 73.3.1 ПКУ про надання інформації щодо отриманої скарги

(деталі див. у статті «Запити: правила поведінки» // «Податки & бухоблік», 2021, № 46). У контрагента-порушника буде 15 робочих днів із дня, наступного за днем отримання запиту, для того, щоб надати податківцям пояснення та документальне підтвердження (п.п. 73.3.3 ПКУ).

Якщо відповіді у відведений строк не надійде — порушник проігнорує запит і не надасть документального підтвердження, то у податківців будуть підстави провести позапланову перевірку такого ПДВ-платника згідно з п.п. 78.1.9 ПКУ.

Умови перевірки за п.п. 78.1.9 ПКУ

За вимогами п.п. 78.1.9 ПКУ документальна позапланова перевірка загрожує платнику ПДВ, якщо:

1) стосовно нього подано скаргу про:

— ненадання ним ПН покупцеві або

— допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів ПН, передбачених п. 201.1 ПКУ, та/або

— порушення продавцем/покупцем граничних строків реєстрації ПН/РК у ЄРПН;

2) він не надасть протягом 15 робочих днів із дня, наступного за днем отримання письмового запиту фіскалів, у якому вказано інформацію зі скарги, пояснення та документальні підтвердження на цей запит.

Отже, умовою проведення документальної позапланової перевірки на підставі п.п. 78.1.9 ПКУ

є не тільки подання скарги на платника ПДВ в порядку, визначеному п. 201.10 ПКУ, а й ненадання таким платником пояснень та документального підтвердження на запит податківців

(див. постанову ВС від 11.05.2022 у справі № 200/11917/20-а).

У разі надходження від ПДВ-платника заяви зі скаргою податковий орган зобов’язаний провести документальну позапланову перевірку продавця (з урахуванням вимог, установлених п.п. 78.1.9 ПКУ) для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним ПДВ-зобов’язань за такою операцією. Перевірити порушника фіскали мають протягом 90 календарних днів з дня надходження такої заяви-скарги (п. 201.10 ПКУ).

Зауважте! Хоча п. 201.10 ПКУ говорить про перевірку у 90-денний строк продавця, суд поширює цей строк і на покупця, якщо на нього подана скарга за нереєстрацію зменшуючого РК (див. постанову ВС від 11.05.2022 у справі № 200/11917/20-а). Тож у 90-денний строк з дня надходження заяви-скарги від платника на продавця/покупця податківці мають провести документальну позапланову перевірку останнього відповідно до п.п. 78.1.9 ПКУ.

Наслідки позапланової перевірки

Штрафи за помилки в реквізитах ПН. За результатами документальної позапланової перевірки, проведеної на підставі п.п. 78.1.9 ПКУ за заявою покупця, продавцю загрожують штрафи згідно з п. 1201.3 ПКУ. Тож передусім за результатами цієї перевірки такий порушник повинен буде заплатити штраф у розмірі 170 грн щодо кожної ПН. Одночасно фіскали попередять продавця про необхідність виправити помилки протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання податкового повідомлення-рішення (ППР).

Якщо ж помилку так і не буде виправлено протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання ППР, тоді продавцю загрожує додатковий штраф у розмірі від 10 % до 100 % суми ПДВ, зазначеної в помилковій ПН (залежно від кількості днів прострочення).

Штрафи за нереєстрацію ПН/РК. Якщо податківці при перевірці виявлять факт відсутності реєстрації ПН/РК з простроченням хоча б на один день, тоді платникові (як продавцю, так і покупцю) загрожують штрафи, передбачені п. 1201.2 ПКУ.

Спочатку фіскали застосують штраф у розмірі 50 % від суми ПДВ, зазначеної в такій незареєстрованій ПН/РК

Якщо ж ПДВ-платник так і не зареєструє ПН/РК протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання ППР, йому світить ще один додатковий 50 % штраф. Тобто в такому разі сума штрафу становитиме 100 % суми ПДВ.

Утім, якщо встигнути з реєстрацією ПН/РК у 10-денний строк після отримання ППР, не буде ні другого 50 % штрафу, ні штрафу за несвоєчасну реєстрацію за п. 1201.1 ПКУ (абзац третій п. 1201.2 ПКУ). Тобто платник-порушник заплатить лише перший 50 % штраф за нереєстрацію ПН/РК.

Висновки

  • Позапланова документальна перевірка за п.п. 78.1.9 ПКУ загрожує ПДВ-платнику, якщо він не відреагує на запит податківців з інформацією із скарги Д7 контрагента і не надасть пояснень та документального підтвердження.
  • За результатами документальної позапланової перевірки, проведеної за заявою-скаргою Д7, порушнику за помилки в реквізитах ПН загрожують штрафи з п. 1201.3 ПКУ, а за відсутність реєстрації ПН/РК — згідно з п. 1201.2 ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі