№63

Податки & бухоблік, серпень, 2023/№ 63 Інші номери журналу ›
  • Дозволені та заборонені податкові перевірки під час війни: що після 1 серпня Численні зміни, відверті чутки, закінчення карантину — усе це змушує нас знову і знову повертатися до теми податкових перевірок. Тож у поточному випуску журналу поговоримо про те, який стан справ наразі у цій царині. Які перевірки дозволені, а які — заборонені? Що потрібно знати та пам’ятати про дозволені заходи контролю фіскалів? Згадаємо як про документальні перевірки (планові та позапланові, щодо ЄСВ та інших питань), так і про фактичні та камеральні перевірки. Звісно, не оминаючи питання податкових строків давності. Також проаналізуємо, що таке безпечні умови для проведення перевірки, за яких податківці зможуть перевіряти платника. У цій статті, зокрема, розбиратимемося з дозволеними та забороненими заходами контролю.
  • Дозволені позапланові податкові перевірки: що врахувати у період війни? З 1 серпня дещо розширюється перелік дозволених позапланових документальних перевірок. І у цій статті ми нагадаємо вам основні загальні правила щодо них. А в інших матеріалах журналу «Податки & бухоблік», 2023, № 63 поговоримо окремо про найбільш поширені підстави для таких перевірок.
  • Перевірка через те, що платник не відповів на запит фіскалів за п.п. 78.1.1 ПКУ З 1 серпня для певних категорій платників поновила свою дію одна із найпопулярніших підстав для документальних позапланових перевірок — п.п. 78.1.1 ПКУ. Йдеться, зокрема, про ситуацію, коли у податківців є інформація, що свідчить про порушення платником підконтрольного фіскалам законодавства, вони надсилають запит, а платник не відповідає на нього у строки, встановлені у ПКУ. Тож на що слід звернути увагу у межах цієї перевірки? Давайте розбиратися.
  • Перевірки за п.п. 78.1.5 ПКУ — заперечення до акта перевірки/скарга на ППР Якщо платник подав заперечення до акта перевірки або скаргу на податкове повідомлення-рішення (ППР), то за певних умов можлива позапланова документальна перевірка на підставі п.п. 78.1.5 ПКУ. Що це за умови? Давайте з’ясуємо.
  • Перевірки бюджетного відшкодування та ПДВ-мінуса за п.п. 78.1.8 ПКУ Воєнний мораторій щодо документальних позапланових перевірок бюджетного відшкодування (БВ) та/або декларування від’ємного значення ПДВ більше 100 тис. грн наразі не діє. Про специфічні моменти цих перевірок зараз і поговоримо.
  • Перевірка за скаргою про ненадання/помилки у ПН (п.п. 78.1.9 ПКУ) За деяких обставин подання заяви-скарги у вигляді додатка Д7 до ПДВ-декларації може дати привід фіскалам провести позапланову документальну перевірку порушника відповідно за п.п. 78.1.9 ПКУ. Коли це можливо і які наслідки такої перевірки?
  • Фактичні перевірки у воєнний час Під час воєнного стану, окрім камеральних перевірок, фіскалам дозволені також деякі документальні позапланові перевірки та фактичні перевірки. Тому сьогодні поговоримо про те, до кого можуть завітати податківці з фактичною перевіркою.
  • Камеральні перевірки у воєнний час Під час воєнного стану дозволено проводити також камеральні перевірки, тобто той вид перевірок, коли податківці не йдуть до суб’єкта господарювання в гості, а здійснюють перевірку віддалено — у приміщенні податкової. Про те, що це за перевірки і як вони проводяться у воєнний час, поговоримо далі.
  • Планові податкові перевірки: для кого дозволили з 1 серпня? У серпні набувають чинності зміни щодо планових перевірок. Тож у цій статті обговоримо те, кого вони стосуватимуться та як, узагалі, відбуваються. Також згадаємо най-найважливіші нюанси планових податкових перевірок.
  • Строки податкової давності та перевірки під час війни Досить тривалий час строки податкової давності були призупинені. Спочатку через карантин, а згодом — через воєнний стан. Але карантин завершився, а зміни, які набрали чинності з 01.08.2023, частково запускають строки давності. Це важливо, оскільки саме ці строки визначають період для перевірки, а також можливість для штрафування порушень. Детальніше про зміни та про те, як тепер їх рахувати, — у цій статті.
  • Безпечні умови для перевірки під час війни: що це? Перепоною для проведення документальної або фактичної перевірки може бути не тільки мораторій (заборона). Війна внесла свої корективи, і ще однією проблемою стала наявність небезпеки для життя та здоров’я як перевіряючих, так і платників. Тому законодавець вирішив передбачити на час воєнного стану додаткову умову для перевірки — це безпека. Про що йдеться? Зараз розповімо.
  • ЄСВ-перевірки під час війни: дозволені чи заборонені з 1 серпня? Зміни торкнулися не тільки класичних податкових перевірок. Деякі нововведення почали працювати з 1 серпня 2023 року і в частині контролю за правильністю нарахування, обчислення та сплати ЄСВ. Тож давайте розберемося, що ж це за зміни.
  • Перенесення строків податкових перевірок Податківці хочуть прийти на перевірку. Але всі працівники роз’їхалися, бухгалтер працює віддалено. Чи можна перенести перевірку? Чи є якісь інші підстави зупинити перевірку? Давайте розберемося.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі