Теми статей
Обрати теми

Перевірки під час припинення ФОП: невже доведеться проходити?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Серед підприємців іноді ходить чутка, що після закриття ФОП у Єдиному держреєстрі (ЄДР) нічого робити не потрібно. Ніяких податкових перевірок не буде і, відповідно, проблем також. Це певною мірою правда. Тобто іноді ФОП після припинення дійсно ніхто з фіскалів не перевіряє. Але це відбувається далеко не завжди. Яка ситуація з податковими перевірками під час припинення ФОП? Що як первинка загублена через війну? Зараз розберемося разом.

Спочатку ще раз нагадаємо, що ФОП перебуває на обліку у податковій як платник:

1) податків і зборів;

2) ЄСВ.

Зняття з обліку підприємця, який закривається, як платника ЄСВ та платника податків дещо відрізняються.

Як платника податків і зборів ФОП знімають з обліку тоді, коли фіскали отримають інформацію з ЄДР про припинення підприємницького статусу (п.п. 1 п. 11.18 Порядку № 1588*). Тобто ніби зв’язку з податковою перевіркою немає.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Тим не менш, у фіскалів є право на проведення позапланової документальної перевірки у разі, коли «розпочато процедуру <…> припинення юридичної особи або підприємницької діяльності» ФОП (п.п. 78.1.7 ПКУ). Дехто з юристів вважає, що з огляду на специфічний процес припинення ФОП сказати, що є якийсь початок «процедури припинення», не зовсім-то і можна. Тож ніби п.п. 78.1.7 ПКУ у разі закриття ФОП застосовувати некоректно. Однак, на нашу думку, податківці все-таки мають право провести перевірку.

Мораторій (заборона) на позапланову документальну перевірку у зв’язку з припиненням ФОП у період воєнного стану не встановлена

Про це зазначено у пп. 69.2 та 69.21 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

А ось як платника ЄСВ ФОП знімають з обліку тільки після проведення документальної перевірки (абз. 11 ч. 1 ст. 5 Закону № 2464*). І у цьому випадку так само йдеться про п.п. 78.1.7 ПКУ.

Зверніть увагу: з 01.08.2023 перевірки щодо ЄСВ у рамках процедури припинення ФОП дозволені на період воєнного стану (п. 923 розд. VIII Закону № 2464).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Але зауважте: платник все одно лишається на обліку у податківців. Але вже як фізособа — платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності (п.п. 6 п. 11.18 Порядку № 1588).

Перевірка як платника податків

У випадку з перевірками ФОП як платника податків слід пам’ятати про таке.

Який період можуть перевірити? Перевірити фіскали, за загальним правилом, можуть період у 1095 днів (тобто 3 роки) (п. 102.1 ПКУ).

Увага! У цьому випадку є велика кількість «але». По-перше, нюанси щодо старту податкового строку давності залежно від тієї чи іншої ситуації. По-друге, на період карантину та воєнного стану строки давності призупинялися й у деяких випадках зараз призупиняються. Причому там досить багато нюансів. Загалом, про податкові строки давності і про правила їх відліку можна почитати у статті «Строки податкової давності та перевірки під час війни» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63.

У підсумку 3 роки можуть і у 5 перетворитися. Усе залежить від конкретної ситуації. Однак хай вас не збивають з пантелику збільшені строки зберігання первинних та інших документів, пов’язаних з оподаткуванням, визначені у п. 44.3 ПКУ. Нагадаємо, що у цій нормі вказано, що у разі ліквідації платника документи за період його діяльності не менш як 1825 днів, що передували даті ліквідації, у встановленому законом порядку передаються до архіву.

Так от, це не дає право податківцям перевіряти період у 1825 днів у ФОП у будь-якому випадку. Бо одна справа — строки зберігання первинки, а інша — період для проведення перевірки. Загалом, це різні речі.

Як швидко можуть прийти на перевірку? Строки для проведення цього заходу контролю законодавством не встановлено. Це визнають і самі податківці (роз’яснення у категорії 130.03 БЗ). Тобто вони можуть призначити перевірку будь-коли. Обмежені фіскали, по факту, лише строками податкової давності, які, як вже зрозуміло, в умовах карантину та воєнного стану не такі вже й маленькі. І на практиці вони часто не сильно і поспішають з її призначенням.

А що як у платника немає доступу до первинки через війну? Нагадаємо, що у цьому випадку платник має повідомити податківців про те, що він втратив доступ до первинки або ж вона була знищена. Порядок такого повідомлення визначено у п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Також про нього можна почитати у статті «Не вберегли первинку: особливості у воєнний стан» // «Податки & бухоблік», 2022, № 82.

Крім того, у цій нормі чітко зазначено, що платники, які подали повідомлення про втрату документів через війну, не підлягають перевірці щодо зазначених у цьому повідомленні податкових (звітних) періодів, у тому числі після завершення воєнного стану.

Зверніть увагу: йдеться не про відсутність доступу, а саме про втрату документів. Також варто пам’ятати, що у податківців є право відмовити у застосуванні положень п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Тож заява про втрату документів від платника має бути все-таки вмотивованою (тобто мають бути посилання на якісь докази).

Якщо ж говоримо про повідомлення щодо відсутності доступу до первинки через війну, то перевірку керівник податкової (його заступник або інша уповноважена особа) можуть взагалі призупинити (п.п. 69.21 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І це може тривати доти, доки виявиться, що первинка таки знищена або ж доступ до неї відновився.

Перевірки щодо ЄСВ

Який період можуть перевірити? Якщо ФОП був зареєстрований до 01.01.2011 і раніше перевірки не проводилися, то податківці перевірятимуть його з 01.01.2011 (саме тоді адміністрування ЄСВ було передане фіскалам). А ось періоди до 01.01.2011 перевірятиме ПФУ. Як правило, на практиці перевіряючий робить запит до ПФУ і отримує інформацію щодо ЄСВ за період до 01.01.2011.

Якщо ж перевірка щодо ЄСВ таки проводилася, то перевірятимуть період з моменту цієї попередньої перевірки і по поточну дату.

Не забувайте, що строки давності для перевірок щодо ЄСВ не працюють (ч. 16 ст. 25 Закону № 2464).

Як швидко можуть прийти на перевірку? Строки для проведення цього заходу контролю так само законодавством не встановлено. Тобто вони можуть призначити перевірку будь-коли. І навіть строками давності фіскали тут не обмежені.

Чи можуть взагалі не перевірити?

Так, можуть. Існують навіть Методичні рекомендації щодо організації роботи комісій з розгляду питань доцільності/недоцільності проведення перевірок фізичних осіб у зв’язку з припиненням платників та форми висновку доперевірочного аналізу щодо недоцільності проведення перевірки, затверджені наказом ДПСУ від 15.09.2020 № 499. Вони, безумовно, мають рекомендаційний характер. Тим не менш їх податківці більш-менш дотримуються.

Зокрема, там визначено, що ФОП закриють без перевірки, якщо буде дотримано одночасно такі умови:

— подання звітності з нулями або неподання такої звітності за умови відсутності об’єктів оподаткування або показників, які потрібно відображати у декларації (з урахуванням строків давності зі ст. 102 ПКУ);

— подання звітності з ЄСВ;

— відсутність відкритих рахунків у банках або відсутність руху на таких рахунках протягом строку давності, визначеного у ст. 102 ПКУ;

— ФОП не отримував підприємницький дохід від податкових агентів. До речі, досить спірне формулювання…

— ФОП не отримував інші види доходів від податкових агентів (крім отримання доходів, які не оподатковуються або якщо з них було утримано податки податковим агентом);

— у ФОП не було найманих працівників або ФОП не нараховував (не виплачував) фізособам винагород за цивільно-правовими договорами (ЦПД);

— у ФОП відсутній податковий борг, заборгованість (недоїмка) з ЄСВ або відсутня заборгованість за іншими, підконтрольними податківцям платежами;

— у ФОП відсутні розстрочені, відстрочені, реструктуровані суми платежів (саме пов’язаних з податківцями). А також відсутні оскарження рішень фіскалів у адміністративному/судовому порядку та/або відкриті виконавчі провадження.

Йдеться як про перевірки щодо ЄСВ, так і щодо податків та зборів.

Також податківці у категорії 116.07 БЗ зазначають, що перевірка при знятті з обліку ФОП після припинення проводиться за наявності інформації, яка може свідчити про:

— заниження або завищення податкових зобов’язань;

— порушення вимог підконтрольного податківцям законодавства (наприклад, того ж законодавства щодо ліцензій (алкогольних, тютюнових, пальних і т. ін.) або РРО/ПРРО).

Тож перевірка таки може бути. Однак все-таки не завжди.

Висновки

  • Після припинення ФОП фізособа лишається на обліку у податківців як така, що отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.
  • Податківці можуть провести позапланову документальну перевірку ФОП, що припинився на підставі п.п. 78.1.7 ПКУ. Однак строки призначення такого заходу контролю не встановлені.
  • Позапланова документальна перевірка щодо ЄСВ може бути проведена, строків її призначення законодавство так само не містить. Строки давності у цьому випадку не застосовуються.
  • Перевірки у разі припинення ФОП можуть не проводитися. Але для цього мають бути певні умови.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі