№69

Податки & бухоблік, серпень, 2023/№ 69 Інші номери журналу ›
  • Треба закрити ФОП: як це зробити? Цей випуск журналу ми вирішили присвятити нюансам припинення ФОП. Поговоримо про загальний алгоритм дій, перевірки, подання останньої звітності (як для загальносистемників, так і для платників єдиного податку). Розберемося з суперечливими моментами щодо вчинення однієї частини операції (наприклад, відвантаження товару) за існування підприємця, а іншої (наприклад, оплати) — вже після ліквідації ФОП. Не забудемо про особливості припинення ФОП, пов’язані з війною та перебуванням на тимчасово окупованій території або території бойових дій. Загалом, буде корисно. А розпочнемо ми із загального алгоритму ліквідації.
  • Перевірки під час припинення ФОП: невже доведеться проходити? Серед підприємців іноді ходить чутка, що після закриття ФОП у Єдиному держреєстрі (ЄДР) нічого робити не потрібно. Ніяких податкових перевірок не буде і, відповідно, проблем також. Це певною мірою правда. Тобто іноді ФОП після припинення дійсно ніхто з фіскалів не перевіряє. Але це відбувається далеко не завжди. Яка ситуація з податковими перевірками під час припинення ФОП? Що як первинка загублена через війну? Зараз розберемося разом.
  • Розбираємося з операціями після припинення ФОП Навіть після того як ФОП припинено, його ще можуть турбувати справи підприємницького життя. Адже після припинення він може ще продовжити виконання взятих на себе обов’язків, повертати отримані аванси, отримувати від покупця (замовника) кошти за поставлений товар (надану послугу) у статусі підприємця. Крім того, йому ще слід буде розібратися із своїми товарними записами. Про всі ці операції після припинення ми і поговоримо далі.
  • Реєстрація підприємцем після нещодавнього припинення Інколи так буває, що фізособа через декілька місяців або навіть тижнів після того, як припинила свій ФОП, знову вирішує стати підприємцем. Можливо, вдруге пощастить більше, ніж першого разу. Якщо так стається, то у неї виникає ціла низка запитань. Наприклад, фізособу цікавить, чи зможе вона знову стати підприємцем-спрощенцем, якщо у поточному році вона ліквідувалася у статусі спрощенця, або як повторна реєстрація ФОП-загальносистемником впливає на необхідність реєстрації платником ПДВ тощо. Відповіді на ці та інші запитання шукайте далі.
  • Повторна протягом року держреєстрація ФОП і спрощенка: специфіка 2023 року З 01.08.2023 у ПКУ з’явилася перехідна норма, яка дозволяє експлатникам спецЄП повторно у 2023 році переходити/обирати єдиний податок (ЄП). У тому числі якщо мова про «припиненого» ФОП, який у 2023 році знову зареєструвався підприємцем. Пропонуємо з такими «старими-новими» ФОП розібратися детальніше.
  • Остання/«ліквідаційна» декларація ФОП-єдиноподатника: особливості подання та заповнення У статті розберемося з особливостями останньої/«ліквідаційної» декларації ФОП-єдиноподатника. В які строки вона має бути подана? Яку декларацію (квартальну чи річну) за останній період подають ФОП-ЄП груп 1 — 2? Які особливості є в заповненні останньої декларації? Як заповнювати декларацію (в частині обсягу доходу), якщо частину року ФОП працював на спецЄП?
  • Ліквідаційна декларація ФОП-загальносистемника Після реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП необхідно подати останню звітність та закрити всі борги перед бюджетом. Зі статті ви дізнаєтеся про особливості подання підприємцем-загальносистемником ліквідаційної декларації з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, а також про здійснення остаточного розрахунку за цими платежами.
  • Ліквідаційний звіт з підприємницького ЄСВ Ліквідаційну звітність з ЄСВ за себе повинні подавати далеко не всі підприємці, що розреєструвалися. Зі статті ви дізнаєтеся, хто від цього обов’язку звільнений, а хто не може його ігнорувати. А для тих, кому без ліквідаційної ЄСВ-звітності не обійтися, розповімо про строки та порядок її подання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі