Теми статей
Обрати теми

Повернення товару і коригування ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.04 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40538

Висновок документа

Якщо при поверненні товару грошові кошти повертатимуться покупцеві (а не зараховуватися в рахунок оплати майбутніх постачань), то продавець на дату такого повернення товару покупцем складає розрахунок коригування (РК) до податкової накладної (ПН). При цьому:

— продавець може відкоригувати ПДВ тільки після реєстрації покупцем РК, а

— покупець повинен відкоригувати податковий кредит (ПК) у періоді повернення товару (незалежно від реєстрації РК)

Нарешті в податківців з’явилися зважені роз’яснення про те, якою датою складати РК, якщо при поверненні товару покупцем йому повертатимуться грошові кошти за товар.

Якщо кошти повертаються. Оскільки для ПДВ-обліку важлива перша подія (п. 187.1 ПКУ), то на нього треба орієнтуватися і при складанні РК. А тому, якщо покупець спершу повернув товар (за який потім йому будуть повернені грошові кошти), то продавець повинен скласти РК на дату першої події — повернення товару покупцем у цьому випадку.

Про те, що за операціями повернення з покупцями — платниками ПДВ логічно складати РК на дату першої події (повернення товару / повернення коштів), ми говорили ще в статті «Визначаємо дату складання РК» // «Податки & бухоблік», 2021, № 35-36. Щоправда, тоді насторожувала дивна консультація фіскалів, у якій податківці чомусь (не звертаючи увагу на першу подію) прив’язувалися до моменту проведення розрахунків з покупцем і вимагали складати РК на дату повернення коштів. Проте така БЗ 101.04 з 10.03.2023 переведена в недіючі (у зв’язку зі зміною позиції податківців із цього питання — на користь першої події). Тому, сподіваємося, податківці визначилися остаточно і більше думки змінювати не будуть.

* Хоча траплялися й одиничні ІПК, у яких податківці висловлювалися за складання РК за першою подією (лист від 30.09.2020 № 4073/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Якщо кошти не повертаються (а зараховуються в рахунок майбутніх постачань). Нагадаємо й іншу ситуацію: якщо при поверненні товару гроші покупцеві не повертаються (а зараховуються в рахунок майбутніх постачань), то на дату повернення товару покупцем складають:

РК і

нову ПН (під нове постачання — оскільки кошти набувають статусу передоплати за інший товар).

Про те саме говорять і податківці у БЗ 101.04. І для наочності підсумуємо сказане про ПДВ-коригування при поверненнях у наступній таблиці.

Повернення товару та коригування ПДВ

Якщо:

Коли складати РК

Період коригування ПДВ:

у продавця

у покупця

— кошти повертаються

РК складають

на дату першої події (повернення товарів / повернення коштів)

відкоригувати ПЗ можна тільки після реєстрації зменшуючого РК покупцем*

відкоригувати ПК слід у періоді проведення перерахунку ПДВ (тобто в періоді складання РК), незалежно від реєстрації РК

— кошти

не повертаються

(а зараховуються в рахунок майбутніх постачань)

на дату повернення товару складають:

РК + нову ПН

* Тобто продавець може зменшити ПЗ відповідно:

— у періоді складання РК (при своєчасній реєстрації РК) або

— у періоді реєстрації РК (при несвоєчасній реєстрації РК).

Причому при реєстрації будь-яких зменшуючих РК (у тому числі і на покупців — платників ПДВ) фіскали рекомендують орієнтуватися на загальні строки реєстрації — дивлячись у якій половині місяця (першій/другій) складені РК (БЗ 101.15, лист ДПСУ від 25.01.2022 № 142/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Щоправда, якщо повернення коштів — друга (завершальна) подія, то зміна позиції податківців може принести проблеми. Наприклад, якщо, керуючись колишніми роз’ясненнями фіскалів, склали РК за поверненням коштів. Добре, якщо тоді запаслися на свою адресу аналогічною ІПК. Інакше податківці тепер можуть говорити, що РК був складений не тією датою і ПЗ були зменшені продавцем не в тому періоді.

Або за ситуації, коли після повернення товару покупцем спершу планували повернути йому грошові кошти за товар (і з урахуванням колишньої позиції фіскалів відсовували момент складання РК до повернення коштів). Проте кінець кінцем вирішили кошти все-таки не повертати, а зарахувати їх як оплату в рахунок іншого постачання. Тоді доведеться провести ПДВ-коригування як належить (тобто як за ситуації, коли кошти не повертаються) і відповідно датою повернення товару скласти РК і нову ПН. Детальніше про повернення див. «Податки & бухоблік», 2022, № 68.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі