Теми статей
Обрати теми

«Помилковим» УР збільшили ПДВ-зобов’язання «довоєнного» періоду: чи можна виправити?

Казанова Марина, податковий експерт
Подали помилково уточнюючий розрахунок (УР) на збільшення зобов’язань до декларації з ПДВ за період 10.2020. Яким чином можна скасувати цей УР? Повторний УР не приймається, оскільки за період до воєнного стану заборонено зменшувати зобов’язання.

На жаль, ситуація доволі проблемна.

Законодавством не передбачено скасування вже поданого УР. Можна лише виправити помилки, допущені в ньому, — шляхом подання нового УР до декларації з урахуванням показників попереднього (помилкового) УР.

Попереднім УР платник помилково завищив ПДВ-зобов’язання, а тепер їх потрібно зняти. Але проблема в тому, що УР на зменшення податкових зобов’язань (ПЗ) потрібно подати до декларації «довоєнного» періоду. А п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ

забороняє під час воєнного стану подавати УР на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування до декларацій з ПДВ за періоди до лютого 2022 року

Причому ця заборона залишається діючою і після 01.08.2023.

Тож платники податку наразі не мають права на подання УР до декларацій з ПДВ за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року:

— із зменшенням показника рядка 18 податкової декларації з ПДВ (категорія 101.25 БЗ);

— зі збільшенням показника 20.2 декларації з ПДВ.

Зверніть увагу: ПКУ не забороняє подавати УР до ПДВ-декларацій «довоєнного» періоду, а тільки говорить, що не можна при їх поданні зменшувати задекларовані зобов’язання у цих деклараціях та заявляти БВ. Подавати УР з донарахованим податковим зобов’язанням чи збільшенням або зменшенням раніше задекларованого від’ємного значення у ПДВ-декларації можна.

Отже,

якщо УР буде зменшуватися показник рядка 18 декларації з ПДВ «довоєнного» періоду, то такий УР під час воєнного стану не буде прийнятий податківцями

Фактично подати УР на зменшення ПЗ «довоєнного» періоду можна буде тільки після закінчення воєнного стану або після скасування заборони (якщо це станеться ще до закінчення воєнного стану).

Тобто

виправити помилково поданий УР (яким помилково збільшили рядок 18 декларації «довоєнного» періоду) поки що неможливо

Зазначимо, що направлення листів податківцям з проханням вважати поданий УР помилковим теж навряд чи допоможе. Особливо якщо такий УР вже був проведений податківцями. Адже, як ми зазначили вище, скасування вже поданого УР не передбачено чинним законодавством.

Варто також звернути увагу на те, що з 01.08.2023 відновлено перебіг строків за ст. 102 ПКУ. У т. ч. і строків давності, протягом яких можна виправляти помилки в деклараціях. Причому такі строки відновили свій перебіг і щодо подання УР до ПДВ-декларацій «довоєнних» періодів на зменшення ПЗ (більше деталей знайдете у статті «Відновлення перебігу ПДВ-строків: розблокування ПН та інші ПДВ-строки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 64). Тобто заборона на подання УР на зменшення ПЗ у деклараціях «довоєнного» періоду залишилась. А перебіг строку (1095 днів), протягом якого можна подавати УР до декларацій, відновився з 01.08.2023. А отже, цілком може виявитися так, що платник фізично може не встигнути через діючу заборону виправити завищення ПЗ у деклараціях ПДВ «довоєнного» періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі