Теми статей
Обрати теми

Як скласти податкову накладну на товар, що оподатковується роздрібним акцизом

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Покажіть, будь ласка, на прикладі, як скласти податкову накладну (ПН) в разі продажу підакцизного товару в роздрібній торгівлі. Чек на продаж пива містить такі дані: сума до сплати — 37,64 грн, сума ПДВ (20 %) — 5,98 грн, сума роздрібного акцизу (5 %) — 1,79 грн. Які суми мають бути в ПН у рядку I (загальна сума коштів, що підлягають сплаті, з урахуванням ПДВ) і в рядку VI (обсяги постачання за основною ставкою) розділу А?

Оскільки складання ПН розпочинається з розділу Б, почнемо з цього й ми.

Отже:

опис (номенклатура) товарів/послуг продавця (графа 2) — тут у кожного буде своя назва товару, що відповідає первинці. Ми поставимо умовно «Пиво»;

код товару згідно з УКТ ЗЕД (графа 3.1) — тут має бути обов’язково десятизначний код, оскільки пиво — підакцизний товар, але для відповіді на запитання це не суттєво. Ми поставимо тут 2203000100 (пиво із солоду (солодове), в посудинах місткістю 10 л або менше, в пляшках);

одиниця виміру товару/послуги (графи 4 та 5) — з Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку ДК 011-96, затвердженого наказом Держстандарту від 09.01.97 № 8 (КСПОВО), можна вибрати найбільш відповідну для цього випадку (пляшка, банка, штука тощо) і відповідний код, але знову-таки для відповіді на запитання це не суттєво. А нам не залишається іншого, як тільки вказати в цих графах «пляш» та «0622», оскільки в графі 3.1 ми зазначили код УКТ ЗЕД для пива в пляшках. Хоча, вважаємо, не буде помилкою проставити тут «шт» і «0796» відповідно;

кількість (об’єм, обсяг) (графа 6) — ставимо 1, тобто одна пляшка, банка, штука тощо;

ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ (графа 7). У більшості випадків, якщо товар оподатковується за основною ставкою 20 %, тут проставляють 5/6 від ціни товару в чеку.

Для вашого ж випадку, коли продається товар, що підлягає оподаткуванню 5 % роздрібним акцизом, алгоритм буде інший. Податківці роз’яснюють (див. консультацію в БЗ 101.16):

суми податків, зборів, що включаються до ціни поставлених товарів/послуг, але не включаються до бази оподаткування ПДВ таких товарів/послуг, у податковій накладній не зазначаються

Роздрібний акциз — саме такий податок. Це випливає з п. 188.1 ПКУ, згідно з яким база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку, який нараховується, зокрема, відповідно до п.п. 213.1.9 ПКУ... (далі цю норму не цитуємо, бо воно тут зайве).

У свою чергу, згідно з п.п. 213.1.9 ПКУ об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах). А пиво (крім безалкогольного) належить до підакцизних товарів (п. 215.1 ПКУ).

При цьому для алкогольних напоїв (у тому числі алкогольного пива) базою оподаткування акцизним податком є вартість (із ПДВ та без урахування роздрібного акцизу) підакцизних товарів, що реалізовані (п.п. 214.1.4 ПКУ).

Таким чином, для пива фактична роздрібна ціна (ФРЦ), що зазначена в чеку, є сумою таких складових:

ФРЦ = (База ПДВ + ПДВ) + Акциз,

де База ПДВ — та величина, яку слід обчислити, знаючи кінцеву ціну товару в чеку, тобто ФРЦ;

ПДВ — сума податку за ставкою 20 %, яку застосовують до Бази ПДВ, тобто ПДВ = База ПДВ х 20 : 100;

(База ПДВ + ПДВ) — база оподаткування роздрібним акцизом;

Акциз — роздрібний акциз за ставкою 5 %, яку застосовують до бази оподаткування роздрібним акцизом, тобто Акциз = (База ПДВ + ПДВ) х 5 : 100.

Знаючи структуру ФРЦ, можна зворотним розрахунком визначити, що:

Акциз = ФРЦ : 105 х 5;

ПДВ = [(ФРЦ - Акциз) : 120] х 20;

База ПДВ = ФРЦ - ПДВ - Акциз

Перевіряємо за даними чека:

Акциз = 37,64 : 105 х 5 = 1,79 (грн);

ПДВ = [(37,64 - 1,79) : 120] х 20 = 5,975 (грн), а після округлення 5,98 (грн);

База ПДВ = 37,64 - 5,98 - 1,79 = 29,87 (грн).

Начебто, все правильно, чи не так? Принаймні, суми ПДВ і роздрібного акцизу, розраховані за запропонованими вище формулами, збігаються з тими, що зазначені в чеку.

Проте якщо знайдену вище величину — 29,87 (грн) поставити в графу 7 ПН як ціну постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ, то виявиться, що в графі 11 сума ПДВ дорівнюватиме 5,97 (грн), тобто вона відрізнятиметься від суми в чеку на 1 коп.

Така біда завжди матиме місце в тому разі, якщо й у сумі ПДВ, й у базі ПДВ третя цифра після коми — 5. Тоді обидва показники — і сума ПДВ, і база ПДВ будуть округлені до двох знаків після коми в більшу сторону, що при підсумовуванні дасть зайву копійку.

Та чи буде це проблемою у конкретному випадку, що тут розглядається?

Вважаємо, що ні. Адже

в разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (неплатникові ПДВ), розрахунки за які проводяться через РРО та/або ПРРО, складають податкову накладну за щоденними підсумками операцій — так звану підсумкову ПН

Це передбачено п. 14 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

Підсумкова ПН не підлягає наданню отримувачу (покупцеві), що знімає проблеми з можливою відмовою отримувача (покупця) прийняти таку ПН через копійчані розбіжності з первинними документами. Це по-перше.

По-друге, власне ніяких розбіжностей з первинкою в ній і немає, оскільки сума ПДВ, зазначена в такій ПН, буде розрахована правильно і збігатиметься із сумою ПДВ у чеку. А загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ (рядок І розд. А), в будь-якому разі не дорівнюватиме загальній сумі коштів, зазначеній у чеку, через особливості визначення бази оподаткування ПДВ товарів, що підлягають оподаткуванню роздрібним акцизом (див. про це вище).

Ну і по-третє, така підсумкова ПН без проблем пройде реєстрацію в ЄРПН. Зробити це слід у строки, встановлені п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Отже, просто вкажіть у графі 7 такої ПН 29,88 (грн). Тоді в наступних графах розд. Б ПН матимете:

обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (графа 10) — теж 29,88 (грн);

сума ПДВ (графа 11) — 5,98 (грн), тобто таку ж величину, як і в чеку.

Після цього до розд. А підсумкової ПН (рядки I — XII) вносите узагальнюючі дані за операціями, на які складена така ПН, а саме:

— у рядку I — загальну суму коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ, тобто 29,88 + 5,98 = 35,86 (грн);

— у рядках II і ІІІ — 5,98 (грн), тобто суму ПДВ, нараховану виходячи з обсягу постачання, зазначеного в рядку VI;

— у рядку VI — 29,88 (грн), тобто загальний обсяг постачання товарів/послуг за основною ставкою.

Решту нюансів складання такої ПН шукайте в статті «ПН за щоденними підсумками операцій» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48 (ср. ).

Який вигляд матиме заповнена таким чином ПН, покажемо нижче на рисунку.

img 1

Якщо ж із якихось причин такий варіант ви вважатимете неприйнятним для себе, можна поставити в графу 7 ПН 29,87 (грн), тобто величину, визначену згідно з проведеними розрахунками за наведеними вище формулами. В такому разі виникне копійчана розбіжність між сумою ПДВ в чеку і в ПН. Але на реєстрацію її в ЄРПН це жодним чином не вплине.

До того ж податківці вже давно визнають некритичність ситуації, коли сума ПДВ у зареєстрованій ПН відрізняється від суми ПДВ у первинці (чеку) на 1 копійку через округлення (див. листи ДПСУ від 10.11.2020 № 4639/ІПК/99-00-05-06-02-06 і від 06.07.2020 № 2711/6/99-00-05-06-02-06/ІПК). І їхні свіжі листи підтверджують, що вони послідовні в цьому питанні (див., зокрема, лист ДПСУ від 03.02.2023 № 219/ІПК/99-00-21-03-02-06).

А взагалі-то найліпшим виходом із ситуації вважаємо збільшення ціни пива на 1 коп., тобто до 37,65 грн. Тоді суми роздрібного акцизу і ПДВ в чеку залишаться без змін, а база ПДВ дорівнюватиме 29,88 грн, і жодних проблем із складанням ПН більше не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі