Теми статей
Обрати теми

Відмовляємося від єдиного податку

Децюра Сергій, податковий експерт
Інколи суб’єкту господарювання через різні причини доводиться розпрощатися зі спрощеною системою оподаткування. Про те, як це зробити, ми і поговоримо далі.

Правила відмови

Відмова від ЄП може бути як добровільною, так і вимушеною.

Добровільна відмова пов’язана виключно з бажанням єдиноподатника. Вимушена відмова відбувається через порушення умов перебування на ЄП (п.п. 298.2.2 ПКУ). Перелік випадків, у яких відмова від ЄП є обов’язковою, наведено у п.п. 298.2.3 ПКУ.

Незалежно від причин, процедура відмови одна й та ж. Суб’єкт господарювання (як ФОП, так і юрособа) має подати до контролюючого органу заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Причому окремої форми заяви, яку слід подати для відмови від ЄП, не існує. Для цих цілей слід взяти ту саму форму заяви, що й для переходу на спрощену систему оподаткування, тобто затверджену наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308. Але щоб така заява стала заявою на відмову від ЄП, її потрібно заповнити по-особливому.

Що стосується строку подання, то

в загальному випадку заяву про відмову від ЄП слід подавати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) (п.п. 298.2.1 ПКУ)

Тобто для відмови від ЄП з початку 2024 року заяву про відмову слід подати не пізніше 21.12.2023.

Інша річ, якщо причина відмови ЄП — це перевищення спрощенцем у податковому (звітному) періоді граничного обсягу доходу, який дає право бути у певній групі (один із видів обов’язкової відмови від ЄП). Розмір граничного доходу для певної групи ЄП шукайте у «Граничний річний дохід на єдиному податку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93.

Так от, якщо від ЄП спрощенець відмовляються саме через перевищення граничного доходу, то заяву про відмову від ЄП подають не у загальний строк (за 10 днів до закінчення кварталу), а у специфічний — не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (п. 293.8 ПКУ). Тобто якщо через перевищення за результатами 2023 року граничного доходу для його групи спрощенець вирішив покинути ЄП, то заяву на відмову від ЄП можна подати не пізніше 20.01.2024 (оскільки 20 січня у 2024 вихідний (субота), то подати таку заяву краще не пізніше 19.01.2024).

До відома! Якщо спрощенець ФОП групи 1 чи 2 перевищив дохід, який дає право бути у своїй групі, то йому не обов’язково покидати ЄП. Він може просто перейти у старшу групу. Про те, як змінити групу, читайте у «Змінюємо групу та/або ставку єдиного податку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 101.

Зверніть увагу! Якщо спрощенцю потрібно обов’язково відмовитись від ЄП (у тому числі через перевищення граничного обсягу доходу), то йому усе одно потрібно подати заяву про відмову. Адже якщо він цього не зробить, то з 1-го числа наступного кварталу після виникнення події, яка змушує покинути ЄП (зазначені у п.п. 298.2.3 ПКУ), податківці самі анулюють ЄП-реєстрацію (п. 299.10 ПКУ). І з цієї дати донарахують податкові зобов’язання так, ніби платник вже був загальносистемником (п. 299.11 ПКУ).

До відома! Якщо ФОП, який був платником ЄП, помирає, то заяву про відмову від ЄП спадкоємці не подають. ФОП знімуть з реєстрації автоматично після того, як фіскали отримають повідомлення про проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП у разі смерті (БЗ 107.01.07). Крім того, у такому випадку спадкоємцям не потрібно подавати і звітності за останній звітний період, на який припадає дата смерті.

Заповнення заяви

Як заяву на реєстрацію, так і заяву на відмову від ЄП на сьогодні і ФОП, і юрособи зазвичай подають у електронному вигляді. Для цього використовують код форми F0102003 — для ФОП та код форми J0102003 — для юросіб.

Після створення електронної форми заяви слід приступати до заповнення її реквізитів. Тут важливо не забути поставити позначку в полі «Відмова». Розрахунок доходу при відмові від ЄП, на відміну від обрання ЄП, подавати не потрібно.

Детальні правила заповнення кожного рядка заяви відобразимо у таблиці, наведеній нижче.

Правила заповнення заяви на відмову від ЄП

Номер рядка

Інформація що наводиться

1

Вказується найменування органу ДПС, до якого подається заява. Якщо заповнювати заяву у електронному вигляді через Електронний кабінет, то за замовчуванням у заяві буде вказана податкова, в якій претендент має основне місце обліку.

Якщо ваше основне місце обліку змінилося (а це у зв’язку із війною могло відбутися в багатьох платників), заява про відмову подається вже за новим основним місцем обліку. Тобто до іншої податкової, ніж заява на обрання ЄП

2

Зазначають у цьому полі юрособи код ЄДРПОУ, а ФОП — код РНОКП або серію і номер паспорта.

До відома! Серію і номер паспорта слід вказувати тоді, коли фізособа, яка створила ФОП, має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта.

Крім того, у цьому рядку слід визначити особу, яка відмовляється від ЄП. Для цього слід поставити позначку у полі «фізична особа — підприємець» чи «юридична особа»

3

Вказуєте найменування особи, яка відмовляється від ЄП

4

Вказуєте податкову адресу спрощенця, яка була вказана при реєстрації. А саме якщо заяву подає ФОП, вказуєте місце проживання, якщо юрособа —місцезнаходження

5.5

Спочатку в цьому полі слід вказати дату відмови від ЄП, вона завжди припадає на початок наступного кварталу. Так, якщо від ЄП відмовляються з початку 2024 року, то тут варто вказати 01 січня 2024 року.

За таким принципом визначається дата відмови від ЄП незалежно від того, якою є причина відмова — добровільною чи вимушеною.

Далі слід у цьому полі вказати конкретну причину відмови від ЄП. Це може бути або бажання платника, або настання випадку, який зобов’язує до відмови (п.п. 298.2.3 ПКУ).

Самим писати причину відмови не доведеться. Потрібно буде просто вказати позначку навпроти запропонованих причин, які наведені у формі Заяви

Висновки

  • Щоб відмовитись від ЄП, потрібно подати заяву про відмову. Для цього використовуємо ту ж форму заяви, що й при обранні ЄП.
  • Загальний строк подання заяви про відмову від ЄП — не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу.
  • Якщо відмовляєтеся від ЄП через порушення граничного розмір доходу, що дає право працювати на ЄП, заяву про відмову подаєте не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі