Теми статей
Обрати теми

Змінюємо групу та/або ставку єдиного податку

Децюра Сергій, податковий експерт
Новий рік — час підбиття підсумків. Для єдиноподатників — це час замислитися над тим, а чи не треба змінити групу або ставку ЄП? Діючі платники ЄП можуть і протягом року змінювати свою групу ЄП, а платники ЄП групи 3 ще й ставку. Але в більшості випадків над таким питанням замислюються саме зараз, напередодні Нового року. Про те, коли слід проводити таку міграцію і як її провести, поговоримо далі.

Правила зміни

Строки подання. За загальним правилом платники ЄП мають повне право змінити групу та/або ставку ЄП за умови дотримання вимог, установлених для обраної ним групи (п.п. 298.1.5 ПКУ). Змінити групу та/або ставку ЄП можна лише з початку кварталу.

Для зміни групи та/або ставки потрібно подати заяву на зміну групи або ставки. Форма такої заяви — та ж сама, що і для переходу на ЄП та відмови від нього, тобто затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308.

Заява на зміну групи подається у загальному випадку — не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (п.п. 298.1.5 ПКУ)

Тобто якщо платник ЄП бажає змінити групу чи ставку ЄП з початку 2024 року, то заяву на зміну групи/ставки подаєте не пізніше 16.12.2023.

Водночас із цього строку є винятки. Так, якщо платник ЄП:

— має намір добровільно змінити ставку всередині групи 3, а саме замість ставки 5 % (без сплати ПДВ) хоче обрати ставку 3 % (із сплатою ПДВ), то заяву про зміну слід подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку першого кварталу, з якого маєте намір почати використовувати нову ставку ЄП із сплатою ПДВ (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ);

— зобов’язаний змінити групу ЄП (а саме перейти у страшу групу) через те, що він перевищив граничну межу доходу, яка дає йому право працювати у певній групі (змінити групу 1 на 2 чи 3 або змінити групу 2 на 3), то заяву на зміну подаєте не пізніше 20-го числа місяця, наступного за кварталом, у якому допущено перевищення граничного ліміту для групи (пп. 1, 2 п. 293.8 ПКУ). Розмір граничного доходу для певної групи ЄП шукайте у «Граничний річний дохід на єдиному податку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93.

Так, якщо ЄП-ліміт перевищено в IV кварталі 2023 року, заяву на зміну варто подати не пізніше 20.01.2024. Оскільки 20 січня припадає на вихідний (субота), то таку заяву слід подати не пізніше 19.01.2024.

Обмеження за кількістю переходів між групами та/або ставками не встановлено.

Звертаємо увагу! Міняти групу можна як добровільно (виходячи зі свого побажання), так і вимушено (зважаючи на те, чи не перевищили ви граничний дохід для вашої групи). Якщо міняється група за бажанням, то можна змінити свою діючу групу як на старшу, так і на молодшу. А от якщо мова йде про примусову зміну, то можна обрати тільки старшу групу (пп. 1, 2 п. 293.8 ПКУ). Якщо для вашої групи старшої групи немає, то доведеться покинути ЄП. Про те, як це зробити, читайте у «Відмовляємося від єдиного податку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 101.

Якщо платник ЄП змінює групу, то, звісно, щоб зробити таку міграцію, він повинен вписуватись у ліміти, установлені для тієї групи, в яку вирішив перебратися.

Зміна ПДВешної ставки. Особливу увагу варто приділити відмові від групи чи ставки ЄП із сплатою ПДВ (тобто відмови від групи 3 зі ставкою 3 %) і переходу в групу чи ставку без сплати ПДВ. У цьому випадку обов’язково платник ЄП повинен анулювати свою ПДВ-реєстрацію.

Для цього за загальним правилом потрібно подавати заяву на анулювання ПДВ (ф. № 3-ПДВ). По суті, це слід робити при поданні заяви на зміну групи чи ставки ЄП. Водночас на сьогодні можна таку заяву окремо і не подавати.

Достатньо у заяві на зміну групи/ставки поставити відповідну позначку, і останнім днем звітного періоду перед переходом відбудеться анулювання такої реєстрації. Про те, що анулювання платником ПДВ пройде автоматично без подання окремої заяви, говорять і фіскали у БЗ 101.02.

У випадку коли платник ЄП групи 3, навпаки, перебирається із ставки, яка не передбачає сплату ПДВ, у групу зі сплатою ПДВ (до групи 3 зі ставкою 3 %), то йому обов’язково доведеться зареєструватися платником ПДВ. У цьому випадку, на жаль, однією позначкою про бажання стати платником ПДВ у заяві на зміну групи/ставки ЄП не обійтися. Доведеться подати Заяву на ПДВ-реєстрацію (ф. № 1-ПДВ). Вона подається у строки для подання заяви на зміну ставки, тобто не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку кварталу-переходу (п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8, абзац другий п. 183.4 ПКУ).

Якщо ж обирають групу 3 зі ставкою 3 % ФОП, які були до цього у групі 1 чи 2, то ці заяви подають у загальні строки, тобто не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (п.п. «в» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ). Якщо такі зміни здійснюють з початку 2024 року, це слід зробити не пізніше 16.12.2023.

Заповнення заяви

Заяву на зміну групи/ставки, як і на реєстрацію та відмову від ЄП, на сьогодні і ФОП, і юрособи зазвичай подають у електронному вигляді. Для цього використовують код форми F0102003 — для ФОП та код форми J0102003 — для юросіб.

Після створення електронної форми заяви слід приступати до заповнення її реквізитів. Тут важливо не забути поставити позначку в полі «Внесення змін». Розрахунок доходу при відмові від ЄП, на відміну від обрання ЄП, подавати не потрібно.

Детальні правила заповнення кожного рядка заяви відобразимо у таблиці, наведеній нижче.

Правила заповнення заяви на зміну групи/ставки

Номер рядка

Інформація, що наводиться

1

Вказується найменування органу ДПС, до якого подається заява. Якщо заповнювати заяву у електронному вигляді через Електронний кабінет, то за замовчуванням у заяві буде вказана податкова, в якій заявник має основне місце обліку

2

Зазначають код ЄДРПОУ, якщо змінює ставку ЄП юрособа, та код РНОКП або серію і номер паспорта, якщо змінює групу ЄП чи ставку ФОП.

Крім того, тут в окремих полях слід визначити особу, яка змінює групу/ставку ЄП. Для цього слід поставити позначку у полі «фізична особа — підприємець» чи «юридична особа»

3

Вказуєте найменування суб’єкта господарювання (юрособи чи ФОП), який вирішив змінити групу чи ставку ЄП

4

Вказуєте податкову адресу заявника, а саме місце проживання (якщо заяву подає ФОП) і місцезнаходження (якщо заяву подає юрособа)

5.2

У цьому полі вказуєте:

1) що саме ФОП чи юрособа має намір змінити. Так, якщо відбувається зміна групи, то вказуєте, з якої в яку групу переходить платник ЄП (наприклад, «з групи 2 на групу 3»). Якщо вирішили змінити ставку ЄП, то вказуєте, з якої ставки на яку відбувається зміна (наприклад, «із ставки 5 % на ставку 3 %» тощо).

Крім того, якщо через зміну групи чи ставки змінюється ПДВ-статус заявника, то варто про це зазначити. А саме якщо обираєте групу 3 зі ставкою:

— ЄП 3 %, то варто зазначити, що така зміна пов’язана «з реєстрацією платником ПДВ»;

— ЄП 5 %, то слід визначити, що така зміна відбувається «без реєстрації платником ПДВ»;

2) дату зміни групи та/або ставки ЄП. Так, наприклад, якщо змінюєте групу та/або ставку з початку 2024 року, то слід вказати у відповідному полі «01 січня 2024 року»

5.3

Якщо ФОП чи юрособа не просто вирішили змінити групу та/або ставку ЄП, а й вирішили відразу змінити статус платника ПДВ, то тоді вам слід буде заповнити і це поле. У ньому платник ЄП має повідомити, які зміни треба провести у його ПДВ-реєстрації.

Так, якщо:

1) платник ЄП до зміни був на ЄП без сплати ПДВ (був на групі 1, 2 чи 3 зі ставкою 5 %), а тепер хоче працювати на ставці 3 % зі сплатою ПДВ, то тоді йому слід зареєструватися платником ПДВ.

Для цього він має подати одночасно із заявою на зміну групи та/або ставки ЄП і Заяву на ПДВ-реєстрацію за ф. № 1-ПДВ та у полі 5.3 слід поставити тільки позначку «Х» у полі «Прошу зареєструвати платником ПДВ з першого числа календарного кварталу, в якому буде застосовуватись ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (реєстраційна заява платника ПДВ додається)»;

2) платник ЄП із групи 3 зі ставкою 3 % вирішив обрати без ПДВешну групу та або ставку ЄП (стосується обрання ФОП груп 1 і 2, а також усіх третьогрупників, які обирають ставку 5 %), то йому слід провести анулювання ПДВ-реєстрації шляхом проставляння у полі 5.3 свого ІПН та позначки у полі «Прошу анулювати реєстрацію платником ПДВ останнім днем звітного періоду, що передує переходу на застосування ставки єдиного податку, що не передбачає сплати ПДВ (без подання заяви про анулювання реєстрації платником ПДВ)»

Висновки

  • Змінювати групу та/або ставку ЄП можна на початок кожного кварталу. Тобто за рік це можна зробити 4 рази.
  • Загалом, якщо змінювати групи та/або ставки ЄП, які не пов’язані з ПДВ, то заяву на зміну слід подати не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.
  • Якщо міняти всередині групи 3 ставку 5 % на ставку 3 % (із сплатою ПДВ), то таку заяву слід подати у специфічні строки (не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку першого ПДВ-періоду).
  • При переході на групу 3 зі ставкою 3 % разом із заявою на зміну групи та/або ставки ЄП слід подати заяву на реєстрацію платником ПДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі