Теми статей
Обрати теми

Платникам акцизу (і не тільки «пального»): коли подавати декларацію

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 114.07 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=37616

Висновок документа

Якщо СГ** отримав ліцензію на госпдіяльність з підакцизними товарами, але не почав здійснювати цю діяльність, то у нього не виникатиме обов’язку з реєстрації платником акцизного податку, а отже, і подання акцизної декларації. Оскільки п. 49.21 ПКУ передбачено подання декларації лише для зареєстрованих платників

** Тут і далі використовуємо скорочення «СГ» (суб’єкт господарювання), яке в БЗ застосовують фіскали.

Одразу зазначимо, що ця консультація є відповіддю на запитання:

«Чи зобов’язані СГ, які не здійснюють реалізацію пального та не зареєстровані платником акцизного податку згідно з п.п. 212.1.15 ПКУ, але мають діючі ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним, подавати декларацію з акцизного податку?»

Висновок документа ви вже прочитали, а тепер давайте подивимось, що саме декларує норма п. 49.21 ПКУ: платники, визначені п.п. 212.1.15 ПКУ, а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на діяльність з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню, зобов’язані за кожний місяць подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному місяці.

Як бачимо,

в цій нормі згадуються «платники», тобто це саме ті особи, які вже є (зареєстровані) платниками акцизного податку

Судячи з висновку консультації, що коментується, саме так розуміють норму п. 49.21 ПКУ і податківці. І це має важливе значення для цілей логічного-ліберального її застосування.

Висновок для всіх? Висновок цієї консультації фіскали сформулювали узагальнено. Тобто начебто він має стосуватися не тільки осіб, визначених п.п. 212.1.15 ПКУ (які мають справи/отримали ліцензії на операції із пальним), а й тих, хто працює з іншими видами підакцизних товарів. Хоча в запитанні згадані лише ті СГ, які збираються торгувати оптом/вроздріб пальним

Тож чи можна висновок цієї консультації поширювати на СГ, які отримали ліцензії на право здійснення будь-яких операцій*** з будь-якими підакцизними товарами?

*** Єдиним винятком тут є ліцензія на зберігання пального виключно для власних потреб, отримана особою, яка не має акцизного складу/не має реєструватись платником пального акцизу. І відповідно — не має подавати акцизну декларацію. Див. «Є ліцензія на зберігання пального: чи подавати декларацію?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 20.

Гадаємо, на частину так, а на частину ні. Детальніше — читайте далі.

Конкретизуємо запитання. Давайте спочатку проаналізуємо ситуації, схожі на ту, про яку спитали у фіскалів, — коли СГ ліцензію на операції з підакцизними товарами отримав та платником акцизного податку ще не зареєстрований. Отже, конкретизуємо запитання:

якщо СГ, який ще не є платником акцизу, отримав ліцензію на здійснення операцій з якимось видом підакцизних товарів, то коли він має подати до відповідного органу ДПС свою першу акцизну декларацію?

Два фактори для подання. Судячи з цієї відповіді фіскалів, норму п. 49.21 ПКУ стосовно вирішення питань із поданням особою першої декларації слід розуміти так. Обов’язок подання першої декларації з акцизного податку для госпсуб’єктів, які визначені п.п. 212.1.15 ПКУ (особи, що реалізують пальне або спирт етиловий), а, можливо, й інших, які отримали відповідні ліцензії, залежить від двох сукупних факторів.

Перший — це факт отримання (наявність у) СГ ліцензії на операції з підакцизними товарами.

А другий — це факт реєстрації особи як платника акцизного податку.

А як же щодо початку здійснення діяльності із підакцизними товарами? Саме при цьому у багатьох СГ виникає обов’язок реєстрації платником акцизного податку/подання декларації. І у них ці речі тісно між собою пов’язані (див. нижче)…

Водночас не у всіх СГ факт реєстрації платником акцизу пов’язаний із початком здійснення діяльності з підакцизними товарами, тобто — початком здійснення оподатковуваних акцизом операцій, на які отримано ліцензію!

Саме тому

висновок цієї консультації податківців не є універсальним

І навіть щодо тих СГ, які отримали ліцензії на торгівлю пальним (чи спиртом), теж можуть бути нюанси. Щоб із цим розібратися, давайте згадаємо, коли-які СГ мають реєструватися як платники акцизу.

Хто-коли реєструється платником. Є декілька груп платників, які за нормами ПКУ підпадають під різні правила реєстрації платниками акцизу.

Отже, податківці реєструють платниками акцизного податку:

— платників, що реалізують пальне або спирт етиловий (яких стосується і запитання в цій БЗ), на підставі поданої за відповідною формою Заяви* не пізніше ніж за три робочих дні (!) до початку здійснення реалізації таких товарів (п.п. 212.3.4);

виробників підакцизних товарів на підставі виданих ліцензій (п.п. 212.3.1);

— інших платників, а також платників роздрібного акцизу з алко-напоїв на підставі поданої до ДПС першої акцизної декларації (пп. 212.3.2 та 212.3.11 ПКУ відповідно).

* Форма цієї Заяви затверджена наказом Мінфіну від 27.11.2020 № 729.

Детальний аналіз того, хто-коли із СГ має (а хто й узагалі не має) реєструватись платником акцизу, читайте в «Реєстрація платником акцизу (у т. ч. імпортерам): кому, коли і як?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 102 (ср. ).

Хто-коли подає першу декларацію. Тепер спроєктуємо висновки консультації податківців на кожну зі згаданих умовних груп платників.

1. Платники пального акцизу.

Якщо платники пального (спиртового) акцизу у конкретному місяці вже подали згадану Заяву до ДПС, то їм за такий місяць необхідно подати свою першу декларацію з акцизного податку. Причому — навіть і в тому випадку, коли вони у цьому місяці ще діяльності з пальним (спиртом) не починали! Адже цього прямо вимагає норма п. 49.21 ПКУ.

Якщо ж ліцензію на торгівлю чи зберігання пального* отримали, але діяльності ще не починали і Заяву ще не подали, тоді можна користуватись цією консультацією з БЗ 114.07 і декларацію не подавати — аж до того місяця, у якому буде подана Заява/розпочата ліцензована діяльність із пальним/спиртом.

* Тут мова йде про такі випадки із отриманням ліцензії на зберігання пального, коли у СГ виникає «акцизний склад», і «реалізація пального», і — обов’язок зареєструватись платником пального акцизу. А от тих випадків, коли ліцензія на зберігання пального для власних потреб придбавається особою, яка не має реєструватись платником, це не стосується (див. вище виноску 3)!

2. Виробники підакцизних товарів.

СГ, що отримали ліцензію на виробництво підакцизних товарів (у тому числі й пального або спирту етилового), податківці зареєструють платниками акцизу на підставі відомостей щодо видачі такому суб’єкту відповідної ліцензії. Тобто

у виробників — швидка реєстрація платником акцизу. І обов’язок подання першої акцизної декларації зазвичай виникне вже за місяць, в якому було отримано ліцензію

При цьому ліцензовану діяльність (виробництво) може бути розпочато й набагато пізніше місяця отримання ліцензії, а реалізація виробленого (коли виникнуть оподатковані акцизом обороти) буде ще пізніше…

3. Інші платники (у т. ч. платники роздрібного акцизу з алко-напоїв).

Для інших платників, які отримали ліцензії на операції з «підакцизними товарами, висновки цієї консультації якраз підійдуть ідеально. Бо вони мають зареєструватись та подати акцизну декларацію саме починаючи з місяця, в якому була розпочата ліцензована госпдіяльність з підакцизними товарами. При цьому ліцензія на цю діяльність може бути ними отримана набагато раніше, але обов’язку подавати декларацію/реєструватись платником акцизу до місяця, коли буде здійснено першу оподатковану акцизом операцію, у них не виникне!

Скажімо, ліцензію на роздрібний продаж алко-напоїв отримано в серпні-2023, а реалізовувати алко-напої почали лише в грудні-2023, акцизна декларація має подаватись тільки починаючи з грудня-2023. І надалі, звісно, вже подаємо за кожний наступний місяць, незалежно від того, чи здійснювалися продажі алко-напоїв. А от за місяці серпень-листопад 2023 року подавати декларацію було не потрібно! Вимоги фіскалів щодо подання декларацій за ці місяці, а також спроби штрафувати за незвітування будуть абсолютно незаконними і йтимуть урозріз і з нормами ПКУ, і з консультацією, що коментується!

Проте! Раніше податківці завжди вимагали від таких платників звітувати одразу — починаючи з місяця отримання ліцензії (із проставлянням нулів у графах, якщо ще не почали діяльності), і навіть штрафували на практиці за неподання...

Але, схоже, вони нарешті змінили цей не надто законний підхід! Про що свідчить не тільки консультація, яку коментуємо, але й відміна 03.09.2023 в БЗ 114.07 консультації, яка вимагала при отриманні роздрібної алко-ліцензії звітувати незалежно від початку діяльності.

Водночас, знаючи підступність фіскалів, краще тут підстрахуватись, отримавши ІПК (тим більше що причиною відміни згаданої консультації вони називають зміни у п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ)…

А якщо ви таки вирішите подавати порожню декларацію до початку здійснення діяльності, то вас фіскали зареєструють платником акцизу. І тоді вже продовжуйте далі звітувати за кожен наступний місяць…

Підсумки. Отже, узагальнимо наші висновки.

Ті СГ, що отримали ліцензії, мають почати подавати акцизні декларації зі звітного місяця, у якому відбулася перша (або обидві) з подій:

— СГ був зареєстрований ДПС як платник акцизного податку

або/та

— СГ було здійснено першу «ліцензовану» операцію з відповідними підакцизними товарами.

Причому платники-«ліцензіати», починаючи з декларації за перший звітний місяць, далі продовжують звітувати за усі наступні місяці – «незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному місяці» (п.п. 49.21 ПКУ).

А от платники акцизу, чия діяльність не ліцензується, подають декларацію тільки за ті місяці, в яких були оподатковані акцизом обороти.

І наприкінці — зауваження! Якщо ви здійснили оподатковувані акцизом операції, не придбавши завчасно ліцензію/не зареєструвавшись платником акцизу, то ви теж зобов’язані подати декларацію за місяць(ці), у якому (яких) виникли об’єкти оподаткування!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі