Теми статей
Обрати теми

Фіскали непохитні: продаж давальницької продукції — тільки з РРО!

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДПСУ від 27.10.2023 № 3818/ІПК/99-00-07-04-01-06

Інтерес до теми застосування РРО/ПРРО при продажу продукції власного виробництва, в тому числі виробленої на давальницьких умовах, протягом багатьох років не зменшується. Причини тут очевидні: п. 1 ст. 9 Закону про РРО дозволяє торгувати продукцією власного виробництва без касових апаратів і розрахункових книжок.

Про додаткові обмеження (а їх із пів десятка), що прописані в цій нормі, зараз не говоримо, бо не вони є головною перепоною для звільнення від РРО за цим пунктом. Врешті-решт, їх можна дотриматися, якщо поставити перед собою таку мету.

Головна перепона в тому, що Закон про РРО не містить визначення поняття «продукція власного виробництва». Як наслідок, залишається без відповіді й запитання, чи є для замовника готова продукція, отримана ним від виконавця за договором на переробку давальницької сировини, продукцією власного виробництва?

Погляньмо, як заповнили цю прогалину фіскали в листі, що коментується.

Висновок документа

До продукції власного виробництва може бути віднесена продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

При реалізації продукції, що була перероблена іншим підприємством, вона не може вважатись продукцією власного виробництва, а її продаж потребує застосування РРО/ПРРО на загальних засадах

Висновок попередніх консультацій на цю тему був аналогічним (див. лист ДФСУ від 22.08.2018 № 3656/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, листи ДПСУ від 27.01.2021 № 306/ІПК/99-00-07-05-01-06 і від 26.04.2021 № 1739/ІПК/99-00-07-05-01-06, а також БЗ 109.03). Причому аргументів на користь саме такого висновку фіскали не наводять. Тож допоможемо їм.

Впадає в око, що адресатами згаданих вище листів були підприємства-сільгоспвиробники, які вирощували сільськогосподарську продукцію (зернові та олійні культури, цукрові буряки, рис), передавали її на переробку іншим підприємствам на давальницьких умовах, після чого продавали отриману готову продукцію (борошно, цукор, олію тощо).

То чому б у такому разі не звернутися до визначення терміна «власна сільськогосподарська продукція» із п.п. 14.1.331 ПКУ, згідно з яким це товари з груп 1 — 24 УКТ ЗЕД, які власник чи користувач землі виростив, виготовив, виробив, переробив сам або переробив на давальницьких умовах.

До речі, податківці згадують це визначення в БЗ 109.04, щоправда, для інших цілей, однак сам факт, що сільгосппродукція не перестає бути власною для її виробника після повернення з переробки на давальницьких умовах, вони не заперечують. Таким чином,

якщо сільгосппродукція, вирощена підприємством і перероблена для нього на давальницьких умовах іншим підприємством, статус продукції власного виробництва для першого підприємства при цьому не втрачається

Згодні, що наведене нами обґрунтування не універсальне. Однак застосуй його фіскали у всіх перелічених вище листах, і їхній висновок став би на користь платників. Бо якщо перероблена на давальницьких умовах сільгосппродукція є власновиробленою, то й РРО/ПРРО при її продажу не потрібен. Звісно, за дотримання всіх умов, передбачених п. 1 ст. 9 Закону про РРО:

— не можна продавати так звані ризикові товари (ТСПТ, ліки та медвироби, ювелірні товари);

— не мати статусу підприємства торгівлі або громадського харчування;

— здійснювати розрахунки в касі підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою суб’єкта господарювання.

Та, на жаль, фіскали вперто не бажають звертати з протореної роками стежки…

Щоправда, одного разу вони таки спробували це зробити. В листі ДПСУ від 04.08.2020 № 3178/ІПК/99-00-07-05-01-06 (див. наш коментар до нього в статті «РРО при продажу давальницької продукції» // «Податки & бухоблік», 2020, № 72) прозвучало, що продукцію, вироблену на давальницьких умовах, можна продавати без РРО, якщо:

— коди УКТ ЗЕД нового продукту і сировини відрізняються на рівні перших 4 знаків;

— не менше 50 % собівартості нової продукції припадає на вартість переробки.

Однак та спроба була поодинока і, як бачимо із сьогоднішнього листа, не знайшла продовження в наступних консультаціях…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі