№97

Податки & бухоблік, грудень, 2023/№ 97 Інші номери журналу ›
  • Розраховуємо фактичну собівартість сільгосппродукції Завершується 2023 рік, а отже, наближається час підбиття сільгосппідприємствами підсумків роботи за цей звітний період. Саме аграріям ми присвятили цей тематичний номер, де розкриємо нюанси оренди земпаїв та експорту сільгосппродукції, закцентуємося на ПДВ-особливостях і застосуванні РРО тощо. А розпочнемо зі специфіки розрахунку фактичної собівартості виробленої сільгосппродукції, розподілу аграріями загальновиробничих витрат (ЗВВ), особливостей закриття рахунка 23 «Виробництво». Тож наразі говоримо про сільгоспбухоблік.
  • Загибель посівів у воєнний час: облік та оподаткування Через значний вплив природних факторів загибель посівів в агросфері — справа буденна. Причому донедавна до загибелі призводили в основному природні фактори (посуха, повінь, заморозки, буревії тощо), але війна додала новий неприродний техногенний фактор. Тому давайте сьогодні пригадаємо, як аграрію відобразити форс-мажорну загибель посівів в обліку і провести її оподаткування.
  • Продаж аграрієм власновирощеної сільгосппродукції нижче собівартості Сільськогосподарське підприємство реалізувало насіння соняшнику, вирощеного власними силами. Однак ціна продажу виявилася нижчою за фактичну собівартість такої сільгосппродукції. Які податкові наслідки з ПДВ виникають у разі збиткового продажу? Як обліковувати різницю між ціною продажу і собівартістю? Давайте зараз це з’ясуємо.
  • Правила оренди земділянок/паїв у фізосіб Для виробництва сільгосппродукції агротоваровиробники повинні володіти чи взяти у користування у інших осіб сільгоспугіддя. Оскільки на сьогодні більша частина сільгоспугідь належить саме фізособам-громадянам, то практично кожен аграрій бере в оренду у фізосіб-орендодавців земділянку чи пай. Тому зараз нагадаємо, як відобразити оренду сільгоспугідь у бухгалтерському та податковому обліку.
  • Збільшення розміру орендної плати за землю за бажанням орендаря Згідно з договором оренди орендна плата складає 8 % нормативної грошової оцінки (далі — НГО) земельної ділянки. Але керівництво підприємства, зважаючи на зростання цін, вирішило у 2023 році виплатити орендодавцям орендну плату у розмірі 12 % НГО. Але зміни у договір не вносилися. Як відобразити в обліку виплату збільшеної на 4 % від НГО орендної плати?
  • Експорт сільгосппродукції: реалії сьогодення Правила експорту сільгосппродукції з початку війни змінювалися неодноразово. Останні кардинальні зміни у правилах експорту почали діяти на початку листопада 2023. Тому сьогодні пробіжимося нюансами експорту сільгосппродукції.
  • ПДВ-особливості для аграріїв: 4 акценти Чи існують наразі якісь нюанси складання податкових накладних (ПН) і заповнення ПДВ-декларації аграріями? Що з сільгоспкритерієм безумовної реєстрації ПН та розрахунків коригування (РК)? Як сільгосптоваровиробникам враховують Таблицю даних, аби уникнути блокування ПН/РК? Про це — далі.
  • Продаж власної сільгосппродукції: РРО-нюанси Сільгоспвиробник планує продавати продукцію власного виробництва за готівку населенню, а також суб’єктам підприємництва, в тому числі на території села. Чи обов’язково при цьому використовувати РРО/ПРРО? Знайдемо відповідь на це запитання разом.
  • Фіскали непохитні: продаж давальницької продукції — тільки з РРО! Лист ДПСУ від 27.10.2023 № 3818/ІПК/99-00-07-04-01-06
  • Оренда техніки із пальним у баку: облік, акциз, ліцензія? Сільгоспвиробник узяв в оренду техніку для збирання врожаю із пальним у баках, щоби доїхати від орендодавця до місця заправки/виконання робіт. Потім техніку було повернуто орендодавцю із певним обсягом пального. Як відображати таке пальне в обліку? Чи будуть проблеми із ліцензуванням та акцизом з реалізації пального? Давайте разом розбиратися.
  • Що буде у грудні 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі