Теми статей
Обрати теми

Як уточнити екоподаток у зв’язку з воєнним звільненням

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За матеріалами категорії 117.04 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40934

Податківці не поспішаючи продовжують роз’яснювати, як уточнити податкові зобов’язання з тих податків, що охоплені воєнним звільненням. Нарешті черга дійшла й до екологічного податку.

Консультація, що коментується, призначена для платників екоподатку, зареєстрованих (взятих на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення/тимчасове зберігання радіоактивних відходів на територіях активних бойових дій (АБД) або тимчасово окупованих територіях. Визначення статусу територій, нагадаємо, має відбуватися за Переліком № 309*.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Воєнне звільнення від екологічного податку, передбачене п.п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, поширюється на платників податків, що здійснюють:

1) викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (п.п. 242.1.1 ПКУ);

2) скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти (п.п. 242.1.2 ПКУ);

3) розміщення відходів, крім розміщення відходів як вторинної сировини на власних територіях (п.п. 242.1.3 ПКУ);

4) утворення радіоактивних відходів та/або тимчасове зберігання їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк (п.п. 242.1.5 ПКУ).

Таке бачення ДПСУ висловила в БЗ 117.04).

Якщо перелічені вище платники протягом 2022 — 2023 років задекларували податкові зобов’язання за об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, що розташовані на територіях АБД або тимчасово окупованих територіях, вони можуть відкоригувати нараховані суми в бік зменшення шляхом подання уточнюючих декларацій (УД).

У загальних рисах ми розповідали про це в статті «Звітність з екоподатку за І квартал 2023 року: враховуємо воєнне звільнення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 32. Однак щодо того, як заповнити такі УД, точніше, відповідні додатки до них, де розраховується та чи інша складова екоподатку, податківці на той час не висловились.

І от нарешті таке роз’яснення з’явилося.

Зосередимося на додатку 1, в якому здійснюється розрахунок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення. Порядок заповнення додатка 2 (за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти) та додатка 3 (за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах) аналогічний. Про уточнення радіоактивної складової екоподатку податківці в консультації, що коментується, промовчали, тож і ми туди не лізтимемо.

Висновок документа

Додаток 1 з типом «уточнюючий» до декларації з типом «уточнююча» заповнюється так:

— до колонок 2 та 4 додатка 1 переносять показники відповідних рядків додатка 1, період яких уточнюється;

— в колонках 3 та 5 додатка 1 проставляється «нуль»

Що пропонують фіскали? Аби розібратися з цим, згадаємо спершу, як виправити помилки, допущені в декларації екологічного податку та додатку(ах) до неї, якщо таке виправлення відбувається шляхом подання УД. У такому разі в УД та додатку(ах) необхідно зазначити правильні показники з урахуванням уточнень (БЗ 107.05).

Загальні правила заповнення додатка 1 знаходимо в БЗ 117.05). Там сказано, зокрема, що в рядку 4 «податкове зобов’язання за звітний (податковий) період» наводять загальну суму податкового зобов’язання по стаціонарному джерелу забруднення за звітний період. А в рядках 4.1, 4.2, 4.n визначають податкове зобов’язання щодо кожного окремого коду забруднюючої речовини, що викидається стаціонарним джерелом забруднення. При цьому:

в колонці 2 «код забруднюючої речовини» рядків 4.1, 4.2, 4.n — код забруднюючої речовини відповідно до додатка 7 до декларації;

в колонці 3 «фактичний обсяг викидів» рядків 4.1, 4.2, 4.n — фактичні обсяги викидів у атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарним джерелом забруднення;

в колонці 4 «ставка податку» рядків 4.1, 4.2, 4.n — ставки, визначені ст. 243 ПКУ;

в колонці 5 «величина (к. 3 х к. 4)» рядків 4.1, 4.2, 4.n — суму податку, розраховану за наведеною в тексті формулою.

У консультації, що коментується, сказано начебто те саме. І якщо піти таким шляхом, то уточнюючий додаток 1 до УД за звільнений від екоподатку звітний квартал 2022 чи 2023 року виглядатиме приблизно так, як показано нижче на рисунку.

img 1

Однак якщо трохи замислитися, виникає запитання, а навіщо взагалі так робити? Чи не простіше буде в рядку 4 проставити нуль один-єдиний раз, а рядки 4.1, 4.2, 4.n залишити пустими у всіх колонках, без жодних нулів та іншої нікому не потрібної текстової інформації?

На нашу думку, такий спосіб заповнення уточнюючого додатка 1 до УД цілком прийнятний. У такому разі вам залишиться тільки перенести до рядка 5 «податкове зобов’язання, що уточнюється» показник рядка 4 додатка 1 за той період, що уточнюється, причому однією сумою, а не в розгорнутому вигляді. Тоді в рядку 5.2 «зобов’язання, що зменшується» буде визначено результат уточнення як різниця між завищеними раніше податковими зобов’язаннями (рядок 5) і нульовими зобов’язаннями, що стали такими в результаті застосування воєнного звільнення (рядок 4). Решту рядків додатка 1 заповнювати не треба.

Погодьтеся, що такий варіант заповнення куди простіший і зрозуміліший, аніж той, що запропонували фіскали. А щоб це стало зрозуміліше і їм, можете подати доповнення до УД з поясненням щодо уточнення суми податкового зобов’язання.

Зверніть увагу! Запропонованим нами способом можна скористатися в разі уточнення будь-яких звітних періодів 2022 року. Адже

за період з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року воєнне звільнення застосовується незалежно від початку/закінчення АБД/тимчасової окупації

Тобто не потрібно ділити ні 2022 рік на період до і після початку війни, ні певний квартал 2022 року на періоди до і після початку АБД чи тимчасової окупації.

Якщо ж ви уточнюватимете екоподаток за 2023 рік, то в такому разі воєнне звільнення спрацьовує за період з першого числа місяця по останнє число місяця, протягом яких на територіях, де розташовано ваші стаціонарні джерела забруднення, тривали АБД та/або їх окупація.

Приклад. Територію Мирівської сільської територіальної громади (ТГ) Нікопольського району Дніпропетровської області (код за КАТОТТГ UA12080030000022466) визначено як територію АБД з 02.08.2022 по 22.05.2023 (див. п. 2.1 підрозд. 2 розд. І Переліку № 309). Починаючи з 22.05.2023 ця ТГ набула статусу території можливих бойових дій з відкритою датою їх закінчення (див. п. 1.1 підрозд. 1 розд. І Переліку № 309).

Це означає, що платники екоподатку, стаціонарні джерела забруднення яких розташовані на території цієї ТГ, мають право на воєнне звільнення від екоподатку за увесь 2022 рік, а також за січень — травень 2022 року.

Тож аби обнулити податкові зобов’язання з екоподатку за 2022 рік і І квартал 2023 року, такі платники можуть заповнити всі УД за нашими рекомендаціями.

А от якщо звітну декларацію за ІІ квартал 2023 року подали з нарахуваннями за весь квартал, тепер слід зважати, що воєнне звільнення працювало лише два місяці цього кварталу — квітень і травень. Екоподаток за червень, виходить, нарахувати треба. Через це рядки 4, 4.1, 4.2, 4.n слід буде заповнити розгорнуто за рекомендаціями податківців із консультації, що коментується.

І насамкінець зазначимо, що з 10.11.2023 набрав чинності наказ Мінфіну від 07.09.2023 № 488, яким унесено чергові зміни до форми декларації екологічного податку, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.2015 № 715. Це означає, що при самостійному виправленні помилок, допущених за минулі податкові (звітні) періоди, починаючи із зазначеної дати має застосовуватися саме ця звітна форма. Суттєвих змін у ній не відбулося — просто із неї прибрали всі згадки про самостійне нарахування платником пені. Тож усе сказане вище можна сміливо застосовувати при уточненні екоподатку за новою формою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі