Теми статей
Обрати теми

Податки на землю і нерухомість у прибутковій декларації — 2022

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Чи можна віднести на витрати і відобразити в декларації з податку на прибуток за 2022 рік суми плати за землю і податку на нерухомість за даними поданих на початку 2022 року декларацій? Адже доля цих податків буде вирішуватися після воєнного стану (ВС). Чи є інша норма?

Давайте спочатку з’ясуємо, що говорить з приводу плати за землю і податку на нерухомість ПКУ.

Плата за землю. За вимогами п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано ВС, не нараховується та не сплачується плата за землю (як у частині земельного податку, так і в частині орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності). Водночас стосується це звільнення не всіх земель, а тільки земельних ділянок (земельних часток (паїв)), що:

1) розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях. При цьому перелік таких територій мав визначити Кабмін. Але Кабмін постановою від 06.12.2022 № 1364 переклав цей обов’язок на Мінінтеграції. У свою чергу, Мінінтеграції наказом від 22.12.2022 № 309 затвердило відповідний Перелік № 309 (див. статтю «Перелік окупованих територій є! Як ним скористатися?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99). Про те, як користуватися Переліком № 309. читайте у статті «Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9;

2) визначені обласними військовими адміністраціями (ОВА) як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Щоб зрозуміти, чи віднесено ваші землі до земель, які звільнені від плати за землю з цих підстав, слід отримати довідку ОВА з інформацію про засмічення чи про наявність фортифікаційних споруд.

Тож якщо ваші земельні ділянки потрапляють під звільнення, то ви точно не зобов’язані платити плату за землю починаючи з 1 березня по 31 грудня 2022 і за весь 2023 рік. Щоб скористатися воєнним звільненням, ви маєте право провести уточнення податкових зобов’язань за 2022 рік — з 01.03.2022 і до кінця 2022 року (див. статтю «Воєнне звільнення від плати за землю: уточнюємо 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9).

Інша річ, що й досі немає однозначної думки податківців. Вони заявляють про юридичну колізію між нормами ПКУ і постановою № 1364, якою делеговано право Мінінтеграції визначати Перелік територій, які потрапляють під звільнення. А ця колізія, на погляд фіскалів, заважає уточненню (див. статті «Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9 і «Воєнні звільнення по майновим податкам: що робити з 2022 роком?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9). Тому якщо ви пішли шляхом очікування і тягнете із уточненням, то нараховані за поданою декларацією з плати за землю витрати теж залишаєте. Адже узгоджені податкові зобов’язання перед бюджетом ви вважаєте дійсними на сьогоднішній момент, що і відобразили у бухобліку.

А от коли з’явиться ясність з Переліком окупованих територій і ви відкоригуєте свої податкові зобов’язання з плати за землю (подасте уточнюючу декларацію), відразу подайте уточнюючі декларації з податку на прибуток за звітні періоди 2022 року і зніміть відображені витрати. На щастя, зараз можна уточнити всі воєнні періоди без самоштрафу і пені (див. статтю «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Податок на нерухомість. Власники нерухомості також мають право отримати звільнення від нарахування і сплати податку на нерухомість (п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А саме вони мають право на звільнення від сплати податку на нерухомість за:

1) житлову нерухомість за період з 01.03.2022 по 31.12.2022. При цьому під звільнення потрапляють об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які:

розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих на територіях;

стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією рф. Порядок визнання об’єктів житлової нерухомості такими, що непридатні для проживання у зв’язку з військовою агресією рф, визначається Кабміном;

2) нежитлову нерухомість — за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано ВС. Під це звільнення потрапляють не всі об’єкти нежитлової нерухомості, а тільки ті, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територіях. Знов-таки за Переліком таких територій від Кабміну.

Зняти нарахований податок на нерухомість за період з 01.03.2022 по 31.12.2022 теж можна шляхом подання до річної декларації з податку на нерухомість на 2022 рік уточнюючої декларації. Знов-таки, якщо ви, зважаючи на невизначеність ситуації з Переліком № 309 (див. статтю «Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися» // «Податки & бухоблік» 2023, № 9), вирішили почекати і до вирішення колізії не уточнювати податок на нерухомість за 2022 рік, то нараховані податкові зобов’язання з цього податку за даними поданої декларації залишаєте у складі витрат.

Отже, якщо ви всупереч позиції податківців вважаєте Перелік № 309 легітимним, подали уточнюючі декларації і зменшили задекларовані податкові зобов’язання на 2022 рік, то ви маєте і в бухгалтерському обліку відобразити нарахування плати за землю та податку на нерухомість у складі витрат уже з урахуванням такого уточнення.

Якщо ж підстав для уточнення у вас не було або ви вирішили почекати, поки колізія буде усунута, тоді нараховуєте ці податки у бухобліку, спираючись на дані поданих декларацій. Такі нараховані суми зменшать об’єкт оподаткування податком на прибуток 2022 року. Але як тільки проведете уточнення плати за землю і податку на нерухомість, мерщій уточнюйте прибуткову декларацію за 2022 рік і знімайте відображені витрати з цих податків. Ще раз наголосимо: самоштрафу і пені за воєнні періоди не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі