Теми статей
Обрати теми

Продаж продукції власного виробництва: чи є відстрочка від POS-терміналів?

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Підприємство-виробник (м. Київ) здійснює продаж продукції власного виробництва за готівку юридичним і фізичним особам через касу без РРО (пільга за п. 1 ст. Закону про РРО). Чи має таке підприємство відстрочку від застосування POS-терміналів?

До 01.01.2023 суб’єкти господарювання, які підпадали під РРО-звільнення, звільнялися і від застосування POS-терміналів. Оскільки POS-термінали були обов’язковими тільки для тих, хто зобов’язаний був використовувати РРО (ПРРО).

Та з 01.01.2023 (з моменту, як запрацювала нова постанова № 894*) ситуація змінилася. Необхідність застосування POS-терміналів (а точніше, обов’язок забезпечити покупцю можливість розрахуватися за придбані товари/послуги в безготівковій формі) тепер не прив’язана до обов’язковості застосування РРО (ПРРО). Тобто

навіть якщо суб’єкт господарювання звільнений від застосування РРО (ПРРО), це не звільняє його від застосування POS-терміналів (обов’язку забезпечити покупцю можливість розраховуватися за товари/послуги в безготівковій формі)

* Постанова КМУ «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» від 29.07.2022 № 894.

Тимчасово не застосовувати POS-термінали (не забезпечувати покупцю можливість розрахуватися в безготівковій формі) можуть лише торговці:

1) які провадять господарську діяльність в населених пунктах з чисельністю населення до 25 тис. осіб включно. Якщо чисельність від 5 до 25 тисяч осіб включно, відстрочка діє до 01.01.2024. Менше ніж 5 тисяч — до 01.01.2025;

2) які здійснюють діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309. Відстрочка діє весь період бойових дій чи окупації та ще протягом 3 місяців після припинення бойових дій або деокупації;

3) ФОП-єдиноподатникам групи 1. Відстрочка діє до 01.01.2026;

4) торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції. Відстрочка діє до 01.01.2026.

Власноручно вирощена / відгодована продукція. Розберемо спочатку останній пункт, а саме звільнення для торговців, які здійснюють «продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції».

Це не аналог п.п. 1 ст. 9 Закону про РРО, який звільняє від застосування РРО (ПРРО) продаж продукції власного виробництва через касу.

Тут маємо справу з набагато вужчим звільненням.

Відстрочка діє для торговців, які здійснюють продаж саме власноручно вирощеної або відгодованої продукції. Тобто

мова йде про продукцію, що її саме ростять або відгодовують

Якщо ви займаєтесь продажем іншої продукції власного виробництва, то вас цей пункт звільнення не стосується.

Та й це ще не все. Що значить вирощене чи відгодоване «власноручно»? Це взагалі якийсь ребус. Бо законодавство не містить конкретного визначення, що таке «власноручно вирощена або відгодована продукція». А саме слово «власноручно» буквально означає «власними руками» та здебільшого взагалі застосовується у сполученнях типу «власноручний підпис», «власноручно складений заповіт» тощо.

«Щось схоже» можна знайти:

1) у п.п. 165.1.24 ПКУ, де мова йде про пільгування доходів звичайних фізичних осіб від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на певних земельних ділянках.

Тут вочевидь і можна казати, що така продукція буде власноручно вирощеною, власноручно відгодованою тощо такою фізичною особою. Але ж розуміємо, що постанова № 894 стосується не звичайних фізичних осіб, а саме торговців. А ними (відповідно до визначення терміна «торговець» із Закону № 1591*) є саме суб’єкти господарювання (юридичні особи або фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність, незалежну професійну діяльність);

* Закон України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX.

2) у п.п. «б» п.п. 4 п.п. 291.4 ПКУ, де мова про можливість обрання групи 4 єдиного податку ФОП, які проводять діяльність у рамках сімейного фермерського господарства та здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж. При цьому їм заборонено використовувати працю найманих осіб.

Якщо спробувати це підсумувати, то не буде питань по одноосібних ФОП. ФОП — це теж фізична особа. Тож може власноручно щось виростити та відгодувати. І при продажу власноручно вирощеної або відгодованої таким ФОП продукції однозначно працює відстрочка від POS-терміналів.

Розуміємо так, що не буде питань і по тих ФОП, які проводять діяльність у рамках сімейного фермерського господарства із залученням праці членів сім’ї але без залучення найманої праці. Зокрема, по тих же ФОП, що є платниками єдиного податку групи 4.

А от щодо ФОП-роботодавців, які не зможуть довести, що особисто щось ростили, годували, чи щодо юридичних осіб вже можуть бути питання. Може КМУ і мав на увазі продаж саме власної (тобто не придбаної на стороні) продукцію. Але достеменно це поки що не відомо. Роз’яснень з приводу цього питання поки що немає. Тож таким торговцям небезпечно користуватися цією відстрочкою.

Отже, якщо ви виробник продукції, яка не відноситься до власноручно вирощеної або відгодованої, то не використовувати POS-термінал (не забезпечувати можливість покупцю розрахуватися безготівково) ви можете, лише якщо потрапляєте під дію інших відстрочок, про одну з яких далі.

Діяльність на території м. Києва: чи діє «воєнна» відстрочка? Відстрочку також мають торговці, які здійснюють господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Як ми зазначали вище, перелік цих територій затверджено наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309. Як користуватися цим Переліком щодо POS-терміналів, ми аналізували в статті «Воєнне» звільнення від POS-терміналів: де працює? // Податки & бухоблік», 2023, № 6 (ср. ). Нагадаємо ключове: для того щоб потрапити під відстрочку від використання POS-терміналів, достатньо потрапити хоча б до одного розділу Переліку і щоб хоча б в одному з них напроти населеного пункту (де ви здійснюєте діяльність) не була заповненою колонка 4 таблиці Переліку.

Ідемо далі. У нашій ситуації суб’єкт господарювання здійснює діяльність у м. Києві. А з містом Києвом дуже цікава ситуація.

Від початку відповідно до наказу Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 уся територія міста Києва відносилася:

1) до розділу «Території можливих бойових дій» (п. 1.11) з відкритою (не визначеною) кінцевою датою припинення можливості бойових дій;

2) до розділу «Території активних бойових дій» (п. 2.10) з кінцевою датою завершення бойових дій — 10.08.2022.

Тобто фактично торговці, які працюють на території м. Києва, підпадали під відстрочку від застосування POS-терміналів, оскільки м. Київ відносилось до територій можливих бойових дій. А території можливих бойових дій відповідно до постанови КМУ № 1396* включаються до територій бойових дій.

* Постанова КМУ «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 06.12.2022 № 1364.

Але пізніше наказом Мінреінтеграції від 13.01.2023 № 14 (набув чинності з 27.01.2023):

(1) уся територія міста Києва: виключена з територій, які відносяться до територій можливих бойових дій;

(2) змінена кінцева дата закінчення бойових дій на всій території міста Києва з «10.08.2022» на «30.04.2022».

А це означає, що для торговців, які працюють на території міста Києва, «воєнна» відстрочка (за територіями бойових дій) для застосування POS-терміналів все ж таки не діє.

Висновки

  • На відстрочку від POS-терміналів право мають торговці, які здійснюють продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.
  • Тут не буде питань по одноосібних ФОП. ФОП — це теж фізична особа. Тож може власноручно щось виростити та відгодувати. І при продажу власноручно вирощеної або відгодованої таким ФОП продукції однозначно працює відстрочка від POS-терміналів.
  • Розуміємо так, що не буде питань і по тих ФОП, які проводять діяльність у рамках сімейного фермерського господарства із залученням праці членів сім’ї, але без залучення найманої праці. Зокрема, по тих же ФОП, що є платниками єдиного податку групи 4.
  • А от щодо ФОП-роботодавців, які не зможуть довести, що особисто щось ростили, годували, чи щодо юридичних осіб вже можуть бути питання. Таким торговцям небезпечно користуватися цією відстрочкою.
  • Територія м. Києва наказом Мінреінтеграціїї від 13.01.2023 № 14 виключена з переліку територій можливих бойових дій. Тобто для торговців, які здійснюють діяльність на території м. Києва, з дня набрання чинності цим наказом (з 27.01.2023), «воєнне» звільнення (за територією) для застосування POS-терміналів не діє.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі