Теми статей
Обрати теми

Іноземні гіг-спеціалісти: дозвіл на працевлаштування

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Постанова КМУ від 24.01.2023 № 68

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Під час воєнного стану резиденти Дія Сіті можуть отримувати роботи (послуги), які виконують (надають) гіг-спеціалісти з числа іноземців та осіб без громадянства, без дозволу на працевлаштування

Нагадаємо історію питання.

Приймаючи нормативну базу під резидентів Дія Сіті, законодавці передбачили для них можливість отримувати роботи (послуги), які надають іноземці та особи без громадянства на підставі гіг-контрактів, без дозволу на працевлаштування таких гіг-спеціалістів. Це було встановлено ч. 2 ст. 42 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067). Дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні для іноземних гіг-спеціалістів резиденти Дія Сіті могли отримувати у добровільному порядку.

Проте 15 жовтня 2022 року у ч. 2 ст. 42 Закону № 5067 було внесено зміни, і згадана норма зникла.

Відразу виникло питання: чи потрібно резидентам Дія Сіті терміново бігти за дозволом на працевлаштування для іноземних гіг-спеціалістів? Адже жодних перехідних положень передбачено не було.

КМУ спробував врегулювати проблему на своєму рівні. І постановою, що коментується (набула чинності 28.01.2023), резидентам Дія Сіті дали добро на залучення іноземних гіг-спеціалістів без отримання дозволу на працевлаштування. Але зробили це в урізаному варіанті — на час воєнного стану.

З цього приводу зазначимо таке.

По-перше, було б непогано доповнити відповідними звільняючими нормами і сам Закон № 5067.

По-друге, залишилося відкритим питання про необхідність отримання дозволу на працевлаштування для іноземних гіг-спеціалістів, з якими було укладено гіг-контракти до 15.10.2022 та які продовжили виконувати роботи (надавати послуги) у період, коли формально такий дозвіл був необхідний. Хочеться вірити, що контролюючі органи не будуть фіскалити.

Також майте на увазі: щодо іноземних працівників, з якими резиденти Дія Сіті уклали трудові договори, жодних послаблень немає. Тут без дозволу на працевлаштування не обійтися.

Крім зазначеного, КМУ своєю постановою затвердив:

— технічний опис та зразок бланку дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні;

— форму заяви про отримання роботодавцем дозволу на працевлаштування;

— форму заяви про внесення змін до дозволу на працевлаштування;

— форму заяви про продовження строку дії дозволу на працевлаштування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі