Теми статей
Обрати теми

Помилково заповнили МПЗ-рядок у декларації зі спецЄП: чи слід виправляти?

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП є платником спецЄП з червня-2022. Він займається торгівлею, сільгоспдіяльності не веде і рахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) не повинен. Починаючи з червня-2022 у декларації зі спецЄП ФОП заповнював не тільки розд. І, а й розд. ІІ, якій стосується МПЗ. У цьому розділі у ряд. 03 було зазначено 0, а у ряд. 04 дублювався показник з ряд. 02 розд. І — тобто звичайне зобов’язання зі спецЄП. Чи допустив ФОП помилку при заповненні декларації? Якщо так, то чи потрібно її виправляти і яким чином?

Вважаємо: якщо ФОП, який не повинен рахувати МПЗ, помилково заповнив у розд. ІІ ряд. 04 і це не вплинуло на суму до сплати, то таку помилку можна не виправляти. Пояснимо свій висновок.

Хто заповнює МПЗ-розділ у декларації зі спецЄП. Всі ФОП — платники спецЄП для звітування мають використовувати форму Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в України, затверджену наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124.

Розділ ІІ заповнюють тільки ти платники, які володіють або користуються сільгоспугіддями (якщо цікаві деталі, то див. статтю «Додатки МПЗ та МПЗ-З — розрахунок загального МПЗ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 5). Причому цій розділ та додаток 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» вони заповнюють тільки за грудень.

Ви ж, як ми розуміємо, ніякого відношення ні до сільгоспугідь, ні до МПЗ не маєте. Тому ні розділ ІІ, ні додаток 1 не заповнюєте.

Можливо, вас збила з пантелику примітка «3» до ряд. 04 розд. ІІ декларації зі спецЄП. Там сказано, що цей рядок підлягає обов’язковому заповненню у податковій декларації платника єдиного податку третьої групи за грудень відповідного поточного року. Але приміка «2» говорить, що цей розділ заповнюють тільки ФОП, у яких виникає обов’язок подавати додаток 1 із розрахунком МПЗ.

Проблемний рядок 04. Якщо ФОП, який не має справу із сільгоспугіддями, заповнив у будь-якій декларації зі спецЄП (у тому числі й грудневій) рядок 04*, то він допустив помилку. А тому, за загальним правилом, її слід виправити.

* Те ж саме стосується ФОП, який має справу з сільгоспугіддями та заповнив цей рядок у декларації зі спецЄП за будь-який період, крім грудня.

Як це зробити, описали податківці у одному зі своїх роз’яснень. Вони заявили, що ФОП — платник спецЄП у разі помилкового відображення у ряд. 04 розд. ІІ декларації значення показника ряд. 02 розд. І, має подати уточнюючу декларацію і в ній заповнити:

1) розд. І, в якому повторно відображаються показники рядків 01 і 02, зазначені у декларації, яка уточнюється;

2) розд. ІІІ, в якому слід:

— у рядки 05 і 06 перенести значення рядка 02 декларації, що уточнюється;

— у рядках 07 і 08 на паперових носіях проставити прочерк, в електронній формі — рядки не заповнювати.

Причому, за загальною логікою, платнику спецЄП так слід уточнити кожний період, в якому він помилково заповнив у розд. ІІ ряд. 04. У нашому випадку починаючи з червня 2022 року.

Але це тільки перше враження. Якщо ж вдуматися в те, як фіскали пропонують виправляти допущену помилку, то можна зробити висновок, що таке виправлення потрібне тільки з формальних підстав, оскільки коли платник спецЄП заповнює за будь-який місяць (крім грудня) ряд. 04, то сума з цієї графи не переноситься до ІКП платника і не призводить до виникнення помилки.

Тому якщо ФОП, відкривши Електронний кабінет, побачив, що за всі місяці, коли він заповнив ряд. 04 у декларації зі спецЄП, нарахована правильна сума податку, то уточнювати нічого не потрібно.

Враховуючи це, вважаємо: якщо ФОП помилково заповнив у розд. ІІ ряд. 04 і це не вплинуло на суму до сплати, то таку помилку можна не виправляти.

Водночас якщо хтось хоче, щоб у нього все було ідеально, то тоді можна заморочитися з уточненням. Такі уточнення будуть суто коректурними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі