Теми статей
Обрати теми

Електронні послуги від нерезидента: хто платить ПДВ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Юрособа (неплатник ПДВ) користується послугами онлайн-біржі фрілансу нерезидента (біржі Upwork), за що вносить оплату (сервісну комісію). Чи треба юрособі нараховувати з послуг, отриманих від нерезидента, ПДВ? Чи ж нерезидент з них сам сплатить ПДВ? Чи не виникне тоді подвійного оподаткування?

Відразу скажемо, що в цьому випадку вам (як юрособі — одержувачеві послуг) доведеться нарахувати ПДВ з послуг нерезидента і подати Розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ з послуг нерезидента. А ось нерезидент їх оподатковувати ПДВ не повинен. Давайте розберемося чому.

Електронні послуги: де місце постачання?

Нагадаємо, що з 01.01.2022 запрацював Закон України від 03.06.2021 № 1525-IX (більш відомий як «Закон про податок на Google»). Він вимагає від нерезидентів, що не мають постійного представництва на території України і надають фізичним особамнеплатникам ПДВ електронні послуги, платити з них ПДВ (ст. 2081 ПКУ).

При цьому, як визначено п.п. 14.1.565 ПКУ, електронні послуги — це послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій і переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах або інших цифрових пристроях. До таких послуг, зокрема, належить: надання доступу до баз даних, у тому числі користування пошуковими системами і службами каталогів у мережі Інтернет (п.п. «б»), а також надання доступу до інформаційних електронних ресурсів (п.п. «г»), у які вписуються і послуги онлайн-біржі фрілансу нерезидента. Причому про дорожчання з 01.01.2022 своїх послуг через надбавки до їх вартості 20 % ПДВ фріланс-біржа Upwork попереджала ще в торішніх новинах dou.ua/forums/topic/35841/ і dev.ua/news/upwork-tax-ukraine.

Також відомо, що оподаткування послуг залежить від місця їх постачання.

Для електронних послуг місце постачання слід визначати за правилами п. 186. 31 ПКУ, тобто за місцезнаходженням одержувача

І якщо одержувач електронних послуг — резидент, то місце постачання послуг розташоване на митній території України. Тобто такі послуги є об’єктом оподаткування (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ) і з них треба нарахувати ПДВ. Питання лише в тому, хто повинен це зробити: одержувач послуг чи сам нерезидент?

У яких випадках ПДВ з електронних послуг повинен платити нерезидент?

Тут усе залежить від суб’єктного складу — тобто того, кому надаються електронні послуги. Оскільки нерезидент зобов’язаний сплачувати ПДВ з електронних послуг тільки в разі їх постачання фізичним особам — неплатникам ПДВ (п.п. «д» п.п. 14.1.139, п.п. 9 п. 180.1 ПКУ). Тобто тільки якщо електронні послуги постачаються:

1) фізособам (громадянам);

2) підприємцям — неплатникам ПДВ.

У таких випадках відповідальним за сплату ПДВ є нерезидент.

Як нерезиденту з усіх клієнтів відокремити «оподатковуваних» одержувачів послуг?

Для цього нерезиденту, що надає електронні послуги, з метою ідентифікації одержувачів одним з можливих варіантів податківці рекомендують, наприклад, використовувати анкету замовника — одержувача електронних послуг (див. питання 5 Інформаційного листа ДПСУ від 10.12.2021 № 26). У такій анкеті одержувач повинен зазначити свій статус:

1) юридична особа;

2) фізична особа — підприємець (ФОП) — платник ПДВ;

3) фізична особа — підприємець (ФОП) — неплатник ПДВ;

4) фізична особа — не суб’єкт підприємницької діяльності.

Як пояснюють податківці, на підставі такої анкети нерезидент зможе встановити категорію замовника і визначити необхідність нарахування ПДВ (відповідно, при постачанні електронних послуг одержувачам — фізичним особам зі статусами 3) і 4)).

При цьому ФОП — платник ПДВ, який одержує електронні послуги від нерезидента, може підтвердити факт реєстрації платником ПДВ шляхом надання інформації про свій ІПН платника ПДВ (таку умову доцільно передбачити в публічному договорі/оферті або анкеті). Інакше якщо ІПН платника ПДВ зазначений не буде, нерезидент кваліфікуватиме одержувача електронних послуг як фізособу — неплатника ПДВ і вважати, що послуги отримані ФОП — неплатником ПДВ.

Схожі застереження містяться і в останньому абзаці п. 186.31 ПКУ. Ним установлено: якщо в договорі відсутня інформація про те, що одержувачем є суб’єкт господарювання, вважається, що така послуга отримана фізособою, у тому числі фізособою-підприємцем, не зареєстрованим платником ПДВ. Ось чому одержувачеві електронних послуг від нерезидента важливо зазначити (позначити) свій статус.

Електронні послуги юрособам і ФОП «на ПДВ»

А ось одержувачі електронних послуг зі статусами 1) і 2) до кола «оподатковуваних» для нерезидента не потрапляють. Тому нерезидент не повинен нараховувати ПДВ при постачанні електронних послуг:

— юрособам (неважливо — юрособа: платник чи неплатник ПДВ) і

— фізособам-підприємцям (ФОП) — платникам ПДВ.

Оскільки такі одержувачі електронних послуг від нерезидента є податковим агентом нерезидента — особою, відповідальною за нарахування і сплату з послуг нерезидента ПДВ (п. 180.2 ПКУ). І в таких випадках оподаткування послуг, отриманих від нерезидента, здійснюється за загальними правилами, тобто за правилами ст. 208 ПКУ. Адже п. 208.1 ПКУ прямо обумовлено, що цією статтею встановлені правила оподаткування послуг, що постачаються нерезидентами (у тому числі електронних послуг), з місцем постачання в Україні, особам, зареєстрованим платниками ПДВ, або іншим особам — суб’єктам господарювання, окрім постачання нерезидентом електронних послуг ФОП — неплатникам ПДВ.

Ну а оскільки ви є суб’єктом господарювання (юрособою), то ваша ситуація якраз і потрапляє в цей випадок і регулюється положеннями ст. 208 ПКУ.

У зв’язку із цим нагадаємо, що за правилами ст. 208 ПКУ:

1) одержувачі послуг нерезидента — платники ПДВ повинні (пп. 208.2, 208.3 ПКУ):

— скласти і зареєструвати податкову накладну (ПН) з послуг нерезидента (детальніше про її складання див. «ПН на послуги від нерезидента» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48), а також

— відобразити такі операції в декларації: податкові зобов’язання — ПЗ (у ряд. 6) і податковий кредит — ПК (у ряд. 13, за умови, що зареєстрована ПН), а

2) одержувачі послуг нерезидента — неплатники ПДВ — юрособи повинні відзвітувати і сплатити податок у місячні строки (п. 208.4 ПКУ; БЗ 101.20), тобто:

— подати Розрахунок ПЗ з ПДВ з послуг нерезидента (за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21, у редакції наказу Мінфіну від 01.03.2021 № 131) протягом 20 календарних днів, що настають за місяцем отримання послуг від нерезидента, і

— сплатити задекларовану суму ПДВ з послуг нерезидента протягом 10 календарних днів, що настають за граничним строком подання Розрахунку. Таку суму ПДВ сплачують на код бюджетної класифікації 14060100 «Податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг)» (БЗ 101.17).

І для наочності все сказане вище узагальнимо на схемі:

img 1

* Про реєстрацію нерезидента платником ПДВ див. також Інформаційний лист ДПСУ від 30.12.2021 № 27.

** zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Ось і виходить, що в цій ситуації саме ви виявитеся податковим агентом нерезидента. Тому саме вам доведеться нарахувати ПДВ з електронних послуг, отриманих від нерезидента, і подати Розрахунок.

Висновки

  • З 01.01.2022 нерезиденти повинні сплачувати ПДВ з електронних послуг, наданих фізособам-неплатникам (громадянам і ФОП) — так званий «податок на Google».
  • Якщо електронні послуги від нерезидента отримує юрособа (неважливо: платник чи неплатник ПДВ) або ФОП — платник ПДВ, то такий одержувач електронних послуг є податковим агентом нерезидента і повинен нарахувати ПДВ з послуг нерезидента за правилами ст. 208 ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі