№12

Податки & бухоблік, лютий, 2023/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Підзвітна революція З 1 квітня 2023 року набудуть чинності зміни щодо підтвердження витрат на відрядження та підзвітних витрат, а також подання працівниками звітів про використання коштів, виданих на відрядження та госппотреби. Розглянемо, що нас чекає вже найближчим часом при роботі з підзвітними особами.
  • Нові «воєнні» строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення Закон України від 12.01.2023 № 2876-IX
  • Бронюємо військовозобов’язаних за новим порядком КМУ постановою від 27.01.2023 № 76 затвердив порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану (далі — Порядок № 76). Він набрав чинності 31.01.2023. Тож розглянемо, хто зможе скористатися Порядком № 76 та за яких умов.
  • Декларація юрособи на звичайному ЄП Платниками звичайного єдиного податку (за ставками 3 % і 5 %) є багато юридичних осіб. Вони, на відміну від ФОП, можуть працювати тільки на групі 3. Звітують такі єдиноподатники у квартальні строки. Отже, з дня на день закінчиться строк, в який вони мали відзвітувати щодо роботи у 2022 році. Тому давайте перевіримо, як ви це зробили.
  • Обмеження на використання пластикових пакетів діє під час війни Ще в минулому році була введена заборона на розповсюдження певних пластикових пакетів, а з початку цього року ця заборона стала стосуватися ще більшої кількості пластикових пакетів, ніж у минулому. Тому сьогодні пригадаємо, які пакети і як можна розповсюджувати в Україні з початку 2023 року.
  • 1 млн для ПДВ-реєстрації: як порахувати? Якщо зростає обсяг постачань, то при перевищенні 1-мільйонного порога треба зареєструватися платником ПДВ. Про те, як порахувати реєстраційні обсяги операцій і як опинитися серед лав ПДВ-платників, зараз поговоримо.
  • Медстрахування за рахунок роботодавців та резидентів Дія Сіті Стресові умови під час війни сприяють загостренню хронічних хвороб, появі нових захворювань. Тому медичне страхування наразі має особливе значення. А що хвилює бухгалтера, роботодавець якого замислився оформити медичне страхування на користь працівників? Звісно ж, питання щодо необхідності оподаткування виплат, пов’язаних з таким страхуванням. Поговоримо про це.
  • Звільнені від сплати сільгоспЄП у 2022 та 2023 роках Фермерське господарство — платник єдиного податку групи 4 у 2022 році подало декларацію на 2022 рік. Але через війну не працювало, голова перебуває за кордоном. Територія господарства включена до переліку окупованих-деокупованих територій і наразі знаходиться в червоній зоні. Чи не є порушенням подання уточнюючої декларації до декларації на 2022 рік і зменшення зобов’язань?
  • Підприємству донарахували податки: чи можна стягнути їх з директора? Податкові донарахування та штрафи — не дивина. А чи можна звинуватити у цьому директора? І чи може підприємство стягнути з нього донараховані податківцями суми? Верховний Суд дає на це запитання відповідь, яку ми з вами зараз і розберемо (див. постанову ВС від 20.09.2022 у справі № 923/832/20*).
  • Як ФОП попрощатися з РРО при переході на безготівку. І чи варто квапитися? Ситуація. Донедавна ФОП проводив готівкові розрахунки і має апаратний РРО та КОРО на нього. Зараз він перейшов виключно на безготівку (отримує оплату на свій поточний рахунок з рахунків покупців). Як позбутися РРО з КОРО? Зараз усе з’ясуємо.
  • Новостворений ФОП одразу перейшов на спецЄП: що після скасування спецЄП? ФОП під час держреєстрації подав заяву про обрання спецЄП і був зареєстрований платником спецЄП з дня державної реєстрації. Куди (на яку систему оподаткування) переведуть ФОП після скасування спецЄП?
  • Чи компенсувати вхідний ПДВ щодо послуг, придбаних для скасованої конференції До початку війни підприємство мало намір провести конференцію. Для її проведення було замовлено рекламні послуги та послуги дизайнера з оформлення приміщення, де буде проводитися конференція. Ці послуги були отримані до початку війни. З початком війни провести конференцію, звичайно, не вдалося і напевно вже і не вдасться. Чи потрібно підприємству компенсувати вхідний податковий кредит, отриманий при придбанні послуг?
  • Неоплачений експорт, або Прощення грошового боргу за товар нерезиденту Здійснили експорт товару нерезиденту. Згодом з’ясувалося, що товар неякісний (бракований). Тому було прийнято рішення простити грошовий борг нерезиденту (домовилися про припинення зобов’язань шляхом прощення боргу). Як операції відобразити в обліку? Якими будуть наслідки з податку на прибуток і з ПДВ?
  • Електронні послуги від нерезидента: хто платить ПДВ? Юрособа (неплатник ПДВ) користується послугами онлайн-біржі фрілансу нерезидента (біржі Upwork), за що вносить оплату (сервісну комісію). Чи треба юрособі нараховувати з послуг, отриманих від нерезидента, ПДВ? Чи ж нерезидент з них сам сплатить ПДВ? Чи не виникне тоді подвійного оподаткування?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі