Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога у неприбутківця

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
У важкий воєнний час багато підприємств прагнуть підтримати нужденних фізичних осіб шляхом виплати їм матеріальної допомоги. А як справи із виплатою різних видів допомоги неприбутковими організаціями? Хто може її виплачувати, а хто ні? Яку допомогу можна надати і кому? Давайте про це поговоримо.

Виплата допомоги — порушення умов діяльності?

Насамперед слід згадати про вимоги п.п. 133.4.1 ПКУ, що висуваються до неприбуткових організацій (далі — НПО). Зокрема, установчі документи НПО (або організації вищого рівня, на підставі яких діє НПО відповідно до закону) повинні містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці та нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних із ними осіб. При цьому

не вважається розподілом доходів фінансування витрат, визначених п.п. 133.4.2 ПКУ

У свою чергу, згідно з п.п. 133.4.2 ПКУ доходи (прибутки) НПО можуть використовуватися виключно для фінансування витрат на утримання НПО, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Надання допомоги здійснюється в рамках статутної діяльності НПО (наприклад, у випадку з благодійними чи релігійними організаціями)? Тоді не буде жодних проблем із виплатою допомоги стороннім особам, які її потребують.

А ось із наданням матеріальної (благодійної) допомоги своїм засновникам/учасникам, членам та працівникам НПО слід бути обережними. У загальному випадку це призводить до порушення умов діяльності НПО та виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій (п.п. 133.4.3 ПКУ). Але не завжди.

По-перше, згідно з п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ на період дії воєнного, надзвичайного стану не вважається порушенням вимог п. 133.4 цього Кодексу надання благодійної допомоги фізособам, які не є засновниками (учасниками) НПО або пов’язаними з ними особами та які:

— мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або

— вимушено залишили місце проживання у зв’язку із проведенням бойових дій у таких населених пунктах та, в тому числі, взяті на облік у відповідних структурних підрозділах з питань соцзахисту населення.

Таким чином, у воєнний час НПО має право надати своїм членам, працівникам або стороннім особам благодійну допомогу (за дотримання умов, передбачених п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ), не побоюючись втратити статус неприбутковості. А ось засновникам (учасникам) та пов’язаним з ними особам таку допомогу виплачувати не можна.

По-друге, п.п. 133.4.1 ПКУ дозволяє НПО здійснювати витрати на оплату праці (з урахуванням нарахованого ЄСВ) своїх працівників. Тому якщо матеріальна допомога, яку виплачують працівникам, належить до фонду оплати праці (далі — ФОП), то жодних ризиків втратити неприбутковий статус у НПО немає.

Давайте розглянемо, яка допомога належить / не належить до ФОП.

Матеріальна допомога працівникам НПО

Допомога, що належить до ФОП. Зрозуміти, яка саме матеріальна допомога належить до ФОП, допоможе Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5 (далі — Інструкція № 5).

Так, до ФОП у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат потрапляє матеріальна допомога, що має систематичний характер, яка надається всім або більшості працівників (п.п. 2.3.3 Інструкції № 5). Прикладом такої допомоги може бути виплата на оздоровлення до відпустки, що здійснюється щорічно всім або більшості працівників.

Податківці підтверджують право НПО виплачувати «зарплатну» матеріальну допомогу. У листах ДФСУ від 15.12.2017 № 3018/6/99-99-15-02-02-15/ІПК та від 19.06.2018 № 2727/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначається, що

виплати працівникам, що належать до ФОП, не є розподілом прибутку організації та можуть здійснюватися нею у статусі неприбуткової

Майте на увазі: такі виплати підлягають обкладенню ПДФО та ВЗ. Крім того, на них нараховується ЄСВ.

Допомога, що не належить до ФОП. Безумовно, оподатковувати допомогу, що виплачується, накладно. Тому зазвичай намагаються знайти спосіб заощадити. ПКУ пропонує не один варіант надання неоподатковуваної ПДФО та ВЗ цільової та нецільової благодійної допомоги. Але ці варіанти стосуються несистематичної матеріальної допомоги, яка виплачується окремим особам.

Відповідно до п. 3.31 Інструкції № 5 матеріальна допомога разового характеру, яка надається окремим працівникам (за сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання) не належить до ФОП. ЄСВ на таку допомогу не нараховується.

І все було б добре, якби не обмеження, передбачене для НПО п.п. 133.4.1 ПКУ (див. вище). Оскільки разова матеріальна допомога не є витратами на оплату праці, у разі її виплати НПО має всі шанси втратити свій неприбутковий статус.

Про це попереджають і контролери (див. листи ДФСУ від 15.12.2017 № 3018/6/99-99-15-02-02-15/ІПК та від 19.06.2018 № 2727/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Зокрема, податківці зазначали, що інші «незарплатні» витрати, що здійснені за рахунок доходів/прибутків НПО (якщо вони не є фінансуванням витрат, визначених п.п. 133.4.2 ПКУ), вважатимуться недотриманням вимог п. 133.4 з усіма наслідками, що із цього випливають.

Зверніть увагу: заборона стосується і благодійних організацій. Про те, що благодійна організація може виплачувати своїм працівникам «зарплатну» матеріальну допомогу та не може «незарплатну», йшлося у листі ДФСУ від 04.01.2019 № 61/6/99-99-15-02-02-15/ІПК (ср. ). Пряму заборону податківці вбачають у п. 1 ст. 11 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI. Зазначена норма встановлює, що метою благодійної організації не може бути розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов’язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій.

А ось із профспілками особлива ситуація. Давайте поговоримо про ці НПО докладніше.

Матеріальна допомога членам профспілки

Профспілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Як будь-яка інша НПО, профспілка має право надавати систематичну матеріальну допомогу, яка належить до ФОП, своїм працівникам (див. вище).

Крім того, вона має право виплачувати різні види неоподатковуваної разової матеріальної допомоги своїм членам. Переконатись у цьому можна, звернувшись безпосередньо до ПКУ.

Наприклад, п.п. 165.1.47 цього Кодексу виводить з-під оподаткування суми виплат чи відшкодувань, які здійснюються за рішеннями профспілки на користь її членів. Розмір такої допомоги сукупно протягом року не повинен перевищувати суми, установленої абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2023 році — 3760 грн).

Підпункт 170.7.2 ПКУ дозволяє профспілкам здійснювати неоподатковувані виплати цільової благодійної допомоги своїм членам, які постраждали внаслідок:

— екологічних, техногенних та інших катастроф у місцевостях, оголошених зонами надзвичайної екологічної ситуації (у граничних сумах, визначених КМУ);

— стихійного лиха, аварій, епідемій та епізоотій загальнодержавного чи місцевого характеру, які завдали шкоди або створюють загрозу здоров’ю громадян, навколишньому природному середовищу, викликали або можуть викликати людські жертви чи втрату власності громадян, у зв’язку з якими КМУ або органом місцевого самоврядування прийнято рішення про залучення (надання) благодійної допомоги (у розмірах, визначених КМУ чи органами місцевого самоврядування);

— збройної агресії РФ у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Також п.п. «а» п.п. 165.1.22 ПКУ дозволяє профспілкам виплачувати неоподатковувану допомогу на поховання.

За дотримання умов, передбачених ПКУ, згадані види допомоги від профспілки не обкладаються ПДФО та ВЗ

Не буде тут і ЄСВ, адже це не ФОП (п. 3.31 Інструкції № 5).

Виділення матдопомоги членам профспілки зазвичай передбачено статутом профспілкової організації. Отже, вписується у дозволені (статутні) витрати НПО.

Тішить, що у виплаті матеріальної допомоги членам профспілки не бачать порушень й податківці (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 12.12.2018 № 5204/ІПК/26-15-12-03-11). Зокрема, вони роз’яснюють: якщо виплата матеріальної допомоги здійснюється виключно для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених статутом, то така виплата не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) та не є підставою для виключення профспілки з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Як можна переконатися, НПО має право в окремих випадках виплачувати матеріальну допомогу фізичним особам. Головне, не помилитись із вибором, адже ціна помилки — статус неприбутковості.

Висновки

  • У загальному випадку виплата матеріальної допомоги членам НПО призводить до порушення умов її діяльності та виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
  • НПО мають право виплачувати своїм працівникам систематичну матеріальну допомогу, що належить до ФОП.
  • Виплата матеріальної допомоги членам профспілки, якщо вона здійснюється для реалізації цілей та напрямів діяльності, визначених статутом, не є підставою для виключення профспілки з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі