Теми статей
Обрати теми

Неприбутківець передав майно ЗСУ без документів: чим загрожує?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Неприбуткова організація (НПО) передала майно на потреби ЗСУ (автомобіль, обмундирування, засоби індивідуального захисту тощо). Але документів про передачу саме ЗСУ немає (ну хто там у метушні їх підписував). Що тепер робити?

Допомога армії і НПО-статус

За загальними правилами НПО можуть використовувати отримані доходи тільки за двома напрямами (п.п. 133.4.2 ПКУ):

1) на реалізацію цілей (завдань) та напрямів діяльності, визначених статутними документами НПО, і

2) на фінансування витрат на утримання НПО.

Проте під час воєнного стану (ВС) для НПО п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ зроблено виняток із цих правил. Так, під час війни усі НПО, незалежно від того, яку мету та цілі їх діяльності встановлює статут, можуть:

передавати майно;

— надавати послуги;

— фінансувати витрати, не пов’язані зі статутними цілями і напрямами діяльності, визначеними статутними документами. Тобто навіть якщо цього не передбачає статут НПО.

Втім, аби норми п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ спрацювали, неодмінно повинна виконуватися умова —

набувачами такої воєнної допомоги мають бути лише конкретні організації

А саме НПО може використовувати доходи і добровільно без обмежень передавати майно, надавати послуги:

армії (ЗСУ), Нацгвардії, СБУ, Державній прикордонній службі, військовим формуванням та з’єднанням, військовим частинам, добровільним формуванням територіальних громад та іншим одержувачам, переліченим у п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, а також

закладам охорони здоров’я державної/комунальної власності або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних/міських держадміністрацій, а також

— перераховувати грошові кошти на спецрахунок для збору коштів на потреби армії України, відкритий НБУ. Реквізити офіційного спеціального рахунку: UA843000010000000047330992708 (див. bank.gov.ua/ua/about/support-the-armed-forces).

Тож лише при переданні майна переліченим вище структурам така допомога не вважатиметься порушенням п. 133.4 ПКУ. Відповідно це не спричинить втрату НПО-статусу. Про те саме говорять і податківці (див. БЗ 102.04). Докладно про це див. у статтях «Благодійна (гуманітарна) допомога під час війни: неприбуткові організації» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89 і «Неприбуткові організації: питання військового часу» // «Податки & бухоблік», 2022, № 28 (ср. ).

Водночас операції з надання благодійної допомоги благодійними та громадськими організаціями, що здійснені протягом ВС, не враховуються в підрахунку 1-мільйонного порога для ПДВ-реєстрації (п.п. 69.12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Для цілей ПДВ операції з надання воєнної допомоги взагалі не вважаються постачанням (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), а для цілей оподаткування — реалізацією (п.п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Документування допомоги ЗСУ

Для того, щоб скоритися приписами п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, передбаченими для допомоги армії, неприбутківець повинен мати первинний документ, в якому було б зафіксовано факт прийняття відповідною структурою ЗСУ переданого майна. Адже на НПО повною мірою, як на юридичних осіб, поширюються вимоги Закону про бухоблік*. На це звернув увагу і Мінфін у листі від 27.04.2022 № 41020-06-5/8479. Причому для НПО дотримання документальних вимог має вирішальне значення, адже це безпосередньо позначається на збереженні НПО-статусу.

* Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-ХIV.

Податківці прогнозовано вимагають, аби добровільну передачу активів на потреби ЗСУ оформляли (див. БЗ 102.05):

1) наказом по підприємству з рішенням керівництва про добровільну передачу майна та

2) актом приймання-передачі, який містить обов’язкові реквізити первинного документа, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

Тобто у НПО має бути саме двосторонній акт приймання-передачі майна, оформлений відповідно до вимог Закону про бухоблік. Адже ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік вимагає, аби первинний документ поряд з іншими обов’язковими реквізитами, містив:

посади і прізвища (крім первинних документів, вимоги до яких встановлюються НБУ) осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні госпоперації.

Однак, як випливає із запитання, жодного документального підтвердження від одержувача майна у НПО немає. І це цілком зрозуміло: у складних воєнних умовах іноді буває не до того.

А чи можна НПО самостійно оформити первинні документи на виконання вимог п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ?

На жаль, ні. Без зовнішньої первинки, яка б підтверджувала отримання майна ЗСУ та іншими аналогічними структурами, цього зробити не вдасться. Тобто внутрішніми (складеними і підписаними лише НПО) первинними документами тут не обійтися. І наведена вище чітка позиція податківців є тому підтвердженням (див. БЗ 102.05). І зовсім не має ніякого значення, що стосується це роз’яснення амортизації у податковому обліку примусово відчужених, вилучених, добровільно переданих на потреби ЗСУ в умовах ВС основних засобів. Зберегти НПО-статус без двостороннього акта приймання-передачі не вийде.

Можна, звісно, задокументувати передання майна внутрішнім самоактом і на цій підставі списати активи з балансу. За допомогою цього документа закривається питання, куди поділося майно. Але все це не замінить головного документа — двостороннього акта приймання-передачі переданого ЗСУ майна, оформленого відповідно до Закону про бухоблік. Адже завдання НПО — не просто відобразити господарську операцію у бухобліку, а обгрунтовано довести факт отримання майна саме ЗСУ та/або іншими воєнізованими формуваннями, щоб не позбавитися НПО-статусу.

Тож якщо наразі існує хоч примарна можливість отримати зазначений акт приймання-передачі, має сенс нею скористатися. Позаяк відсутність документа, який би підтверджував, що ЗСУ прийняли передане майно, може спричинити втрату НПО-статусу.

Висновки

  • Під час воєнного стану НПО може використовувати доходи і передавати майно, надавати послуги для потреб забезпечення оборони країни ЗСУ та іншим силовим структурам без обмежень. Це не призведе до втрати НПО-статусу.
  • Добровільну передачу майна на потреби армії НПО слід оформляти двостороннім актом приймання-передачі, аби обгрунтовано довести факт отримання майна саме ЗСУ. Лише такий акт дозволить НПО зберегти неприбутковий статус.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі