Теми статей
Обрати теми

НПО здає подарований автомобіль в оренду: чи нараховувати амортизацію?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Неприбуткова організація (НПО) отримала за договором дарування автомобіль. І передала його постраждалим провайдерам у користування за договором оренди за 1 грн/місяць. Чи треба НПО за таким автомобілем, переданим в оренду, нараховувати амортизацію?

Так, за безоплатно отриманим автомобілем неприбутковій організації треба нараховувати амортизацію на загальних підставах.

Адже неприбуткові організації, як і інші підприємства, повинні вести бухгалтерський облік у загальновстановленому порядку. Тож бухгалтерський облік основних засобів НПО ведуть за правилами НП(С)БО 7 «Основні засоби» — а ним жодних винятків для безоплатно отриманих основних коштів не передбачено. Тому в бухгалтерському обліку безоплатно отримані основні засоби (так само як і придбані) у НПО підлягають амортизації. Нагадаємо, що при безоплатному отриманні первісна вартість об’єкта основних засобів (ОЗ), що надійщов, дорівнює його справедливій вартості, збільшеній на суму супутніх витрат, — тобто витрат на доставку, монтаж, оформлення тощо (абзац перший п. 10 НП(С)БО 7).

І те, що подарований автомобіль НПО здає в оренду, на нарахування амортизації жодним чином не впливає (амортизацію не скасовує і через це її нарахування ніяк не зупиняється). Адже

за бухобліковими правилами переданий в оперативну оренду об’єкт основних засобів продовжує обліковуватися у складі необоротних активів орендодавця

Тобто такий автомобіль, як і раніше, залишається на балансі НПО-орендодавця. Тому і продовжує амортизуватися в бухобліку НПО-орендодавцем (п. 7 розд. III НП(С)БО 14 «Оренда»). І жодної ролі не зіграє те, що оренда в цьому випадку «дешева» і ціна оренди — 1 грн. На нарахування амортизації орендодавцем це ніяк не може вплинути і, скажімо, якось скасувати її нарахування.

Проте щодо безоплатно отриманих ОЗ є своя особливість. Щомісячно (одночасно з нарахуванням за безоплатно отриманим об’єктом ОЗ амортизації) у бухобліку треба визнавати дохід від використання безоплатно отриманих ОЗ — у сумі, пропорційній нарахованій амортизації (див. Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 № 561). Тобто нарахування амортизації за безоплатно отриманим автомобілем у бухобліку НПО відобразиться такими записами:

Амортизація безоплатно отриманого об’єкта основних засобів у НПО

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Нараховано амортизацію за безоплатно отриманим об’єктом ОЗ (автомобілем)

92, 94

131

2

Визнано дохід від безоплатно отриманого об’єкта ОЗ (автомобіля) пропорційно нарахованій амортизації

424

745

Простіше кажучи, за бухобліковими правилами вартість безоплатно отриманих ОЗ одразу при їх отриманні в дохід не потрапляє. А дохід визнається поступово — у міру нарахування амортизації (детальніше про амортизацію безоплатно отриманих ОЗ можна прочитати в статті «Амортизація основних засобів» // «Податки & бухоблік», 2020, № 85).

У свою чергу, дані бухобліку (і відображених у бухобліку доходів і витрат) є джерелом для заповнення Звіту НПО. Оскільки, як пояснюють контролери, дані, наведені у Звіті, повинні ґрунтуватися на показниках бухобліку і фінансової звітності. Тому до «неприбуткового» Звіту повинні потрапити всі суми доходів і витрат, сформовані в бухобліку (включаючи й нараховану амортизацію, див. консультацію податківців у БЗ 102.04). Ну а оскільки при амортизації безоплатно отриманих ОЗ одночасно в бухобліку виникають і витрати, і доходи, то їх доведеться також одночасно показати й у витратах (у рядку 2.6 «Інші видатки (витрати)») і в доходах (у рядку 1.11 «Інші доходи») Звіту НПО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі