Теми статей
Обрати теми

ФОП на спецЄП: чи можна не подавати «пусту» декларацію?

Казанова Марина, податковий експерт
ФОП, група 3 за ставкою 2 %, у якомусь місяці не мав доходів. Чи можна не подавати декларацію ЄП за відповідний місяць? Чи все одно потрібно подати декларацію?

Загальні правила. ПКУ дозволяє не подавати податкову звітність, якщо у звітному періоді відсутні одночасно: (1) об’єкт оподаткування та (2) жодні показники, які потрібно задекларувати (п. 49.2 ПКУ).

Це правило поширюється на всіх платників (як юросіб, так і фізосіб), у тому числі тих, які обрали спецЄП. Винятки встановлені лише для платників (п. 49.21 ПКУ), які:

— реалізують пальне або спирт етиловий;

— мають діючі (у т. ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством.

Такі платники повинні подавати податкові декларації незалежно від того, провадили вони господарську діяльність у звітному періоді чи ні. Причому мова йде про декларації зі всіх податків, платником яких є суб’єкт господарювання (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Чи подавати пусту звітність ФОП за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97).

Порожня декларація зі спецЄП. Враховуючи, що декларація платника спецЄП подається щомісяця, без наростаючого підсумку, тобто в ній відображається об’єкт оподаткування лише поточного звітного місяці, то

якщо ФОП на спецЄП не мав доходу у якомусь місяці, він може не подавати декларацію за цей місяць. За деякими винятками, про які далі

Є нюанси щодо подання декларації за грудень. До декларації спецЄП за грудень передбачено подання:

— додатка 1 — його заповнюють ті ФОП — платники спецЄП, які володіють або користуються (орендують) сільгоспугіддями;

— додатка 2 — у якому показують ЄСВ-нарахування за весь період року роботи на спрощенці у звітному році.

Тому якщо за грудень ФОП не отримав доходу, але зобов’язаний подати хоча б один додаток разом із декларацією зі спецЄП, то уникнути подання навіть пустої декларації зі спецЄП за грудень йому не вдасться.

Той же додаток 2 щодо ЄСВ слід подавати також у випадку реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП. А також у разі переходу ФОП зі спецЄП на загальну систему оподаткування. Тож якщо ФОП не був пільговиком щодо ЄСВ, то доведеться подати декларацію попри відсутність доходів і в цих випадках.

Втім, ми б узагалі радили подавати й декларації «з нулями», щоб, по-перше, не викликати підозри у податківців, а по-друге, щоб по цьому місяцю після закінчення війни і карантину все-таки включився відлік строку давності. Нагадаємо, що за загальним правилом (ст. 102 ПКУ) періодом перевірки може виступати проміжок у 1095 днів. Але якщо для обчислення того чи іншого податку, збору передбачено подання декларації (звіту), а вона не подана платником, то строки давності в 1095 днів, прописані у п. 102.1 ПКУ, щодо неї спливати не починають. Відповідно у податківців є всі підстави перевіряти весь беззвітний період, навіть після спливу 1095 днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі