Теми статей
Обрати теми

Чи подавати пусту звітність ФОП за 2022 рік

Клец Віталіна, податковий експерт
Багато ФОП призупинили діяльність у зв’язку з війною. Крім того, той, хто не сплачує ЄСВ та ЄП, відповідні воєнні періоди не декларує. Тож наразі актуальне питання, чи можна не подавати декларацію, якщо в ній нічого декларувати? Зараз розберемося.

Коли ПКУ дозволяє

ПКУ дійсно дозволяє не звітувати, якщо в декларацію немає чого записувати. Але не все так просто. Є перелік умов, які треба виконати, щоб дістати звільнення.

Про це йдеться в п. 49.2 ПКУ. Подавати декларацію обов’язково, якщо:

— у ФОП є об’єкти оподаткування (наприклад, чистий дохід, з якого треба сплатити ПДФО/військовий збір (ВЗ); дохід, з якого треба сплатити єдиний податок (ЄП); обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферу, з якого треба сплатити екоподаток тощо);

— у ФОП є показники, які підлягають декларуванню (наприклад, авансові внески з ЄП у групі 1 та 2 спрощенки, або «громадянські» чи іноземні доходи, які ФОП-загальносистемник отримав протягом року і повинен довідково показати в декларації тощо).

Звідси й випливає, що

якщо у ФОП немає ні об’єкта оподаткування, ні показників, які підлягають декларуванню (навіть довідково), тоді він може не подавати відповідну декларацію

Причому в ПКУ підкреслено, що стосується це у тому числі платників ЄП.

Втім, це ще не все. Деякі ФОП все ж повинні звітувати, навіть якщо у них все «по нулях».

Коли ПКУ не дозволяє

ПКУ виділяє дві категорії платників, які зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники діяльність у звітному періоді (п. 49.21 ПКУ). Хто це?

Це платники, які (достатньо виконання якоїсь однієї умови):

— реалізують пальне* або спирт етиловий;

— мають діючі (в т. ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією**, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством.

* Що є пальним, дивимося у пп.. 14.1.1411 ПКУ.

** Що є підакцизними товарами/продукцією, дивимося у ст. 215 ПКУ.

І тут дивіться. Мова не лише про декларації зі специфічних податків. Наприклад, того ж акцизного податку. Ні.

Мова про декларації зі всіх податків, платником яких є ФОП!

Наприклад, ФОП зареєстрований платником ПДВ. Якщо виконуються перелічені вище умови (зокрема, є ліцензія на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією), то такий ФОП має подавати навіть пусті ПДВ-декларації (категорія 101.24 БЗ).

І навпаки, якщо ФОП не є платником якогось податку, то навіть за виконання вказаних вище умов, він не має подавати пусті декларації з цього податку (платником якого він не є). Наприклад, ФОП має ліцензію на право зберігання власного пального (підакцизна продукція). Але до сплати акцизного податку він жодного відношення не має. У такому разі і декларацію з акцизного податку він подавати не повинен (категорія 114.07 БЗ). А от ту ж загальносистемну чи ЄП-декларацію, якщо він платник ЄП, йому доведеться подавати навіть за відсутності показників для декларування.

Цікавий факт щодо «роздрібного» тютюнового акцизу. Податківці дозволяють роздрібним торгівцям подавати місячну декларацію акцизного податку — починаючи зі звіту за травень і закінчуючи звітом за грудень 2022 — лише за ті місяці, в яких ФОП продавав уроздріб тютюнові вироби, тютюн і його промислові замінники, вироблені до 01.04.2022 і не реалізовані до цієї дати (категорія 114.07 БЗ).

Далі розберемося з найпопулярнішими звітами ФОП — декларацією єдиноподатника та декларацією загальносистемника. Тим більше, що наближається час річної звітності.

Єдиноподатники груп 1 та 2

Ці ФОП у загальному випадку* подають декларацію раз на рік.

* Тобто якщо вони протягом року не переходили за приписами ПКУ чи за власною ініціативою у «старшу» групу ЄП (у тому числі на спецЄП) чи на загальну систему, не реєстрували припинення підприємницької діяльності.

У ній вони повинні показати:

— обсяг отриманого доходу;

— щомісячні авансові внески з ЄП;

— ЄП за ставкою 15 %, якщо були підстави для її застосування;

— ЄСВ «за себе» (п. 296.2 ПКУ);

— «земельне» мінімальне податкове зобов’язання (п. 2971.1 ПКУ) (більше деталей — у статті «Мінімальне податкове зобов’язання: основи» // «Податки & бухоблік», 2022, № 94).

І тут ситуація така. Навіть якщо доходу зовсім не було (ФОП не вів діяльності), ЄП все одно нараховувався. Бо спрощенці цих груп сплачують фіксовану ставку ЄП незалежно від того, ведуть вони діяльність чи ні.

Звісно, тут є нюанс. На час війни спрощенцям груп 1 та 2 дали право не сплачувати ЄП (про що детальніше, зокрема, у статті «Сплата ЄП ФОПами груп 1 та 2: «за законами воєнного стану» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87). Але ж лише з 01.04.2022. Тобто починаючи зі сплати за квітень. А от ЄП, нарахований за січень — березень 2022 року, все ж треба показати в декларації. Це — показники, які підлягають декларуванню.

Окрім того, разом з річною декларацією у загальному випадку ФОП повинен подавати ЄСВ-додаток (додаток 1).

Тут, знову ж таки, будь-який ФОП починаючи зі сплати за березень 2022 ЄСВ «за себе» може не нараховувати та не сплачувати (див., зокрема, статтю «Воєнна можливість несплати ЄП та ЄСВ для ФОП: ситуація на зараз» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84). А от ЄСВ-нарахування за січень та лютий доведеться показати. Бо спрощенці сплачують ЄСВ «за себе» незалежно від того, є в них дохід чи ні. Виняток становить випадок, коли ФОП є пільговиком зі сплати ЄСВ «за себе» згідно з ч. 4 чи 6 ст. 4 Закону № 2464* (пенсіонер, особа з інвалідністю, з основним місцем роботи тощо). Тоді і за січень з лютим ЄСВ ФОП міг не нараховувати та не платити.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Тому

ФОП, який увесь 2022 рік був у групі 1 або 2 спрощенки, повинен подати ЄП-декларацію з ЄСВ-додатком, навіть якщо він не вів діяльності і не отримував доходів

Якщо у ФОП немає можливості її подати, то це можна буде зробити згодом (детальніше про що у статтях: «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67, «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді», 2022, № 73). Але це дещо інше питання.

А от якщо ФОП став спрощенцем груп 1 чи 2 з 01.04.2022 чи пізніше і при цьому не отримував доходи та прийняв рішення не сплачувати ЄП та ЄСВ «за себе» під час воєнного стану, то, вважаємо, він може не подавати ЄП-декларацію за 2022 рік (у т. ч. додаток 1 щодо ЄСВ).

Чому? Бо якщо ФОП прийняв рішення не сплачувати ЄП та ЄСВ «за себе» під час воєнного стану, то декларація/розрахунок ЄСВ у складі декларації за відповідний період не заповнюються (абз. 2 п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, абз. 2 п. 919 розд. VIII Закону № 2464).

А значить, такому ФОП нічого показувати у декларації.

При цьому самою ЄП-декларацією передбачено, що додаток 1 щодо ЄСВ не подається, якщо усі місяці звітного періоду ФОП був ЄСВ-пільговиком згідно з ч. 4 чи 6 ст. 4 Закону № 2464. У нас дещо інша ситуація (можливість несплати ЄСВ передбачена іншими нормами Закону № 2464). Але, вважаємо, за аналогією може не подавати додаток 1 і той ФОП, який прийняв рішення не сплачувати ЄСВ за «воєнні» місяці, відповідно не має заповнювати додаток 1 за відповідні місяці (знову ж таки, ми говоримо про ситуацію коли ФОП став спрощенцем груп 1 чи 2 з 01.04.2022 чи пізніше).

Звісно, добре, щоб це ще підтвердили податківці. Втім поки що вони мовчать.

Нюанс щодо ФОП-аграріїв (щодо «земельного» мінімального податкового зобов’язання) дивіться у останньому розділі статті.

Єдиноподатники групи 3 (ставки 3 % та 5 %)

Ці ФОП подають декларацію щокварталу наростаючим підсумком. Тому, наприклад,

якщо у ФОП був дохід у І кварталі, а потім він припинив працювати, йому, безумовно, потрібно продовжувати подавати декларацію за півріччя, три квартали та за рік, кожного разу показуючи в ній дохід І кварталу (категорія 107.01.07 БЗ)

Якщо ж у спрощенця групи 3 зовсім не було доходів у 2022 році, то і ЄП у нього дорівнює нулю (3 % або 5 % від доходу). То що, можна не подавати декларацію?

Не кваптеся з висновками. Бо окрім ЄП, є ще ЄСВ «за себе», який спрощенці сплачують незалежно від того, був у них дохід чи ні. Як ми казали вище, будь-який ФОП починаючи зі сплати за березень 2022 ЄСВ «за себе» може не нараховувати та не сплачувати. А от ЄСВ-нарахування за січень та лютий 2022 мають показати навіть ті спрощенці, які не вели діяльність. І цей ЄСВ треба показати у додатку 1 щодо ЄСВ, який подається з річною ЄП-декларацією.

Отже, навіть якщо спрощенець групи 3 не отримував дохід протягом 2022 року, але повинен був сплатити ЄСВ за січень та лютий 2022 року, йому треба подати річну декларацію єдиноподатника з ЄСВ-додатком

Знову-таки, якщо у ФОП немає можливості її подати, то це можна буде зробити згодом (детальніше про що у статтях: «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67, «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді», 2022, № 73). Але це дещо інше питання.

А чи є взагалі випадки, коли єдиноподатник групи 3 може не подавати декларацію? Звичайно, є:

— ФОП, який не отримував ніякого ЄП-доходу з початку 2022 року, міг не подавати декларацію за І квартал, півріччя та три квартали. Бо ЄСВ-додаток з квартальними деклараціями в загальному випадку не подається, а доходу та ЄП- зобов’язань у ФОП не було (категорія 107.01.07 БЗ). Але ж не плутаємо ці декларації з декларацією за рік;

— ФОП, який був пільговиком зі сплати ЄСВ «за себе» весь 2022 рік (пенсіонер, особа з інвалідністю, з основним місцем роботи тощо), якщо він не отримував ніякого ЄП-доходу у 2022 році (категорія 107.01.07 БЗ);

— ФОП, який був пільговиком зі сплати ЄСВ «за себе» у січні та лютому 2022 рік (пенсіонер, особа з інвалідністю, з основним місцем роботи тощо), якщо він не отримував ніякого ЄП-доходу у 2022 році та починаючи з березня чи місяця втрати пільгового статусу вирішив скористатися правом не сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану. Вважаємо, податківці мають із цим погодитися. Оскільки ФОП, що прийняв рішення не сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану, розрахунок ЄСВ у складі декларації за відповідний період не заповнює (абз. 2 п. 919 розд. VIII Закону № 2464);

— ФОП, який зареєструвався спрощенцем групи 3 з 01.03.2022 або пізніше, не отримував ніякого ЄП-доходу у 2022 році та вирішив скористатися правом не сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану. Вважаємо, податківці мають із цим погодитися (див. вище);

— ФОП, який перейшов у групу 3 із загальної системи з 01.04.2022 (або пізніше), не отримував ніякого ЄП-доходу до кінця року та вирішив скористатися правом не сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану. Вважаємо, податківці мають із цим погодитися (див. вище). Такий ФОП покаже ЄСВ за січень та лютий у додатку до декларації загальносистемника.

Нюанс щодо ФОП-аграріїв (щодо «земельного» мінімального податкового зобов’язання) дивіться у останньому розділі статті.

Єдиноподатники спецгрупи 3 (2%)

Такі ФОП звітують щомісяця, без наростаючого підсумку. Нюанси є щодо декларації за грудень, про яку скажемо пізніше.

У декларації вони показують суму доходу, отриманого за місяць, та ЄП 2 % від цього доходу. Якщо ж доходу за якийсь місяць немає, то і ЄП = 0,00. А значить, у такого ФОП немає ні об’єкта оподаткування, ні показників для декларування. Тому,

якщо ФОП на спецЄП не мав доходу у якомусь місяці, він може не подавати декларацію за цей місяць (крім грудня)

А що не так з груднем?

В абз. 2 та 3 п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ щодо декларації за грудень із ЄСВ та «земельним» додатками, сказано що в ній «розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком». Втім діюча форма декларації цього зробити не дозволяє. Хіба що законодавець мав на увазі заповнення саме додатка щодо ЄСВ чи «земельного» додатка.

Тож навіть за грудень у частині ЄП наростаючого підсумку в декларації немає. Втім до декларації за грудень подається ЄСВ-додаток, у якому треба показати ЄСВ-нарахування за весь період роботи на спрощенці.

Тому якщо ФОП не отримав доходів у грудні, але у січні та лютому 2022:

він був спрощенцем будь-якої групи і не був звільнений від ЄСВ «за себе» (пенсіонер, особа з інвалідністю, з основним місцем роботи тощо), йому треба подати декларацію за грудень + ЄСВ-додаток (додаток 2), щоб показати ЄСВ-нарахування за місяці 2022 року;

він був загальносистемником, а зараз працює на спецЄП і вирішив скористатися правом не сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану, вважаємо, він може не подавати декларацію за грудень. Бо ЄСВ за січень і лютий він покаже в ЄСВ-додатку до декларації загальносистемника. А щодо місяців починаючи з березня ФОП, що прийняв рішення не сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану, розрахунок ЄСВ у складі декларації за відповідний період не заповнює (абз. 2 п. 919 розд. VIII Закону № 2464). Тож податківці вочевидь погодяться, що повністю пустий ЄСВ-додаток подавати не потрібно;

— він узагалі не був ФОП, а зареєструвався після 01.03.2022 і вирішив скористатися правом не сплачувати ЄСВ «за себе» під час воєнного стану, вважаємо, він теж може не подавати декларацію за грудень. Бо в ЄСВ-додатку йому показувати нічого. Втім ще слід почекати, що з цього приводу скажуть податківці.

Нюанс щодо ФОП-аграріїв (щодо «земельного» мінімального податкового зобов’язання) дивіться у останньому розділі статті.

Загальносистемники

Такі ФОП раз на рік подають декларацію про доходи разом з ЄСВ-додатком (а за 2022 рік ще й з додатком щодо «земельного» мінімального податкового зобов’язання). У ній вони показують:

авансові платежі з ПДФО (п. 177.5 ПКУ);

доходи від підприємницької діяльності (п. 177.11 ПКУ);

інші доходи з України. Наприклад, «громадянські» доходи, такі як зарплата, авторська винагорода тощо (п. 177.11 ПКУ);

іноземні доходи (п. 177.11 ПКУ);

ЄСВ «за себе» (п. 177.11 ПКУ).

«земельне» мінімальне податкове зобов’язання (п. 177.14 ПКУ) (більше деталей — у статті «Мінімальне податкове зобов’язання: основи» // «Податки & бухоблік», 2022, № 94).

Втім, якщо ми відкриємо декларацію про доходи, то побачимо там ще багато показників для декларування, наприклад:

— суму ПДФО та ВЗ, нараховану за рік;

перелік рухомого та нерухомого майна, яке зареєстровано на фізособу станом на 31 грудня звітного року;

— доходи, які взагалі не підлягають оподаткуванню ПДФО і показуються в декларації довідково (наприклад, дохід, зароблений під час перебування на спрощенці або допомога з бюджетів іноземних держав у вигляді грошей чи товарів, отримана фізособою, яка виїхала за кордон, рятуючись від війни, і скористалася там тимчасовим захистом тощо).

Тепер дивіться: якщо ФОП увесь 2022 рік не працював (не отримував доходу), то його ПДФО (у тому числі ПДФО-аванси), ВЗ та ЄСВ «за себе» = 0,00.

Але треба дивитися, чи немає у ФОП інших показників для декларування, як-то нерухомість, інші українські чи іноземні доходи або доходи, які взагалі не оподатковуються ПДФО.

Втім, податківці тут досить лояльні і дозволяють

не подавати декларацію про доходи з ЄСВ-додатком, якщо протягом року ФОП узагалі не отримував підприємницького доходу і не мав інших українських чи іноземних доходів (категорія 104.09 БЗ)

Тобто загальносистемник може не подавати деку про доходи з ЄСВ-додатком, якщо він:

— взагалі не вів діяльність у 2022 році;

— не отримував ніяких доходів як громадянин, в т. ч. з-за кордону (виплати біженцям за кордоном у 2022 та 2023 роках не рахуються, бо не підлягають оподаткуванню — п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ).

При цьому, якщо у ФОП є нерухомість, авто чи доходи, які не оподатковуються ПДФО (довідкові), формально їх треба показати в декларації. Втім думка податківців, яку ми навели вище, лояльна — можна не подавати декларацію. Та, звісно, спокійніше буде запросити індивідуальну податкову консультацію на цей рахунок. З іншого боку, не факт, що зараз податківці поспішатимуть вам її надавати.

Нюанс щодо ФОП-аграріїв (щодо «земельного» мінімального податкового зобов’язання) дивіться далі.

ФОП-аграрії

Якщо фізособа має земельні ділянки, віднесені до сільгоспугідь, на які оформлено право власності або користування, і вона не передала їх в оренду (офіційно за договором), то податківці нарахують їй мінімальне податкове зобов’язання (далі — МПЗ) по таким земельним ділянкам — п.п. 170.14.3 ПКУ.

А як тільки така особа зареєструється підприємцем (неважливо: єдиноподатником чи загальносистемником) і стане використовувати ці сільгоспугіддя у підприємницькій діяльності, їй доведеться уже самій розраховувати МПЗ у додатку до річної декларації, а платникам спецЄП — у додатку до декларації за грудень.

Що ж таке МПЗ? Це новий обов’язковий платіж, який з’явився з 2022 року. Він рахується як відсоток від нормативної оцінки земельних ділянок. Ідея в тому, що це

мінімум, який власник або користувач сільгоспугіддя повинен сплатити в бюджет за рік, незважаючи ні на що. Його можна зменшити на уже сплачені протягом року інші податки, наприклад ЄП, земподаток тощо*.

* Детально про МПЗ ми розповідали у статтях: «Мінімальне податкове зобов’язання для сільгоспЄП» // «Податки & бухоблік», 2022, № 10, «Мінімальне податкове зобов’язання: основи» // «Податки & бухоблік», 2022, № 94.

Так от, якщо ФОП узагалі не використовує сільгоспугіддя у бізнесі (не має відповідного КВЕД), то, очевидно, МПЗ йому будуть нараховувати податківці — як звичайній фізособі. І тоді такий ФОП може не хвилюватися про МПЗ-додаток до декларації — його подавати не треба.

Якщо ж він має сільгоспугіддя і відповідний КВЕД, то навіть за відсутності діяльності у 2022 році, йому доведеться подати річну (грудневу) декларацію з додатком про МПЗ. Бо сплачувати МПЗ потрібно, навіть якщо ФОП простоює.

До речі, поки що додатка про МПЗ немає у декларації єдиноподатника груп 1 — 3. Але, вочевидь, скоро він з’явиться (відповідний проєкт змін з’явився ще на початку цього року). У спецЄП-декларації та загальносистемній декларації (оновленій наказом Мінфіну від 17.05.2022 № 143) такий додаток вже є.

А чи є звільнення від МПЗ? Так, їх декілька. І якщо у ФОП лише звільнені земельні ділянки, то, вважаємо, і МПЗ-додаток йому подавати не потрібно.

Для ФОП можуть стати у пригоді три з них (п. 381.2 ПКУ). Так,

МПЗ узагалі не визначається по тим сільгоспугіддям, які ФОП (він же фізособа) набув у власність або користування як член дачного чи садівничого кооперативу (в результаті приватизації, купівлі, оренди тощо), а також по земділянках, які на 01.01.2022 знаходились у межах населених пунктів

Також МЗП не сплачується за 2022 та 2023 роки по тих земельних ділянках, які розташовані на територіях бойових дій, на окупованих територіях, на територіях, засмічених вибухонебезпечними предметами, на яких наявні фортифікаційні споруди (п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Екоподаток

По екоподатку є нюанси. Тож скажемо про нього окремо.

Звітують з екоподатку, зокрема, ФОП, які здійснюють викиди забруднюючих речовин у повітря (наприклад, мають в офісі котел з автономною системою опалення). Декларація подається щокварталу, без наростаючого підсумку.

Тим не менше, податківці не дозволяють не подавати декларацію, якщо у якомусь кварталі не було викидів. Наприклад, у І кварталі ФОП опалював приміщення і подав деку, а у ІІ та ІІІ не опалював, тобто зовсім не здійснював викидів забруднюючих речовин. Податківці вважають, що декларацію все одно треба подавати (категорія 117.05 БЗ). Ба більше, її треба подавати навіть наступного року!

Якщо ФОП хоче припинити подання декларації з екоподатку, він повинен наперед надати податківцям заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта оподаткування екоподатком, а також не здійснювати викиди забруднюючих речовин протягом року.

Докладніше про правила подання річної декларації ФОП ми розповімо у найближчих номерах «Податки & бухоблік».

Висновки

  • Якщо у ФОП немає ні об’єкта оподаткування, ні показників, які підлягають декларуванню (навіть довідково), тоді він може не подавати відповідну декларацію. Але із цього правила є декілька винятків (наявність «підакцизних» ліцензій тощо).
  • Цього року є нюанси, пов’язані із заповненням додатків до декларацій.
  • Зокрема, до кінця не відоме ставлення податківців до заповнення того ж ЄСВ-додатка тими, хто вирішив не сплачувати ЄСВ за «воєнні» місяці. Ми б вважали, що це аналог звільнення від ЄСВ. І якщо всі місяці звітного періоду «пусті», ЄСВ-додаток не подається.
  • ФОП (загальносистемник чи спрощенець) повинен буде подати декларацію з МПЗ-додатком, навіть якщо у нього взагалі не було доходів у 2022 році, але на нього оформлено право власності чи користування сільгоспділянкою і в нього є сільськогосподарський КВЕД.
  • Якщо ФОП хоче припинити подання декларації з екоподатку, він повинен наперед надати податківцям заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта оподаткування екоподатком, а також не здійснювати викиди забруднюючих речовин протягом року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі