Теми статей
Обрати теми

Як заповнити декларацію про доходи у ФОП-загальносистемника за 2022 рік

Клец Віталіна, податковий експерт
З 2023 року оновили не тільки бланк декларації про доходи, а й строк її подання. Хто та коли подає цю деку та як заповнити новий бланк? Розбираємося на прикладах.

Хто подає?

ФОП, який у 2022 році працював на загальній системі (неважливо: увесь рік чи кілька днів року).

І не забудьте, що навіть спрощенці, які зареєструвалися у 2022 році і обрали групу 1 або 2, вважаються загальносистемниками з дня держреєстрації і до кінця місяця, в якому зареєструвалися. Тобто повинні подавати деку про доходи.

Навіть якщо ФОП у 2022 році уже подавав деку з типом «звітна» як «довідкова» (для призначення пенсії чи лікарняних), він все одно зобов’язаний подати річну деку з типом «звітна».

А якщо ФОП «спав» чи розреєструвався?

Якщо ФОП у період роботи на загальній системі взагалі не отримував доходу, податківці дозволяють йому не подавати деку, але тільки за умови, що у нього немає:

1) ніяких громадянських доходів, отриманих у 2022 році в Україні або за кордоном (категорія 104.09 БЗ);

2) сільгоспділянок (інакше доведеться подавати деку + МПЗ-додаток до неї);

3) діючих лінензій на операції з підакцизними товарами, а також за відсутності торгівлі пальним та спиртом етиловим.*

* Якщо ви сумніваєтеся, чи треба подавати декларацію, вам стане у пригоді стаття «Чи подавати пусту звітність ФОП за 2022 рік» (журнал «Податки & бухоблік», 2022, № 97).

Також річну деку про доходи може не подавати той ФОП, який у 2022 році знявся з держреєстрації і подав «ліквідаційну» деку з ЄСВ-додатком.

Куди подавати?

Податківцям за місцем прописки. Навіть якщо ФОП переїхав, але не змінював прописку, він звітує у стару податкову.

Якщо ж ФОП переїхав та змінив прописку або отримав статус ВПО та вніс нову адресу до Держреєстру, він подає деку в податкову за новою пропискою.

Дедлайн

Зверніть увагу, що з 2023 року ФОП можуть подавати деку про доходи в той же строк, що й громадяни (не ФОП), тобто аж до 1 травня (п.п. 49.18.4 ПКУ)! З цим погоджуються і податківці. На наш погляд,

за 2022 рік краще відзвітувати не пізніше 28.04.2023, хоча сміливі ФОП можуть подати деку й 01.05.2023.

А от що стосується сплати ПДФО та ВЗ за 2022 рік, то їх можна сплатити не пізніше 10.05.2023. Не забудьте, що сплачені протягом року ПДФО-аванси до подання декларації враховуються як переплата. Тому за рік треба доплатити лише різницю між ПДФО, зазначеним у декларації, і сплаченими авансами.

До речі, якщо ФОП не сплачував ПДФО-аванси, штрафів за це немає (з цим погоджуються навіть фіскали — категорія 104.13 БЗ).

На якому бланку звітуємо

За 2022 рік подаємо деку за новою формою (діє з 01.01.2023), затвердженою наказом Мінфіну від 17.05.2022 № 143.

Чим новий бланк відрізняється від попереднього? По-перше, у ньому з’явилося чотири нових додатки:

1) МПЗ-додаток для ФОП, які мають або користуються сільгоспділянкою;

2) додаток Ф4 для ФОП, які продавали у 2022 році нерухомість, авто чи інше рухоме майно. Нагадаю, що перший об’єкт, проданий протягом року, оподатковується за ставкою 0 %, другий — 5 %, третій — 18 %. Так от, у додатку Ф4 ФОП зможуть зменшити ПДФО з доходу, отриманого від продажу третього об’єкта, віднявши від доходу вартість проданого об’єкта;

3) додаток ЄСВ 3 — для відображення ЄСВ, який треба доплатити чи, навпаки, повернути за результатами перевірки;

4) додаток ЄСВ 2 — для ФОП, які уклали договір про добровільне страхування. Якщо ж ФОП просто хоче сплатити ЄСВ «за себе» добровільно без договору, він заповнює додаток ЄСВ 1 (той, що був і минулого року тта не змінився).

По-друге, у новій декларації з’явилося декілька нових рядків:

— для громадянських доходів фізосіб, які працюють з резидентами Дія Сіті (рядок 10.3), отримують дивіденди (рядок 10.4) або доходи від продажу власної сільгоспродукції (рядок 10.7). А відтак

підприємницький чистий дохід тепер показуємо в рядку 10.11 деки, а ЄСВ «за себе» — в рядку 22.1!

— для відображення МПЗ, яке треба (чи не треба) доплатити в бюджет за підсумками 2022 року (рядки 14 та 15).

В іншому все залишилося, як і минулого року. Не забувайте, що в деці є ще купа специфічних додатків: Ф1 — про інвестиційні активи, Ф3 — про податкову знижку, Ф4 — про продаж рухомого чи нерухомого майна, КІК-додаток — для тих, у кого є частка в іноземній компанії*, МПЗ-додаток — для власників або користувачів сільгоспугідь. Але якщо даних для заповнення якогось додатка немає, то його не подаємо.

* Контролюючі особи — фізичні особи мають право подати звіт про КІК за 2022 рік одночасно з поданням річної декларації за 2023 рік (БЗ 103.10).

Отже, базовий варіант річної звітності пересічного ФОП-загальносистемника

— це дека про доходи + додаток Ф2 (про підприємницькі доходи) + ЄСВ-додаток (про ЄСВ «за себе»)

Зараз ми розберемося, як заповнити додаток Ф2 та деку про доходи (про ЄСВ-додаток читайте в окремій статті «ЄСВ-додаток для ФОП-загальносистемників» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2).

Таблиця 1. Підказки по заповненню додатка Ф2 за 2022 рік

Код рядка / номер графи

Що вказують

Шапка

Ставимо відмітку «Х» у графі «звітна», а у «звітний податковий рік» записуємо «2022»

Розділ I «Доходи від провадження господарської діяльності»

Графи 2 і 3

Зазначаємо ті види діяльності, якими ФОП фактично займався у 2022 році

Графа 4

Переносимо сюди річний підсумок з графи 4 Типової форми обліку доходів і витрат (далі — Типова форма ОДВ).

А якщо видів діяльності декілька? ПКУ не вимагає вести облік доходів за кожним видом діяльності окремо. Тому річний дохід можна «розкидати» між видами діяльності «на око» — це нереально перевірити

Графи 5, 6, 7, 8

Графа 5 = річний підсумок по графі 6 Типової форми ОДВ.

Графа 6 = річний підсумок по графі 7 + річний ЄСВ «за працівників» із графи 8 Типової форми ОДВ.

Графа 7 = річний підсумок по графі 9 + (річний підсумок по графі 8 — річний ЄСВ «за працівників» із графи 8) Типової форми ОДВ.

Графа 8 = річний підсумок по графі 10 Типової форми ОДВ.

Якщо видів діяльності декілька, можна розподілити річну суму витрат пропорційно доходу (або за даними вашого аналітичного обліку)

Пам’ятайте! ФОП може включити до витрат вартість майна і грошей, які він добровільно перерахував у 2022 році ЗСУ, Нацгвардії, СБУ та ще багатьом отримувачам для оборони держави, охорони здоров’я тощо. Треба лише мати підтверджуючі документи (п. 22 підрозд. І розд. ХХ ПКУ)

Графа 9

Тут підраховуємо суму чистого доходу за 2022 рік (графа 4 — графи 5, 6, 7, 8).

А що робити, якщо у вас збиток? Правила такі**:

1. Якщо у ФОП вийшов збиток за підсумками року, цю графу він залишає пустою. Цей збиток не можна ні перенести на наступний рік, ні врахувати будь-яким іншим чином, на жаль, він просто «згорає».

2. А от якщо протягом року у ФОП одні місяці були прибуткові, а інші — збиткові, це нестрашно. Такі прибутки та збитки «згорнуться» у графі 9, коли він буде розраховувати річну суму чистого доходу. Бо це — різниця між річним доходом та річними витратами (п. 177.2 ПКУ), а місячні підсумки чистого доходу тут ніякої ролі не відіграють.

3. Якщо у ФОП — декілька видів діяльності, радимо не допускати прибутків по одним і збитків по іншим! Бо фіскали не дозволять врахувати збитки, а змусять вказати у цій графі «0,00» по тим видам діяльності, які виявилися збитковими. Ця їх вимога незаконна, але щоб не дратувати їх зайвий раз, краще показати прибуток по кожному виду діяльності

** Детальні приклади того, як показати збитки в деці, ви знайдете в статті «ФОП на загальній системі: вчимось обліковувати збитки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 66.

Розділ II «Інформація щодо нарахованої амортизації»

Графи 3, 4, 5

Право на амортизацію мають лише ті ФОП, які ведуть амортизаційний додаток до Типової форми ОДВ.

Графа 3 = річний підсумок графи 10 амортизаційного додатка по групах ОЗ.

Графа 4 = річний підсумок графи 12 амортизаційного додатка по групах ОЗ.

Графа 5 = річний підсумок графи 11 амортизаційного додатка по групах ОЗ = річний підсумок графи 10 Типової форми ОДВ = підсумок графи 8 розділу І додатка Ф2.

Важливо пам’ятати:

1) якщо ОЗ ви придбали у 2022 році, то його первісну вартість не показуємо ні у графі 10 амортдодатка, ні в графі 3 розділу ІІ додатка Ф2, бо на 01.01.2022 ми її ще не знали;

2) можна амортизувати навіть ті ОЗ, які ФОП придбав до 01.01.2017, та вантажівки, придбані до 23.05.2020. Потрібно лише оформити Рішення про віднесення до витрат амортизації — і з того ж місяця можна включати амортизацію до витрат (УПК, затверджена наказом Мінфіну від 10.02.2022 № 66)

Розділ ІІІ «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб / військового збору»

Рядки 1.1, 2.1

Розраховуємо суму ПДФО та ВЗ за 2022 рік.

Рядок 1.1 = чистий дохід із «Усього» графи 9 розділу I додатка Ф2 х 18 %;

Рядок 2.1 = чистий дохід із «Усього» графи 9 розділу I додатка Ф2 х 1,5 %

Рядки 1.2, 2.2

Заповнюють тільки ті ФОП, які у 2022 році знімалися з реєстрації, подавали «ліквідаційну» деку про доходи, а потім знову зареєструвалися і тепер знову звітують за 2022 рік.

У рядок 1.2 ставимо ПДФО, а в рядок 2.2ВЗ з «ліквідаційної» деки

Рядок 1.3

Довідково вказуємо суму ПДФО-авансів, яку ФОП сплатив до бюджету у 2022 році

Рядок 1.4

Заповнюємо, якщо сплатили ПДФО-авансів більше, ніж виявилася сума ПДФО за 2022 рік. Зазначаємо від’ємну різницю між рядками 1.1 та 1.3 без знака «-» (переплата ПДФО)

Рядок 1.5

Розраховуємо суму ПДФО за весь 2022 рік (ряд. 1.1 - ряд. 1). Не віднімаємо сплачені ПДФО-аванси!

Але ПДФО-аванси податківці бачать як переплату, тому за підсумками року досить доплатити різницю між річною сумою ПДФО з рядка 1.5 та сплаченими авансами

Рядок 2.3

Розраховуємо суму ВЗ, що підлягає сплаті до бюджету за 2022 рік (рядок 2.1 - рядок 2.2)

Розділи IV і V заповнюють самозайняті особи

Таблиця 2. Підказки по заповненню декларації про доходи

Номер поля / код рядка

Що вказують

Розділ I «Загальні відомості»

Поля 1 — 9

Зверніть увагу на:

поле 1: тут ставимо позначку «х» у графі «Звітна» і обираємо звітний період «2022»;

поле 3, де треба зазначити П. І. Б. і податковий номер ФОП. Якщо протягом 2022 року або в 2023 році до подання декларації ФОП змінював П. І. Б., то в полі 3 спочатку вказуємо його нові П. І. Б., а в дужках — старі;

поле 6, де треба поставити «х» біля «резидент» (навіть якщо ФОП більш ніж пів року проживає за кордоном, він все одно вважається резидентом), а також відмітити, хто заповнив деку (сам ФОП чи його представник);

поле 7: тут ставимо позначку «х» тепер праворуч (!) від слова «підприємець»;

поле 8: тут ставимо позначку «х», якщо ФОП додає до деки ЄСВ-додаток;

поле 9 залишаємо порожнім, якщо ФОП заповнював деку самостійно (інакше — зазначаємо дані представника)

Розділ II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

У цей розділ включаємо всі доходи, отримані у 2022 році, які оподатковуються ПДВО і ВЗ: як підприємницькі, так і ті, які ФОП отримав як громадянин (в Україні чи за кордоном).

Заповнюємо цей розділ тільки після того, як заповнили додаток Ф2.

У графі 3 — «грязна» суму доходів (без віднімання ПДФО і ВЗ), у графах 4 та 5 — уже сплачений/утриманий ПДФО та ВЗ, а у графах 6 та 7 — ПДФО та ВЗ, який ще треба сплатити

Рядок 10.1 — 10.10

Вказуються громадянські доходи

Рядок 10.11 (підприєм-ницький дохід ФОП!)

Заповнюємо після того, як заповнили додаток Ф2.

Графа 3 = рядок «усього» графи 9 розділу І додатка Ф2.

Графа 6 = рядок 1.5 розділу ІІІ додатка Ф2, а графа 7 = рядок 2.3 того ж розділу

Рядок 10.12

Чистий доход незалежного професіонала (переносять дані з додатка Ф2)

Рядок 10.13

Інші доходи громадянина, з яких треба сплатити ПДФО (наприклад, додаткове благо, лікарняні ФОП, компенсація за працевлаштування ВПО, допомога по частковому безробіттю у зв’язку з війною тощо)

Рядок 10.14

Сума скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії

Рядок 10.15 (новий)

Дохід, отриманий від партнерства, трасту, фонду (утворення без статусу ЮО), яке не є контрольованою іноземною компанією, у зв’язку з розподілом прибутку або його частини

Розділ ІІІ «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

Рядок 11.1

Заповнюють тільки ті ФОП, які у 2022 році працювали на спрощенці. Вказуємо «єдиноподатковий» дохід

Рядок 11.2

Доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна, що не підлягають оподаткуванню згідно з пп. 173.2 і 172.1 ПКУ

Рядок 11.3

Відображають доходи, які не є об’єктом оподаткування ПДФО і ВЗ: цивільні доходи, перераховані у ст. 165 ПКУ. Наприклад, декретні, допомога, отримана за кордоном особами, які скористалися тимчасовим захистом тощо

Рядок 11

Загальна сума неоподатковуваних доходів (ряд. 11.1 + ряд. 11.2 + ряд. 11.3)

Розділ IV «Загальна сума річного доходу»

Рядок 12

Показують загальну суму річного доходу (рядок 10 + рядок 11)

Розділ V «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб / військового збору»

Рядок 13

Переносять дані з гр. 6 ряд. 10 розд. ІІ декларації

Рядок 14 (новий)

Якщо у вашого ФОП немає сільгоспугідь, цей рядок пропускаєте.

Якщо ж сільгоспугіддя є, то рахуєте мінзобов’язання як 4 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Далі порівнюєте його з сумою податків, сплачених протягом 2022 року. Якщо податків сплачено більше, нічого не робимо. Якщо менше — доплачуємо до МПЗ. Всі розрахунки робимо в спеціальному МПЗ-додатку.

Дані з графи 3 рядка 03 розділу ІІ МПЗ-додатка переносимо у рядок 14 деки

Рядок 15 (новий)

Заповнюють тільки ті ФОП, у яких є земельні ділянки, розташовані не за податковою адресою ФОП і МПЗ перевищує суму сплачених податків. По кожній з них треба визначити позитивне значення МПЗ — пропорційно до питомої ваги площі кожної ділянки. А сплачувати його треба не в свою податкову, а окремо — за місцезнаходженням цих сільгоспугідь. Тому ФОП повинен зменшити суму загального позитивного значення МПЗ в деці, яку подає своїм податківцям, виокремивши з нього частинки позитивного значення МПЗ за ті угіддя, які розташовані не за його податковою адресою.

Ось ці суми перевищення і показуємо в рядку 15

Рядок 16

Переносять дані з ряд. 7 та/або ряд. 15 додатка Ф3 до декларації

Рядок 17

Заповнюють, якщо ФОП у звітному році здійснював оподатковувану операцію з продажу (міни) нерухомості, сплатив за нею ПДФО, але нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу (міни) не відбулося, і тепер він хоче повернути таку суму ПДФО

Рядок 18

Заповнюють, якщо ФОП отримував іноземні доходи і скористався механізмом відходу від подвійного оподаткування таких доходів шляхом заліку податку, сплаченого за кордоном, у рахунок податку, що підлягає сплаті в Україні (п.п. 170.11.4 ПКУ). Значення ряд. 18 не може перевищувати значення ряд. 13 декларації

Рядок 19

Показуємо суму ПДФО з доходу, отриманого від особи-орендаря, що не є податковим агентом, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, розташованих НЕ за податковою адресою орендодавця (ряд. 10.6.1). На цю суму зменшиться податкове зобов’язання з ПДФО (ряд. 20.1 декларації), тому що цей ПДФО сплачуємо за місцем розташування земельної ділянки

Рядок 20.1

Ставимо тільки позитивне значення розрахунку за формулою, наведеною в назві рядка. Декларується вся сума ПДФО (без вирахування авансів)

Рядок 20.2

Заповнюємо, якщо має місце переплата з ПДФО. Відображаємо ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету за підсумками 2022 року (без знака «-»)

Рядок 21.1

Переносимо дані з гр. 7 ряд. 10 розд. ІІ декларації

Рядок 22.1

Переносимо дані з ЄСВ-додатка (графа 6 рядка усього додатка ЄСВ1)

Розділ VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах»

У цьому розділі ви можете виправити помилки, яких припустилися при заповненні податкових декларацій за минулі податкові періоди і виявили після закінчення граничного строку їх подання

Розділ VII «Реквізити банківського рахунку…»

Рядок 25 заповнюють, якщо претендують на повернення переплати, що утворилася з ПДФО (якщо заповнений ряд. 20.2 розділу V податкової декларації). Надміру утриманий (сплачений) ПДФО (ВЗ) повинні повернути протягом 60 календарних днів після отримання від вас декларації про доходи (п. 179.8 ПКУ)

Розділ VIII

Наводять відомості про рухоме та нерухоме майно, що знаходиться у власності фізичної особи станом на 31.12.2022 як на території України, так і за її межами

А тепер — приклад. Припустимо, ФОП увесь 2022 рік працював на загальній системі. Громадянських доходів не отримував. Найманих працівників не має. Сільгоспділянок не має. Вид діяльності — 47.19.

У Типовій формі обліку доходів і витрат такі річні підсумки: графа 4 (доходи) — 2 млн грн, графа 6 (придбані товари) — 1,5 млн грн, графи 8 та 9 (оренда, куплені послуги, сплачені податки) — 120 тис. грн, графа 10 (амортизація — 80 тис. грн). Чистий дохід за рік = 2 000 000 - 1 500 000 - 120 000 - 80 000 = 300 000 грн.

У 2022 році сплатив ПДФО-авансів на суму 40 тис. грн.

Почнемо з додатка Ф2, він виглядатиме так:

img 1

Рис. 1. Розділи І — ІІІ додатка Ф2

Ці дані переносимо до рядка 10.11 декларації:

img 2

img 3

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент декларації про доходи ФОП за 2022 рік

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі