Теми статей
Обрати теми

Якщо в подвійній діяльності використовуємо побудовану будівлю

Солошенко Людмила, податковий експерт
Платник, який надає освітні послуги (ПДВ-пільга за п.п. 197.1.2 ПКУ), у побудованій будівлі також збирається здавати різні аудиторії в оренду (оподатковувана діяльність). Чи треба за побудованою будівлою нараховувати якісь компенсуючі ПЗ?

Так, враховуючи, що побудована будівля одночасно використовуватиметься за подвійним призначенням (і в пільговій, і в оподатковуваній діяльності), то сума вхідного ПДВ за нею підлягає розподілу за правилами ст. 199 ПКУ. Тому алгоритм дій у цьому випадку такий.

1. Розраховуємо антиЧВ. Платникові, який уперше стикається з ПДВ-розподілом, передусім треба розрахувати частку неоподатковуваних операцій (антиЧВ). Її розраховують за підсумками першого місяця здійснення подвійної діяльності виходячи з обсягів постачань такого місяця (п. 199.3 ПКУ). Розрахунок антиЧВ здійснюють за формулою з графи 7 таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ. Отримане значення округлюють до 2 знаків після коми (листи ДПАУ від 06.04.2011 № 9496/7/16-1517-05, від 25.10.2011 № 4261/6/15-3415-04). При цьому разом з декларацією з ПДВ за такий період подають додаток Д6 (у рядку 2 таблиці 1 якого наводять розрахунок антиЧВ).

2. Нараховуємо розподільчі ПЗ. З урахуванням порахованої частки антиЧВ за вхідним ПДВ з побудованої будівлі (за умови, що виникло право на податковий кредит) нараховують розподільчі податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ — щоб компенсувати частину вхідного ПДВ, що припадає на неоподатковувану (пільгову) діяльність. При цьому база для нарахування ПЗ визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, яка склалася на початок періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

На підтвердження ПЗ, що нараховуються, не пізніше останнього дня місяця складають зведену розподільчу податкову накладну (п. 199.1 ПКУ). Детальніше про те, як її заповнити, див. «Компенсуюча ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48. Зареєструвати таку ПН треба протягом 20 календарних днів наступного місяця (п. 201.10 ПКУ). При цьому нараховані розподільчі ПЗ відображають у ряд. 4.1 (4.2, 4.3) декларації з ПДВ.

3. У грудні проводимо річний перерахунок. У кінці року в грудні проводять річний перерахунок ПДВ (п. 199.4 ПКУ). Для цього в ряд. 3.1 таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ за грудень розраховують свіже антиЧВ — виходячи з обсягів операцій поточного року. Причому врахуйте: навіть якщо подвійна діяльність у побудованій будівлі почалася із середини року, при річному перерахунку антиЧВ розраховують виходячи з обсягів постачань усього року (!), тобто здійснених у січні — грудні (а не частини року — скажімо, з початку ведення подвійної діяльності, лист ДПСУ від 18.08.2021 № 3069/ІПК/99-00-21-03-02-06).

При річному перерахунку до зведеної розподільчої ПН складають і реєструють перерозрахунковий РК (щоб скоригувати суму раніше нарахованих розподільчих ПЗ з урахуванням перерахованого антиЧВ). Такий РК треба зареєструвати протягом 20 календарних днів наступного місяця (п. 201.10 ПКУ). Утім навіть якщо перерозрахунковий РК буде зареєстрований із запізненням, результати річного перерахунку, як пояснюють податківці, у будь-якому разі треба відобразити в декларації за грудень (п. 199.5 ПКУ, БЗ 101.24). Тому коригування ПЗ при річному перерахунку ПДВ показують у ряд. 4.1.1 (4.2.1, 4.3.1) декларації з ПДВ за грудень (з розшифровуванням у таблиці 2 додатка Д6).

Причому за необоротними активами подвійного призначення (як і за товарами/послугами) проводять один річний перерахунок. І в подальших роках жодних перерахунків не проводять.

Ну і, звичайно, при появі подвійної діяльності платникові доведеться розподіляти ПДВ за придбаннями подвійного призначення (які використовуються у двох видах діяльності): комуналкою, витратами на послуги зв’язку (телефон, Інтернет), канцелярськими витратами, іншими адмінвитратами тощо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі