Теми статей
Обрати теми

Застосовуємо ПСП у 2023 році

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Податкова соціальна пільга (ПСП). Вона дає можливість зекономити на сумі ПДФО, що утримується із зарплати. У результаті податку сплачуємо менше, а працівник отримує більшу суму зарплати на руки. Про те, хто може скористатися ПСП у 2023 році та за яких умов, читайте у нашій статті.

Відразу хочемо вас заспокоїти: порядок надання податкової соціальної пільги не змінився з 1 січня 2023 року. Проте змінилися розміри ПСП та обмежувачі, оскільки вони прив’язані до прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Розглянемо (а з тими, хто вже працював з ПСП, пригадаємо), як застосовувати цю пільгу. ПСП дозволяє вивести частину зарплати працівника з-під оподаткування ПДФО. Тобто до бази оподаткування ПДФО потрапить нарахована зарплата, зменшена на суму ПСП. У результаті ПДФО буде утримано в меншій сумі. У вигляді формули це можна представити так:

ПДФО = (Зарплата - ПСП) х Ставка ПДФО : 100.

Чому ж дорівнює ПСП? Відповідь на це запитання залежить від (1) виду ПСП та (2) підстави її надання.

Види ПСП

Всі податкові соціальні пільги умовно можна поділити на 2 види:

1) ПСП на себе — встановлена для категорій осіб, перелічених у п.п. 169.1.1, пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3, п.п. 169.1.4 ПКУ;

2) ПСП на дітей — для категорій осіб, визначених п.п. 169.1.2, пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ.

Розміри ПСП та ознаку, з якою цю пільгу відображаємо в графі 9 розд. І 4ДФ Об’єднаного звіту у разі застосування ПСП до зарплати працівника, представимо в табл. 1.

Таблиця 1. Розміри та ознаки ПСП у 2023 році

Вид ПСП

(норма ПКУ)

Розмір ПСП

у 2023 році, грн

Ознака в 4ДФ

ПСП на себе

Для будь-якого платника податку, який отримує зарплату (п.п. 169.1.1)

1342

01

Для платників, перелічених у пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3

2013

02

Для платників, перелічених у п.п. 169.1.4

2684

03

ПСП на дітей віком до 18 років

Для платників податку, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років (п.п. 169.1.2)

1342 х кількість дітей віком до 18 років

04

Для одинокої матері (батька), вдови (вдівця) або опікуна, піклувальника (п.п. «а» п.п. 169.1.3)

2013 х кількість дітей віком до 18 років

02

Для платника, який утримує дитину (дітей) з інвалідністю віком до 18 років (п.п. «б» п.п. 169.1.3)

2013 х кількість дітей з інвалідністю віком до 18 років

02

Майте на увазі, що одночасно скористатися ПСП за декількома підставами не можна. Слід обрати ту податкову пільгу, яка має більший розмір.

Проте з цього правила є виняток, установлений п.п. 169.3.1 ПКУ. Так, працівникам, які утримують двох або більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину (дітей) з інвалідністю, надають ПСП на дитину (дітей) з інвалідністю на підставі п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ, а на іншу дитину (дітей) — на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ.

Увага! Щоб застосувати ПСП до доходу працівника, недостатньо знайти його серед категорій осіб, які перелічені в пп. 169.1.1 — 169.1.3 ПКУ. Потрібно, щоб за працівником спрацювали дві основні вимоги. Про них піде мова далі.

ПСП-вимоги

Вимога 1. ПСП застосовують виключно до заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), нарахованої працівнику протягом відповідного місяця (у 4ДФ — ознака доходу «101»).

Немає зарплати — немає права на ПСП.

Цікавий момент. ПКУ прирівнює до зарплати й лікарняні. Це прямо зазначено в абзаці третьому п.п. 169.4.1 ПКУ. Проте податківці наполягають, що суми лікарняних, нараховані працівникам резидента Дія Сіті, — це не зарплата, а інший дохід (див. БЗ 103.25). Докладніше про цю проблему див. у статті «Оподаткування лікарняних спеціалістів Дія Сіті» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67 (ср. ).

Проте факт отримання зарплати не завжди дає «зелене світло» для ПСП. Так, не мають права на ПСП працівники, які одночасно із зарплатою отримують з бюджету стипендію, грошове чи майнове (речове) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців (див. п.п. 169.2.3 ПКУ).

Також, на наш погляд, не мають права на ПСП й працівники-нерезиденти. Річ у тім, що в п.п. 169.3.4 ПКУ зазначено, що ПСП надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податків, зокрема, втрачає статус резидента. Тобто відсутність статусу резидента = відсутність права на ПСП. Проте фахівці ДПС у роз’ясненні 103.08.01 БЗ дотримуються іншої думки.

Вимога 2. Право на ПСП матиме працівник, якщо його зарплата, нарахована за місяць, не перевищить граничного розміру (див. табл. 2).

Таблиця 2. Граничний розмір зарплати за місяць, що дає право для застосування ПСП у 2023 році

Вид ПСП

Граничний розмір зарплати за місяць 2023 року, грн

ПСП на себе (п.п. 169.1.1, пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3, п.п. 169.1.4 ПКУ)

3760

ПСП на дітей (п.п. 169.1.2, пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

Для одного з батьків — 3760 х кількість дітей віком до 18 років, на яких надається пільга, для другого — 3760

Зверніть увагу: якщо сума зарплати працівника, нарахована за відповідний місяць, перевищує граничний розмір, що вказаний у табл. 2, то працівник права на ПСП не має.

Враховуючи, що мінімальна зарплата у 2023 році становить 6700 грн, переважна більшість тих, хто зможе скористатися ПСП, — це працівники, у яких граничний розмір зарплати, що дає право на застосування ПСП, буде визначатися кратно кількості дітей до 18 років. Так, наприклад, граничний розмір зарплати, що дає право на ПСП, складе:

— для одного з батьків — 7520 грн, для другого — 3760 грн, якщо ПСП на 2 дітей;

— для одного з батьків — 11280 грн, для другого — 3760 грн, якщо ПСП на 3 дітей;

— для одного з батьків — 15040 грн, для другого — 3760 грн, якщо ПСП на 4 дітей;

— для одного з батьків — 18800 грн, для другого — 3760 грн, якщо ПСП на 5 дітей.

Важливо! Незважаючи на те, що граничний розмір зарплати, що дає право на застосування ПСП, для кожного з батьків визначається по-різному, право на отримання ПСП на дітей у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років зберігається в обох батьків.

Рішення про те, хто з батьків скористається правом на визначення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей, батьки дитини (дітей) приймають самостійно виходячи з рівня зарплат обох батьків.

Далі говоримо про ПСП на дітей.

Надаємо ПСП на дітей

Скористатися ПСП можна тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати (п.п. 169.2.1 ПКУ). Працівник обирає його самостійно, надаючи роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП (далі — заява про застосування ПСП, див. нижче). Це може бути основне місце роботи або ж місце роботи за сумісництвом, якщо працівник не користується ПСП за основним місцем.

Проте будьте уважні, якщо працівник — внутрішній сумісник. При визначенні його права на ПСП із граничним розміром зарплати слід порівнювати загальний (сукупний) дохід такого працівника, нарахований одним роботодавцем (зарплата за основною посадою + зарплата за місцем роботи за внутрішнім сумісництвом).

Які документи потрібні? Для того, щоб скористатися ПСП, працівник подає роботодавцю:

1) заяву про застосування ПСП за довільною формою.

Увага! Той із батьків, хто буде користуватися правом на збільшення граничного розміру зарплати, що дає право на застосування ПСП кратно кількості дітей, також зазначає у такій заяві, що його дружина (чоловік) за місцем своєї роботи не користується таким правом. Жодної довідки з місця роботи дружини (чоловіка) для підтвердження цього факту не треба. Приклад заяви про застосування ПСП див. на рисунку нижче;

2) підтвердні документи, визначені Порядком № 1227*. Їх навели нижче в табл. 3.

* Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 № 1227.

img 1

Таблиця 3. Документи, що підтверджують право на ПСП на дітей

Категорія платників

Документи для застосування ПСП

Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років (п.п. 169.1.2 ПКУ)

1. Заява про застосування ПСП.

2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну.

3. Копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник)

Право на ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ мають батьки дітей незалежно від того, перебувають вони в шлюбі чи ні. Водночас тому з батьків, який мешкає окремо, для отримання права на ПСП потрібно надати документи, які підтверджують, що він утримує своїх дітей (див. роз’яснення з підкатегорії 103.08.02 БЗ). Такими документами можуть бути: довідка органу опіки; рішення суду або нотаріально посвідчений договір між колишніми чоловіком і дружиною про здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим із них, хто мешкає окремо від дитини; рішення суду про аліменти.

Одинока матір, батько, вдова, вдівець або опікун, піклувальник*, які мають дитину (дітей) віком до 18 років (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ)

Ті ж документи, що подає платник податку, який має двох чи більше дітей віком до 18 років (п.п. 169.1.2 ПКУ) + копія свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець), а також копія паспорта**

* Для ПСП-цілей одинокою матір’ю (батьком) або опікуном, піклувальником вважаються особи, які на момент застосування роботодавцем ПСП, що визначена п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом (абзац шостий п. 1 ч. 5 Порядку № 1227).

** В паспорті розлученої особи може бути відсутня відмітка про розірвання шлюбу. Тоді факт розлучення підтверджують копією рішення суду про розірвання шлюбу.

Платник податку, який утримує дитину з інвалідністю віком до 18 років (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

Ті ж документи, що надає платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років (п.п. 169.1.2 ПКУ) + копія пенсійного посвідчення дитини або посвідчення одержувача державної соцдопомоги, що виплачується замість пенсії, яке містить запис про інвалідність дитини або медичного висновку, виданого закладами МОЗ в установленому порядку*

* Періодичність подання підтвердних документів відповідає встановленим МОЗ строкам їх перегляду.

Право на ПСП. Право на ПСП з’являється у працівника в місяці подання заяви про застосування ПСП та підтвердних документів. Тобто такі заява та документи можуть бути датовані будь-яким числом місяця, проте пільгу застосовуємо до всієї нарахованої заробітної плати за такий місяць.

Щорічного подання заяви про застосування ПСП, якщо підстава для її застосування не змінюється, законодавство не передбачає.

Працівнику, який має право на застосування ПСП на дітей, пільгу надають до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а в разі смерті дитини — до кінця року, на який припадає її смерть (п.п. 169.3.3 ПКУ). Але якщо приймаєте на роботу працівника, дитині якого вже виповнилося 18 років у звітному році до дати прийняття, то такий працівник права на ПСП на таку дитину не матиме.

При виконанні всіх ПСП-правил право на ПСП зберігається в місяці, в якому працівник помер, оголошується судом померлим, визнається судом безвісно відсутнім, втрачає статус резидента, звільняється з місця роботи (п.п. 169.3.4 ПКУ).

Умови надання ПСП. Як вже зазначалося вище, ПСП застосовується до зарплати, нарахованої протягом місяця. При цьому п.п. 169.4.1 ПКУ встановлює: якщо працівник отримує доходи у вигляді зарплати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування на лікарняному, то з метою порівняння з граничною сумою зарплати, що дає право на отримання ПСП, такі доходи (їх частини) відносимо до відповідних місяців, за які їх нараховано.

Яким чином цю вимогу повинні виконувати резиденти Дія Сіті за найманими працівниками, що мають право на ПСП, наразі не зрозуміло. Адже, ще раз нагадаємо, що лікарняні таких працівників податківці вважають іншим оподатковуваним доходом, а не зарплатою.

Усі інші зарплатні виплати, у тому числі й премії, доплати, надбавки, нараховані (донараховані/відсторновані) за попередні місяці, з метою застосування ПСП враховуємо в тому місяці, в якому вони були фактично нараховані (донараховані/відсторновані) в бухобліку.

Коли втрачається право на ПСП? Працівник втрачає право на отримання ПСП на дітей з місяця, на який припадає одна з таких подій (п.п. 169.3.3 ПКУ):

1) його позбавляють батьківських прав;

2) він відмовляється від дитини чи передає її на державне утримання, в тому числі до закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, береться плата за таке утримання чи ні;

3) дитина працівника стає курсантом на умовах її повного утримання.

Також, на наш погляд, особи, перелічені в п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, втрачають право на ПСП на дітей за цією підставою з місяця, в якому втрачають свій «спецстатус».

Ну і, звичайно, не залишимо вас без прикладів.

Без прикладів не обійтись

ПСП і мобілізація. Працівник користувався правом на ПСП на двох дітей віком до 18 років. З 10.01.2023 його мобілізували до лав ЗСУ. Чи можна застосувати ПСП на двох дітей до зарплати працівника за січень?

Ні, не можна. Причина — у січні мобілізований працівник одночасно із заробітною платою отримає доходи у вигляді грошового чи майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачуються з бюджету. Отже, спрацює заборона, встановлена п.п. 169.2.3 ПКУ (див. вище).

Дитина з інвалідністю. Працівниця (звичайне підприємство) виховує трьох дітей віком до 18 років, одна з яких має інвалідність. Її зарплата за січень — 10500 грн. Чоловік працівниці — підприємець, який не отримує доходу у вигляді зарплати. На яку ПСП вона має право? Що зазначати в заяві на застосування ПСП?

У працівниці 3 дітей до 18 років. До того ж її чоловік не користується ПСП. Тож вона може визначати граничний розмір зарплати, що дає право на ПСП, кратно кількості дітей до 18 років. У результаті розмір обмежувача складе:

3760 х 3 = 11280 (грн).

Зарплата працівниці за січень (10500 грн) не перевищує обмежувач (11280 грн). Тож розбираємося з ПСП.

Працівниця буде мати право на ПСП за двома підставами:

— на дитину з інвалідністю віком до 18 років — відповідно до п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ. Розмір ПСП — 2013 грн;

— на двох інших дітей — згідно із п.п. 169.1.2 ПКУ. Розмір ПСП на них дорівнює 2684 грн (1342 грн х 2).

Саме ці підпункти ПКУ їй потрібно буде зазначити в заяві про застосування ПСП, а також вказати, що чоловік не користується ПСП. Припустимо, що працівниця так і зробила та подала роботодавцеві в січні заяву та підтвердні документи (див. табл. 3).

Загальна сума ПСП дорівнює: 2013 + 2684 = 4697 (грн).

Сума ПДФО за січень 2023 року становить: (10500 - 4697) х 18 : 100 = 1044,54 (грн).

Одинока мати. З 02.01.2023 на підприємстві запроваджено режим неповного робочого дня. Працівниця виховує двох дітей віком до 18 років. З батьком першої дитини вона розлучена та отримує аліменти на дитину, а з батьком другої дитини проживає у цивільному шлюбі. Чи буде вона мати право на підвищену ПСП на дітей як одинока мати (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ), якщо її зарплата за місяць буде складати 7400 грн?

Під категорію «одинока мати» підпадають:

— жінки, що не перебувають у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини яких відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

— розлучені жінки, з якими залишилися проживати діти після розлучення і які на момент застосування пільги не перебувають в офіційно зареєстрованому шлюбі. При цьому факт отримання аліментів не має значення.

Оскільки працівниця не перебуває в офіційному шлюбі та має двох дітей віком до 18 років, вона має право на ПСП підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ. У 2023 році розмір такої ПСП на двох дітей складе 4026 грн (2013 грн х 2 дітей до 18 років).

Проте щоб скористатися цією пільгою, їй потрібно подати заяву про застосування ПСП та підтвердні документи. А ще її зарплата за місяць не повинна перевищувати граничного розміру, що дає право на застосування ПСП. Він складе у 2023 році:

3760 х 2 = 7520 (грн).

Припустимо, що зарплата працівниці за січень — 7400 грн. Її сума не перевищує обмежувач (7520 грн). Тож ПДФО буде утримано в сумі:

(7400 - 4026) х 18 : 100 = 607,32 (грн).

Висновки

  • Розмір ПСП на дітей визначається у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.
  • Гранічний розмір доходу, що дає право на ПСП на дітей, визначається для кожного з батьків дитини по-різному.
  • ПСП на дітей надається до кінця року, в якому дитині виповнилося 18 років.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі