Теми статей
Обрати теми

Скасування спецЄП, відновлення перевірок та штрафів: законопроєкт від Уряду

Казанова Марина, податковий експерт
У Меморандумі з МВФ Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики. Власне, вже бачимо «крок» Мінфіну у цьому напрямку. Що передбачає урядовий законопроєкт*. Маємо деяку конкретику, тож коротко проаналізуємо, до чого варто готуватися вже найближчим часом.

* www.mof.gov.ua/storage/files/%D0%9F%D0%97%D0%A3_%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82_28_12_22.pdf

Одразу зазначимо, що більшість змін фактично запрацює з 01.07.2023. Причому, розуміємо так, що готуючи зміни, уряд виходить з припущення, що на 01.07.2023 воєнний стан (ВС) все ще буде тривати.

Єдиний податок

СпецЄП. Змінами передбачається, що працювати на спецЄП можна до припинення або скасування ВС, але не довше ніж до 01.07.2023. Тобто якщо ВС продовжиться і після 01.07.2023, то все одно з 01.07.2023 всі платники спецЄП автоматично повернуться на свій «доспецЄПешний» режим оподаткування.

Тож

фактично спецЄП у будь-якому разі не житиме довше першого півріччя цього року.

Відновлення сплати ЄП для ФОП груп 1 і 2. Зараз ФОП — платники ЄП груп 1 і 2 можуть самостійно вирішувати, сплачувати їм ЄП чи ні. Така можливість передбачена до кінця ВС.

Так от, змінами теж планується обмежити це право 01.07.2023. Тобто

з 01.07.2023 (за місяці починаючи з липня) ФОП — платники ЄП груп 1 і 2 повинні будуть сплачувати ЄП на загальних підставах. А ось можливість не сплачувати ЄСВ «за себе» (стосується всіх ФОП) законодавець вирішив не чіпати

Щодо ЄСВ див. також окремий розділ статті.

Податкові перевірки та штрафи

Податкові перевірки. Дію «воєнного» мораторію на податкові перевірки, який зараз установлений п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, планують скасувати з 01.07.2023. До речі, він стримує лише планові та деякі позапланові документальні перевірки. А фактичні та камеральні наразі дозволені у повному обсязі (про що детальніше у статті «Що наразі із дозволеними і забороненими перевірками» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98).

Тобто

фактично з 01.07.2023 будуть поновлені заборонені зараз планові документальні перевірки та деякі (заборонені зараз) позапланові документальні перевірки

Важливо й те, що на час ВС дію «карантинного» перевірочного мораторію (встановлений п. 522 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) призупинено. Тобто фактично з 01.07.2023 будуть відновлені усі види перевірок.

Податкові штрафи. З моменту набрання чинності законом (який приймуть на базі законопроєкту, який ми зараз обговорюємо), на весь час ВС буде призупинено і дію «карантинного» мораторію на податкові штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Тобто фактично за всі порушення, вчиненні з моменту набрання чинності законом, будуть застосовуватися податкові штрафи.

Нагадаємо, що вже зараз толку від цього мораторію небагато. Бо зараз податківці мають право застосовувати штрафи за порушення, виявленні в ході дозволених під час ВС перевірок.

Планується і «пряник». Якщо за результатами документальних перевірок, які будуть проведені з 1 липня 2023 року та завершені до дня припинення ВС, податківці донарахують податкове зобов’язання і платник сплатить за ППР протягом 30 календарних днів, то він звільняється від сплати штрафів і пені за цим зобов’язанням.

Скасування призупинення податкових строків

З 01.07.2023 пропонують зупинити п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, яким передбачається призупинення деяких податкових строків на час ВС.

Також на час ВС буде зупинено і «карантинне» продовження податкових строків (п. 528 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Тобто ті строки, для яких зараз продовжує діяти «воєнне» призупинення, відновлять свій перебіг з 01.07.2023 (як тільки з цієї дати буде зупинено «воєнну» норму п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

ЄСВ

Тут також планується з 01.07.2023 відновити:

1) застосування ЄСВ-штрафів, визначених ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ*. «Воєнне» звільнення від цих штрафів, передбачене п. 921 розд. VIII Закону про ЄСВ, з 01.07.2023 не буде діяти. І також на час ВС буде призупинене «карантинне» звільнення від цих же штрафів, встановлене п. 911.1 розд. VIII Закону про ЄСВ;

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

2) нарахування пені;

3) проведення документальних планових перевірок нарахування та сплати ЄСВ. «Карантинні» мораторії на перевірки ЄСВ також під час ВС не будуть діяти.

Ну і планується той самий «пряник», що і для податкових зобов’язань. Якщо за результатами перевірок, які будуть проведені з 1 липня 2023 року та завершені до дня припинення ВС, донарахують ЄСВ і платник сплатить за ППР протягом 30 календарних днів, то він звільняється від сплати штрафів і пені за донарахованими сумами.

РРО

Звільнення від штрафів. Наразі Закон про РРО передбачає звільнення на час воєнного стану від РРО-штрафів (виняток — штрафи за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів).

Змінами пропонується встановити, що таке звільнення буде тривати не довше ніж до 01.07.2023. Тобто якщо до 01.07.2023 військовий стан не закінчиться, то

з 01.07.2023 відновляться всі РРО-штрафи

ПРРО. Планується скасувати норму, яка дозволяла у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером використовувати ПРРО без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів (п. 13 розд. II Закону про РРО). При цьому ці зміни мають запрацювати, як тільки закон набуде чинності.

Також планується запровадження з 1 січня 2024 року обов’язкової перевірки ПРРО на їх відповідність фіскальним вимогам.

Податковий кредит з послуг нерезидента

Пропонується також змінити дату виникнення права на податковий кредит за послугами, отриманими від нерезидента, якщо місце постачання цих послуг знаходиться на митній території України.

Зараз, нагадаємо, податковий кредит можна показати в тій же декларації, в якій показані податкові зобов’язання за цими послугами (за умови, що ПН вчасно зареєстрована). А планується встановити дещо інші правила. Спочатку — декларуються зобов’язання за отриманими послугами нерезидента. І тільки в декларації наступного звітного періоду можна буде показати податковий кредит за цими послугами. І то за умови, що податкові зобов’язання за декларацію (визначені в ряд. 18 декларації) за попередній період (в якому відображені ПЗ з послуг нерезидента) сплачені.

Звичайно, про подальший рух законопроєкту ми будемо оперативно вас інформувати.

Висновки

  • У Меморандумі з МВФ Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики, у зв’язку із чим заплановано багато змін.
  • Більшість змін фактично запрацює з 01.07.2023.
  • Серед найбільш «гучних»: скасування спецЄП, відновлення сплати ЄП для ФОП груп 1 і 2, відновлення РРО-штрафів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі