Теми статей
Обрати теми

«Воєнне» звільнення від POS-терміналів: де працює?

Казанова Марина, податковий експерт
Торговцям, які провадять діяльність на територіях, які розташовані в районі проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації, дозволяється ігнорувати норми щодо застосування POS-терміналів. Нещодавно набув чинності новий наказ Мінінтеграції з переліком таких територій. Розберемо питання, пов’язані із цього застосуванням.

Нагадаємо, що з 01.01.2023 запрацювала постанова № 894*, яка визначає, хто з торговців має забезпечити покупцю можливість розрахуватися за придбані товари/послуги в безготівковій формі.

* Постанова КМУ «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» від 29.07.2022 № 894.

Забезпечити таку можливість з 1 січня 2023 року повинні торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб. До речі, незалежно від того, зобов’язані такі торговці використовувати РРО/ПРРО чи звільнені від його використання.

Щодо винятків. Їх небагато. Але вони все ж є. І фактично вони дають відстрочку деяким категоріям. Що це за категорії? Це:

1) ФОП — платники єдиного податку групи 1;

2) торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю;

3) торговці, які здійснюють продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції;

4) торговці, які

«провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій»

Саме остання категорія торговців нас і цікавить. Забезпечити покупцю можливість розрахуватися безготівково вони повинні протягом 3 місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або їх деокупації, звільнення від оточення (блокування).

Все наче зрозуміло, але лише на перший погляд. Дивіться. Постанова № 894 була логічно пов’язана ще зі старим Переліком відповідних територій, який було затверджено наказом Мінінтеграції від 25.04.2022 № 75. Цей Перелік, власне, так і називався — «Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на…».

Втім з 27.12.2022 цей Перелік втратив чинність!

Його замінив Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінінтеграції від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік № 309). Так от,

Перелік № 309 має вже дещо іншу назву. Але ніяких інших переліків вже не буде. Тож ми маємо керуватися саме Переліком № 309

Сам новий Перелік ми вже аналізували (див. статтю «Перелік окупованих територій є! Як ним скористатися?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99).

Нагадаємо, Перелік складається із двох розділів, перший з яких, у свою чергу, поділено на два підрозділи, а саме:

І. Території, на яких ведуться (велися) бойові дії:

1. Території можливих бойових дій.

2. Території активних бойових дій.

ІІ. Тимчасово окуповані території України.

І тут одразу постає питання. Як ми з’ясували раніше, постанова № 894 надає право тимчасово ігнорувати вимоги щодо застосування платіжних терміналів торговцям, які здійснюють діяльність (1) на територіях, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або (2) які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Все зрозуміло з територіями, що перебувають в тимчасовій окупації. Це розділ II Перелік № 309 «Тимчасово окуповані території України».

А як щодо територій, які перебувають в оточенні (блокуванні)? Тут важко взагалі дати відповідь, бо прямо Перелік № 309 не оперує такими поняттями, як «оточення (блокування)». Можливо, Мінреінтеграції все ж «зашило» ці території в Перелік № 309 без їх виокремлення. Втім, знову ж таки тут щось стверджувати важко.

Далі. Нема питань щодо територій активних бойових дій. У тому сенсі що вони, безперечно, відносяться до «територій, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій».

А що з тими торговцями, які здійснюють діяльність на територіях, які відносяться до розділу «Території можливих бойових дій»? Чи можна ці території вважати «територіями, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій»? Оце, мабуть, і є головне запитання.

Втім, на нього можна знайти відповідь — у постанові № 1364*.

* Постанова КМУ «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 06.12.2022 № 1364.

Так, відповідно до п. 1 постанови № 1364:

— до територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, включаються території можливих бойових дій та території активних бойових дій;

— території, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації Російською Федерацією, вважаються такими, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованими Російською Федерацією.

Тож звідси і робимо висновок, що

до територій, на яких ведуться бойові дії, відносяться і території можливих бойових дій — за умови, що не визначена дата припинення можливості бойових дій (колонка 4 розділу «Території можливих бойових дій» є порожньою)

Тобто якщо ви здійснюєте діяльність на території, яка включена до розділу «Території можливих бойовий дій», то якщо напроти такої території не визначена кінцева дата припинення можливості бойових дій (не заповнена остання колонка),

то на вас також поширюється право ігнорувати норму про забезпечення покупцю можливості розрахуватися безготівково

А якщо така дата визначена, то право ігнорувати норму про забезпечення покупцю можливості розрахуватися безготівково у вас зберігається ще протягом 3 місяців від неї. Після чого ви вже на загальних умовах повинні виконувати вимоги щодо розрахунків.

Приклад 1. Херсонська територіальна громада. Вона значиться одразу в двох розділах Переліку:

1) у розділі «Тимчасово окуповані Російською Федерацією території України». Але напроти цієї громади в цьому розділі в колонці 4 є кінцева дата (дата завершення тимчасової окупації) — 11.11.2022. Отже, на 01.01.2023 ця територіальна громада не відноситься до переліку тимчасово окупованих територій;

2) у розділі «Території можливих бойових дій». У колонці 4 цього розділу напроти цієї територіальної громади не визначено кінцевої дати. Тобто на 01.01.2023 Херсонська територіальна громада є територією можливих бойових дій. Як ми зазначали вище, до територій, де ведуться бойові дії, прирівнюються і території можливих бойових дій — за умови, що не визначена кінцева дата припинення можливості бойових дій. Оскільки колонка 4 цього розділку напроти цієї територіальної громади порожня, то торговці, які здійснюють діяльність на території Херсонської територіальної громади, мають право не виконувати норми щодо застосування платіжних терміналів.

Отже, для того щоб потрапити під звільнення від POS-терміналів, достатньо потрапити хоча б до одного розділу Переліку і щоб хоча б в одному з них напроти населеного пункту не була заповненою колонка 4 таблиці Переліку.

Приклад 2. Вознесенька міська територіальна громада. Вона названа:

1) у розділі «Території активних бойових дій». Але теж у цьому розділі напроти цієї громади в колонці 4 визначена дата завершення активних бойових дій — 05.03.2022;

2) у розділі «Території можливих бойових дій», але напроти неї в колонці 4 визначена дата припинення можливості бойових дій — 11.11.2022. Тобто з 11.11.2022 ця територіальна громада не відноситься до територій, на яких ведуться бойові дії.

В інших розділах ця територіальна громада не названа.

Отже, на 01.01.2023 ця територія фактично не відноситься до жодного з розділів Переліку. І відповідно торговці повинні виконувати норми щодо забезпечення права покупцю розрахуватися безготівково. Забезпечити таку можливість вони повинні протягом 3 місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації. В нашому випадку 3-місячний строк почав «бігти» з 11.11.2022 (з моменту визначення для цієї території дати припинення можливості бойових дій). Тобто фактично забезпечити покупцю право розраховуватися за придбані товари/послуги безготівково потрібно до 12.02.2023.

Висновки

  • Торговцям, які здійснюють діяльність на територіях, на яких ведуться бойові дій або які перебувають в тимчасовій окупації, дозволено ігнорувати норми щодо застосування POS-терміналів.
  • Перелік таких територій затверджено наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.
  • Території, які включені до розділу «Території можливих бойових дій» Переліку також відносяться до територій, де ведуться бойові дії. За умови, що напроти населеного пункту не заповнена колонка 4 «Дата припинення можливості бойових дій».
  • Забезпечити покупцю можливість розрахуватися безготівково слід протягом 3 місяців після дати завершення бойових дій / дати припинення можливості бойових дій / дати завершення тимчасової окупації (колонка 4 Переліку).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі