Теми статей
Обрати теми

Послаблення для платників сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Аграрії, які вирішують обрати сільгоспЄП на 2023, можуть точно розраховувати на послаблення, які їм дає сама спрощена система оподаткування. Водночас багатьох також цікавить, чи є для платників сільгоспЄП послаблення через дію в Україні воєнного стану? Про всі послаблення у сплаті податків і зборів, які отримає платник сільгоспЄП у 2023 році, поговоримо далі.

Загальні послаблення

Основи. Якщо аграрій стане платником сільгоспЄП, то він гарантовано отримує звільнення від сплати низки податків і зборів, перелік яких наведено у п. 297.1 ПКУ, а також деякі інші пільги, визначені ПКУ. Пригадаємо їх.

Податок на прибуток. Тих аграріїв, які оберуть сільгоспЄП, буде звільнено від сплати податку на прибуток. Воно й не дивно. Адже аграрій стане агроспрощенцем.

Водночас у певних випадках податок на прибуток доведеться сплатити навіть агроспрощенцю. Мова йде про випадки, коли платник сільгоспЄП (п.п. 1 п. 297.1 ПКУ):

— здійснює виплату доходів нерезиденту — юрособі або уповноваженій ним особі (крім постійного представництва) із джерелом їх походження з України (п. 297.5 ПКУ). У цьому випадку платнику сліьгоспЄП доведеться сплатити з таких доходів податок на репатріацію.

Це твердження стосується як юросіб, так і ФОП — платників сільгоспЄП.

Крім того, пам’ятайте: податок на репатріацію не утримують з доходів, що виплачуються нерезидентам-фізособам. Їх доходи оподатковують ПДФО згідно з п. 170.10 ПКУ;

— визнається контролюючою особою над контрольованими іноземними компаніями (КІК) відповідно до ст. 392 ПКУ. Тоді платник сільгоспЄП має здійснити нарахування та сплату податку на прибуток із скоригованого прибутку КІК (п. 297.6 ПКУ). Цей виняток із звільнення стосується саме юросіб — платників сільгоспЄП.

ПДФО. ФОП, які оберуть сільгоспЄП, звільнені від сплати ПДФО «за себе» у частині доходів, що отримані в результаті госпдіяльності (п.п. 2 п. 297.1 ПКУ).

Земподаток. Платники сільгоспЄП звільнені також від сплати податку на майно, у частині земподатку за земділянки, що використовуються для ведення сільгосптоваровиробництва.

Звільнення від земподатку стосується тільки земель, якими володіє юрособа чи фізособа, яка створила ФОП (п.п. 3 п. 297.1 ПКУ)

За землі державної та комунальної власності, які аграрій взяв в оренду, плату за землю в частині орендної плати за загальним правилом доводиться платити. Але у воєнний час від такої сплати деякі аграрії звільнені (про це див. далі).

Рентна плата. Платники сільгоспЄП звільнені також від сплати рентної плати за спецводокористування (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). На сьогодні платниками рентної плати за спецводокористування є тільки первинні водокористувачі, тобто особи, що на підставі дозволу на спецводокористування здійснюють забір води із водного об’єкта, у тому числі із свердловини. Тому аграрії, які використовують воду із підземного водного об’єкта (із свердловини) чи з наземного водного об’єкта (ставка, озера тощо) для господарських цілей, наприклад, напування тварин чи зрошення землі, не сплачують рентну плату за таку воду.

Що стосується рентної плати за видобування корисних копалин (води), коли воду видобувають із свердловини, то від її сплати також можуть бути звільнені платники сільгоспЄП (як і платники інших систем оподаткування), але тільки у випадку, якщо вони згідно із законодавством:

— є фермерськими господарствами (п. 252.1.4 ПКУ). Це стосується як ФОП, так і юросіб;

не мають дозволу на спецводокористування. Річ у тому, що для сплати рентної плати на спецводокористування аграрій повинен мати дозвіл на спецводокористання. А його видають тільки тим, хто забирає воду з водного об’єкта в об’ємі, що перевищує 5 куб. м на добу. Якщо суб’єкт господарювання здійснює забір та/або використовує видобуті обсяги води всіма спорудами або технічними пристроями, що перебувають у його власності, в об’ємі, що не перевищує 5 куб. м на добу, то він не повинен отримувати дозвіл на спецводокористування (БЗ 118.01). А отже, аграрії, у яких немає такого дозволу, не вважаються платниками рентної плати за видобування корисних копалин.

Водночас

якщо платник сільгоспЄП не належить до ФГ або почне видобувати воду у обсязі, більшому за 5 куб. м, він має отримати дозвіл на спецводокристування і буде зобов’язаний платити рентну плату за видобування води

Детально про це читайте у «Коли видобування води загрожує єдиному податку?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 59 (ср. ).

Інші звільнення. Водночас, крім звільнення від певних податків, сільгоспЄП має й інші послаблення, а саме:

1) для платників сільгоспЄП (юросіб і ФОП) встановлено більш лояльні критерії для невіднесення місць зберігання пального до акцизних складів. Так, не буде акцизним складом місце зберігання пального, якщо

— пальне для власних потреб;

— немає операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам;

— надійшло за календарний рік пального не більш ніж 10000 м3 (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії) (п.п. «б» ст. 14.1.6 ПКУ). При цьому обсяг ємностей, що є на складі, ролі не відіграє;

2) для тих фізосіб, які працюють із платниками сільгоспЄП, а саме передають їм в оренду землю, є пільги у справлянні плати за землю. А саме їх звільнено від сплати земподатку за передані в користування угіддя (п. 281.3 ПКУ);

3) аграрії, як юрособи, так і ФОП (але тут не важливо, на якій системі вони працюють), звільнені від податку на нерухомість за сільгоспбудівлі та споруди, які віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) за ДК 018-2000 та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку (п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ);

4) якщо платником сільгоспЄП стане ФОП, що є сімейним ФГ, то:

— фізособа, яка заснувала ФОП, має сплачувати ЄСВ у мінімальному розмірі;

— можна розраховувати на держпідтримку у вигляді часткової сплати ЄСВ (від 10 до 90 % мінімального страхового внеску) протягом 10 років за членів/голову сімейного ФГ. Про особливості сплати ЄСВ ФГ читайте у цьому номері «Податки & бухоблік».

Військові послаблення

СільгоспЄП. Взагалі-то введення в Україні ВС не надало окремих послаблень саме для платників сільгоспЄП. Тобто той факт, що аграрій буде у 2023 році платником сільгоспЄП, не звільняє його від сплати цього податку на час дії ВС навіть у випадку, коли він перебуває в окупації чи його землі знаходяться на території, де велися чи ведуться бойові дії.

Звільнення від сплати сільгоспЄП є тільки щодо сільгоспземель, які були окуповані до 24.02.2022. Річ у тому, що звільнення від сплати сільгоспЄП було надане п.п. 38.8 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ ще до початку війни.

Мова йде про звільнення:

— по-перше, на період з 14 квітня 2014 року по 31 грудня року, в якому завершено проведення АТО та/або ООС.

— по-друге, тільки щодо земельних ділянок, які розташовані на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях. Тобто мова йде про землі, які перелічені у Переліку, затвердженому розпорядженням Кабміну від 07.11.2014 № 1085-р (п.п. 38.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Цей Перелік з початком ВС не оновлювався. Тому ті аграрії, які потрапили під окупацію після 24.02.2022, навіть із Луганської та Донецької областей, на звільнення на час ВС від сплатити сільгоспЄП розраховувати не можуть.

Плата за землю. За сільгоспземлі платник сільгоспЄП земподаток не платить (про це йшлося вище). І ніякі інші звільнення, в тому числі воєнні звільнення із п.п. 69,14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, їх ніяк не зачіпають. А от решта його земель можуть потрапити під воєнне звільнення.

Нагадаємо, що платникам сільгоспЄП, як і іншим суб’єктам господарювання, на період з 01.03.2022 по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано ВС, не нараховується та не справляється плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що (п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

— розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих рашистами. Щоб визначити, чи потрапляють ваші землі під це звільнення, слід заглянути у Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рашистами.

Такий Перелік нещодавно затвердило Мінреінтеграції (див. наказ від 22.12.2022 № 309 // «Податки & бухоблік», 2022, № 99).

Тому

якщо платник сільгоспЄП бачить у цьому Переліку свої землі, то за них він плату за землю у 2023 році, як у 2022-му (починаючи з березня) платити не буде

— визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Чи потрапляють ваші території під це звільнення, можна дізнатися, звернувшись до своєї обласної військової адміністрації (ОВА).

Оскільки платники сільгоспЄП і так автоматично звільнені від сплати земподатку за землі, які вони використовують у сільгоспдіяльності (див. вище), то описане послаблення дає їм право у 2023 році (як і починаючи з березня 2022) не платити:

— земподаток за землі, які платник сільгоспЄП використовує не у сільгоспдільності;

орендну плату за землі державної і комунальної власності.

Головна умова — землі знаходяться в окупації або на території, де велися чи ведуться бойові дії, або засмічені вибухонебезпечними предметами чи на них знаходяться фортифікаційні споруди.

Податок на нерухомість. Також платника сільгоспЄП, як і будь-яку іншу особу (як юрособу, так і фізособу), тимчасово, на період з 01.03.2022 по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано ВС, звільнено від сплати податку на нерухомість за об’єкти нежитлової нерухомості, що розташовані на територіях:

— на яких ведуться (велися) бойові дії;

— які тимчасово окуповані рашистами.

Щоб визначити, чи потрапляє ваша нежитлова нерухомість під це звільнення, слід заглянути у Перелік, який нещодавно затвердило Мінреінтеграції (див. наказ від 22.12.2022 № 309 // «Податки & бухоблік», 2022, № 99).

Узагалі-то всі аграрії у мирний час були звільнені від сплати податку на нерухомість за свої сільгоспбудівлі (див. вище). Ті ж аграрії, в тому числі й платники сільгоспЄП, у яких нерухомість знаходиться в окупації чи на території, де велися чи ведуться бойові дії, звільнення отримають у 2023 році за всі об’єкти нежитлової нерухомості, тобто за ті, що належать до сільгоспбудівель і до інших категорій будівель.

Екоподаток. Платники сліьгоспЄП, як і інші особи, тимчасово, з 01.01.2022 по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано ВС, звільнені від нарахування та сплати екоподатку за забруднення навколишнього середовища, що здійснює їх стаціонарне джерело забруднення (наприклад, котельня тощо), розташоване на територіях (п.п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

— на яких ведуться (велися) бойові дії;

— які тимчасово окуповані рашистами.

Перелік територій, на які поширюється це звільнення, затверджений тим же наказом Мінреінтеграції, що і для звільнення від плати за землю та податку на нерухомість (див. наказ від 22.12.2022 № 309 // «Податки & бухоблік», 2022, № 99).

Тому

якщо у платника сільгоспЄП є стаціонарні джерела забруднення на таких теріторіях, то за них у 2023 році екоподаток платити не потрібно.

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Всі аграрії, у тому числі й платники сільгоспЄП, звільнені від розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 рік за сільгоспугіддя, якщо вони (п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

— розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих рашистами. Перелік таких територій затверджено Мінреінтеграції (див. наказ від 22.12.2022 № 309 // «Податки & бухоблік», 2022, № 99).

Тому якщо платник сільгоспЄП бачить у ньому свої землі, то за них він МПЗ у 2023 році та у 2022-му рахувати не повинен;

— визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Чи потрапляють ваші території під це звільнення, можна дізнатися, звернувшись до своєї ОВА.

Детально про МПЗ і як його порахувати за 2022 рік, читайте у «Мінімальне податкове зобов’язання і сільгоспЄП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі