Теми статей
Обрати теми

Якщо площі сільгоспземель змінилися протягом року: перераховуємо сільгоспЄП

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Для податкової звітності, що складається наперед (а звітність із сільгоспЄП саме така), найнезручнішим є те, що іноді виникає необхідність її уточнення. Причому не через власну неуважність, яка призвела до помилки. Йдеться про ситуації, коли право власності (користування) земельними ділянками набувається або припиняється посеред року. Як у зв’язку з цим перерахувати сільгоспЄП і відобразити такий перерахунок у звітності?

Право на земельну ділянку набуто посеред року

Очевидно, що ця земельна ділянка до первісної декларації із сільгоспЄП на 2023 рік потрапити не може. Адже в такій декларації фіксуються податкові зобов’язання платника сільгоспЄП на поточний рік, визначені станом на 1 січня (п.п. 295.9.1 ПКУ). Тобто на дату, на яку цієї ділянки у платника не було й близько. Що ж робити?

На це запитання відповідає п.п. 295.9.5 ПКУ, який наказує платникові сільгоспЄП

уточнити суму податкових зобов’язань на період починаючи з дати набуття права на ділянку до останнього дня року і подати уточнену інформацію

Уточнити інформацію слід протягом 20 календарних днів місяця, що настає за кварталом, у якому набуто право власності чи користування на землю.

Що уточнюємо. Юрособи мають уточнити інформацію, відображену як у звітній, так і у загальній декларації, а також у додатку 1 до кожної з них. Разом з тим уточнювати розрахунок сільгоспчастки і мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) платнику сільгоспЄП — юрособі не треба.

ФОП, у свою чергу, доведеться уточнити загальну декларацію і додаток 1 до неї. А от додаток 2 (розрахунок ЄСВ) і додаток 3 (розрахунок МПЗ) — ні.

Зверніть увагу! Податківці наполягають на тому, що й юрособи, й ФОП разом із такими деклараціями та додатком 1 до них мають подати підтверджуючі документи щодо земельних ділянок та їх нормативної грошової оцінки (БЗ 108.02.05 і БЗ 107.02), хоча ПКУ такої вимоги не містить.

Який тип декларації подаємо. Наступне питання, що його маємо з’ясувати:

який тип декларацій потрібно зазначати при такому уточненні у правому верхньому куті звітності?

Ось як відповідають на нього юрособам податківці в консультації з БЗ 108.02.05 (див. також примітку 2 до декларації з сільгоспЄП).

Що стосується загальної декларації, то юрособи в ній у будь-якому разі мають ставити дві позначки — «03 уточнююча загальна» та «06 уточнююча».

А от для звітної декларації юросіб усе залежить від місця розташування новонабутої ділянки. Можливі два варіанти:

1) ділянка знаходиться на території, що обслуговується податковим органом, до якого за поточний рік платник вже подавав звітну декларацію. В такому разі юрособа буде подавати поряд із загальною уточнюючою декларацією й звітну уточнюючу, тобто декларацію з типом «06 уточнююча»;

2) новонабута земельна ділянка розташована на території, яка знаходиться у віданні податкового органу, до якого юрособа в цьому році звітну декларацію ще не подавала. Тоді, крім загальної уточнюючої декларації, їй слід подати звітну декларацію, тобто декларацію з типом «04 звітна».

Щодо ФОП, то в них такого питання не виникає, адже вони, у принципі, не розділяють звітну та загальну декларації. Тож вони просто одночасно ставлять в уточнюючій декларації дві позначки — «03 уточнююча загальна» та «06 уточнююча» (БЗ 107.02).

Який алгоритм розрахунку. Спочатку потрібно розрахувати податок щодо всіх ділянок, що використовуються в поточному році (з урахуванням нової ділянки), і потім порівняти ці дані з первісно задекларованими в річній декларації. Дельта, що буде отримана, потрапить до інтегрованої картки платника податку.

Аграрії, як відомо, розподіляють сільгоспЄП за кварталами. Тож для заповнення уточнюючої звітної декларації слід розрахувати суму сільгоспЄП щодо новонабутої земельної ділянки за квартал, в якому на неї набуто право: (а) виходячи з пропорції річної суми податку, яку потрібно сплачувати за цей квартал згідно з п.п. 295.9.2 ПКУ, та (б) виходячи з кількості днів у звітному кварталі, протягом яких платник мав право на новонабуту ділянку.

При розрахунку за цей квартал сільгоспЄП за новою земділянкою використовують таку формулу (див. назву граф 7 — 10 табличної частини декларації, а також БЗ 108.02.04):

S = С х R х (Кднів користування / Кднів кварталі),

де S — сума сільгоспЄП за неповний квартал за земельну ділянку, на яку набуто право власності або користування у цьому кварталі;

С — річна сума сільгоспЄП за цю земельну ділянку за період 1 січня по 31 грудня (включно) поточного року;

R — розмір (пропорція) сплати сільгоспЄП у кварталі, в якому набуто право власності або користування земельною ділянкою;

Кднів користування — кількість календарних днів користування та/або володіння земельною ділянкою у кварталі, в якому набуто право власності або користування на земельну ділянку;

Кднів кварталі — кількість календарних днів у кварталі, в якому набуто право на земельну ділянку.

Припустимо, що право на ділянку буде набуто у І кварталі 2023 року після 20 лютого (граничного строку подання декларації). Відповідно слід визначити суму сільгоспЄП до сплати за кожен квартал. Для цього спочатку визначимо річну суму податку. У ІІ — IV кварталах право власності на ділянку, ймовірно, належатиме платнику від першого й до останнього дня. Тому за ці квартали доведеться сплатити за новонабуту ділянку належні 10, 50 та 30 % річної суми.

А от що із І кварталом? За повний квартал варто було би сплатити ще 10 % річної суми. Але оскільки у І кварталі платник користуватиметься ділянкою не з першого дня, потрібно визначити суму податку пропорційно кількості днів володіння ділянкою. Саме ці суми податкових зобов’язань потрібно донарахувати.

Щодо заповнення уточнюючої загальної декларації, то в ній юрособа — платник сільгоспЄП просто додасть до розрахованих на рік уперед даних дані щодо нової земельної ділянки.

Як заповнюємо декларацію. Тут діють загальні правила, а саме заповнюються рядки 1 — 9 шапки декларації та рядки 1 — 12 табличної частини декларації для юридичних осіб (рядки 12 — 16.6 табличної частини декларації для ФОП).

Зокрема, юрособи у рядку 7 табличної частини декларації зазначають суму до збільшення податкового зобов’язання у поточному році за кварталами, за якими не настав термін сплати. ФОП у рядку 16.3 табличної частини декларації просто показують однією цифрою суму до збільшення податкового зобов’язання за весь рік.

Якщо уточнення буде проведено протягом 20 календарних днів місяця, що настає за кварталом, у якому набуто право власності чи користування на землю, самоштраф і пеня не нараховуються

Щодо звільнення від самоштрафу це прямо прописано в п. 50.4 ПКУ. А з пенею й так усе зрозуміло. Та й узагалі завдяки свіжим законодавчим новаціям без штрафів та пені можна уточнити всі воєнні періоди (докладніше читайте в статті «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4). Тож решту рядків табличної частини декларації заповнювати не треба.

І не забудьте заповнити поле «починаючи з» у форматі «число.місяць». У цьому полі шапки декларації потрібно зазначити дату та місяць набуття права на земельну ділянку.

Право на земельну ділянку втрачено посеред року

Якщо ж посеред року платник навпаки позбувся права на земельну ділянку, принцип розрахунку загалом аналогічний. Тільки замість того щоб рахувати сільгоспЄП з дати набуття права на ділянку, потрібно рахувати його до дати втрати такого права — і результат порівняння потрапить до уточнюючої декларації. А замість поля «починаючи з» в уточнюючій декларації потрібно заповнювати поле «з урахуванням уточнень з», де в форматі «число.місяць» зазначити дату, коли втрачено право на ділянку.

Щодо типу декларацій слід зауважити, що в такому разі юрособа:

у загальній декларації має проставити одночасно дві відмітки: «03 уточнююча загальна» та «06 уточнююча»;

у звітній декларації — відмітку «06 уточнююча» (БЗ 108.01.05).

Для ФОП у цій частині без змін. Вони одночасно ставлять в уточнюючій декларації дві позначки — «03 уточнююча загальна» та «06 уточнююча» (БЗ 107.02).

Висновки

  • Сума податкових зобов’язань із сільгоспЄП визначається на період починаючи з дати набуття/втрати права на ділянку і до останнього дня податкового (звітного) року.
  • Уточнитися у зв’язку з набуттям/втратою права на ділянку слід протягом 20 календарних днів місяця, що настає за кварталом, у якому набуто право власності чи користування на землю. Якщо цей строк буде дотримано, самоштраф і пеня не нараховуються.
  • Юрособам — платникам сільгоспЄП уточнювати потрібно як звітну, так і загальну декларації з додатками 1 до них, ФОП — загальну декларацію і додаток 1 до неї.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі