Теми статей
Обрати теми

Задвоїлися нарахування по декларації у ФОП на ЄП: що робити?

Клец Віталіна, податковий експерт
Є проблема у тих, хто вже встиг подати декларацію єдиноподатника за 2022 рік, але потім знайшов у ній помилку. Очевидно, що «Звітна нова» декларація повинна заміняти помилкові дані. Але по факту в декого ЄП та ЄСВ за 2022 рік за наслідками подання «Звітної нової» задвоюються! Що робити, якщо з вами так сталося? Розбираємося.

Ваші дії

Якщо коротко: поки що нічого робити не треба, просто почекайте. Розуміємо так, що це тимчасовий «баг» в Електронному кабінеті. Скоро все повинно виправитися автоматично і задвоєння ЄП та ЄСВ має зникнути само собою. Але

тримайте ситуацію на контролі, бо якщо автоматом нічого не виправиться, то треба буде діяти самостійно!

Деталі — прямо зараз.

Правила виправлення помилок не змінювалися

У першу чергу нагадаємо, що до закінчення граничного строку подання можна виправляти помилки у вже поданій декларації через подання «Звітної нової» декларації. Причому без штрафів (п. 50.1 ПКУ). Це рівною мірою працює і щодо декларації єдиноподатника.

Тому спрощенці групи 3 можуть подавати «Звітні нові» декларації єдиноподатника за 2022 рік аж до 09.02.2023 (включно)*. А спрощенці групи 1 та 2 — аж до 01.03.2023 (включно).

* Щодо спецЄП є нюанси, про які детальніше у статті «Декларація зі спецЄП за грудень-2022» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2.

І подавати їх можна скільки завгодно разів — актуальним вважається саме остання декларація з типом «Звітна нова», подана до спливу вказаного граничного строку. Така декларація перекриває собою всі попередньо подані декларації («звітні» та «Звітні нові») і замінює їх дані своїми даними. Отже,

задекларованою до сплати та узгодженою буде вважатися саме сума ЄП та ЄСВ, визначена у останній «Звітній новій» декларації.

Але з декларацією єдиноподатника групи 3 вже не раз відбувалися збої. Замість того, щоб «Звітна нова» так би мовити «затирала» попередню декларацію, вона приймається як окремий звіт. В результаті:

— вказані в ній суми ЄП та ЄСВ стають узгодженими і підлягають сплаті (так і має бути);

— а от ЄП та ЄСВ з попередніх звітів не сторнуються і також висять в Електронному кабінеті як борг спрощенця (так не має бути). Ось і задвоєння!

Податківці про цю проблему вже знають і на гарячій лінії обіцяють все виправити автоматично найближчим часом. Тому чекаємо і моніторимо Електронний кабінет.

Що робити, якщо «автоматом» не виправлять?

Але що робити, якщо обіцянки фіскалів не спрацюють і ніякого автоматичного виправлення так і не відбудеться? Деякі горе-фіскали рекомендують ще раз подати «Звітну нову» декларацію, заповнивши в ній саме розділ виправлення помилок. Але ми не радимо дослухатися до цієї дивної рекомендації, бо на це є, як мінімум, три причини:

1) ФОП нічого не порушив, подавши «Звітну нову» декларацію за 2022 рік, тому виправляти йому нічого. Задвоєння доходу, ЄП та ЄСВ сталося саме через помилку в програмному забезпеченні податківців, а отже, саме вони й повинні цю помилку виправити;

2) коли ми хочемо виправити помилки через «Звітну нову» декларацію, ми просто заповнюємо її правильно і не чіпаємо розділ VI (виправлення помилок). Єдиний випадок, коли у «Звітній новій» декларації розділ VI має бути заповнений: якщо ФОП заповнював його у декларації за 2022 рік, виправляючи помилки минулих кварталів чи років. Тобто «гратися» з розділом VI, щоб зняти задвоєння ЄП та ЄСВ за 2022 рік, явно неправильно;

3) якщо «баг» досі не виправили, а ви подасте ще одну «Звітну нову» декларацію, то вона може знову «нашаруватися» на вже подані звіти. І ЄП та ЄСВ можуть взагалі затроїтися! А якщо у «Новій звітній» декларації поставити «0,00» в розділах IV та V і відкоригувати ЄП у розділі VI, а ЄСВ — у додатку 1, то після виправлення багу ви ризикуєте автоматично отримати абсолютно неправильні дані звітності за 2022 рік. І тоді доведеться вже подавати уточнюючу декларацію з донарахованим ЄП та ЄСВ.

Якщо вже дуже хочеться «погратися» і перевірити, чи не виправили «баг», можна подати «Звітну нову» декларацію з нулями і подивитися, «затре» вона дані попередніх декларацій чи ні. Якщо все стане «по нулях», значить «баг» виправили, і можна ще раз подати «Звітну нову» — з правильними даними.

Але з нашої точки зору, краще не бавитися із «Звітними новими» деклараціями, а чекати на автоматичне виправлення від фіскалів. А якщо воно так і не відбудеться, тоді вже

писати лист у податкову, щоб фіскали анулювали «звітну» декларацію за 2022 рік у ручному режимі, бо саме вона була помилковою і повинна перекритися даними «Звітної нової» декларації.

Цей лист можна скласти у довільній формі і відправити через Електронний кабінет, пункт меню «Листування з ДПС». У ньому варто попросити, щоб:

«звітній» декларації за 2022 рік та додатку 1 до неї присвоїли статус «Історія подання» (саме цей статус зазвичай автоматично присвоюється після подання «Звітної нової» декларації);

— у вашому особовому рахунку платника сторнували нарахування ЄП та ЄСВ, проведені згідно з показниками «звітної» декларації за 2022 рік.

На наш погляд, це — найправильніший варіант дій, якщо податківці не усунуть «баг» автоматично.

Висновки

  • Правила виправлення помилок для декларації єдиноподатника не змінювалися.
  • Як і раніше, до настання граничного строку подання можна подавати «Звітні нові» декларації — актуальною буде вважатися остання подана така декларація.
  • На жаль, щодо декларації єдиноподатника групи 3 в Електронному кабінеті часто виникає «баг»: «Звітна нова» декларація не замінює попередню, а додається до неї. Як наслідок, ЄП та ЄСВ задвоюються.
  • Податківці працюють над вирішенням цієї проблеми і обіцяють усі задвоєння виправити автоматично найближчим часом, тому радимо поки що нічого не робити, а почекати.
  • Якщо автоматичного виправлення не відбудеться, обов’язково відправте податківцям листа з проханням анулювати «звітну» декларацію за 2022 рік у ручному режимі та сторнувати нараховані по ній ЄП та ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі