Теми статей
Обрати теми

Уточнюємо податок на нерухомість за 2022 рік. Чи ну його до біса?!

Хмелевський Ігор, податковий експерт
«Ніколи не відкладайте на завтра те, що може бути зроблено так само добре післязавтра» (М. Твен). Ви спитаєте, а про яке, власне, уточнення йдеться? Ну, звісно ж, про те, що обумовлене так званим воєнним звільненням. Зараз тільки й розмов, що про нього. З одного боку, є всі об’єктивні умови, аби уточнитись негайно. З іншого ж, якщо закон дозволяє відкласти уточнення на потім, то, може, поспішати й не варто? В цій статті ми навчимо вас і тому, й іншому.

Навіщо уточнюватись

Останню звітну декларацію з податку на нерухомість більшість платників подали незадовго до війни, в січні — лютому минулого року. У ній вони визначили податкові зобов’язання з цього податку наперед на увесь 2022 рік і мали щоквартально сплачувати їх. Та все пішло шкереберть…

Щоб пом’якшити податковий тягар на платників, законодавець ще торік надав звільнення від нарахування і сплати податку на нерухоме майно. Воно передбачено п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (далі — п.п. 69.22).

Аби реалізувати це звільнення, платники й мають уточнити в бік зменшення нараховані на 2022 рік податкові зобов’язання

За що, коли і як слід провести таке уточнення? Розповідаємо.

За які об’єкти можна уточнитись

Юридичні особи отримали звільнення за:

1) об’єкти житлової нерухомості за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року, якщо такі об’єкти:

— стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією рф;

розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях (БЗ 106.07).

Про непридатну для проживання житлову нерухомість юросіб далі не згадуємо. Це звільнення діяло й раніше (див. п.п. «ґ» п.п. 266.2.2 ПКУ) і продовжує діяти після 31.12.2022. Воєнне звільнення тут майже нічого не змінило. Ну хіба тільки те, що житлова нерухомість, яка стала непридатною для проживання, скажімо, у жовтні 2022 року, отримує звільнення за п.п. 69.22 починаючи з березня, але не до грудня, а й надалі;

2) об’єкти нежитлової нерухомості за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан (ВС), якщо такі об’єкти розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територіях (БЗ 106.07).

Таким чином,

зменшити податкові зобов’язання за об’єкти нерухомості, розташовані на територіях, де не велися бойові дії/які не були окупованими, у тому числі й за ті об’єкти, що виділялися тимчасово для потреб ЗСУ, військових адміністрацій тощо, не можна

На цьому наголошують і податківці (див. БЗ 106.07 та БЗ 106.07).

Перелік територій, на які поширюється воєнне звільнення (далі — Перелік № 309*), з’явився буквально напередодні Нового року. І почалося!..

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309. Як ним користуватися, читайте в статті «Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

Багатьом захотілося уточнитись негайно, хоча жодних роз’яснень від фіскалів на цю тему поки що немає. Натомість є певні побоювання, що вони забракують Перелік № 309.

За таких обставин помірковані платники воліли б дочекатися цілковитої ясності в цьому питанні і вже потім уточнюватись. Що ж, закон на їхньому боці.

Коли уточнювати

Що говорить закон. Юридичні особи — власники звільненої від оподаткування нерухомості

мають право уточнити задекларовані зобов’язання з податку на нерухоме майно протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано ВС

Це прямо прописано в п.п. 69.22.

Як бачите, ніхто вас в шию не гонить. Тобто можна спокійно дочекатися нормалізації ситуації і вже потім уточнитись. При цьому боятися віртуального податкового боргу, що обліковується за вами в Електронному кабінеті, на наш погляд, не варто (див. БЗ 135.06, що переведена до нечинних з 01.01.2023 із формальних підстав). У тому числі й єдиноподатникам (про них читайте в статті «Борг із плати за землю не позбавляє ФОП спрощеної системи?!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97).

Чи можна уточнитись раніше. Взагалі-то, з більшою чи меншою ймовірністю кожному власнику нерухомості було під силу визначити, чи знаходиться його майно в зоні бойових дій або тимчасової окупації. Тож він міг зняти нараховані раніше податкові зобов’язання шляхом подання уточнюючої декларації (УД), не очікуючи появи Переліку № 309, а після його появи уточнитись за потреби ще раз.

Хоча фіскали були й проти цього, однак ми вважаємо такий шлях цілком законним. Адже п. 50.1 ПКУ

дозволяє платнику уточнити свої податкові зобов’язання будь-коли, звісно, з урахуванням строку давності, а також його призупинення на час карантину і ВС

А от щодо можливості провести уточнення після появи Переліку № 309, але до закінчення ВС, податківці не заперечували (див. БЗ 106.07, яку з 01.01.2023 переведено до нечинних, але не через те, що вони передумали, а у зв’язку зі зміною форми деклараці ї).

Тож якщо ви не звикли залишати за собою хвости, саме час зараз узятися до уточнення податку на нерухомість за 2022 рік.

За якою формою уточнюватись

Як відомо, уточнюючу декларацію подають за формою, чинною на час подання (п. 50.1 ПКУ). Тож аби сьогодні уточнити податкові зобов’язання, задекларовані у минулорічній нерухомій звітності, слід узяти оновлену форму декларації, затверджену наказом Мінфіну від 10.04.2015 № 408 у редакції наказу Мінфіну від 10.11.2022 № 371 з коректурними правками до неї, внесеними наказом Мінфіну від 05.12.2022 № 412 (БЗ 106.07). Вона вже з’явилася у Електронному кабінеті (ідентифікатор форми J0302106).

Загалом зміни у новій формі не кардинальні. Зокрема, у шапці додатків 1 та 2, де рахують податок за житлові і нежитлові об’єкти, з’явилося місце, де можна вказати, звітним чи уточнюючим буде відповідний додаток. Це свідчить про те, що

відтепер при поданні звітної декларації в ній можна проводити уточнення минулих періодів

Детальніше, як провести уточнення таким способом, розповімо трохи нижче. А поки що зосередимося на більш поширеному способі уточнення через подання УД.

Як заповнити уточненку

Оновлена звітна форма, як і раніше, складається із власне декларації і двох додатків. У додатку 1 нараховують податок для житлової нерухомості, а в додатку 2 — для нежитлової.

Кількість додатків. Загалом під воєнне звільнення у 2022 році потрапляє як житлова, так і нежитлова нерухомість юросіб. При цьому у разі коригування податкового зобов’язання лише за житловою чи нежитловою нерухомістю заповнюється один розрахунок/додаток, що уточнюється, показники якого переносяться до декларації (БЗ 106.07). Якщо ж треба відкоригувати податкові зобов’язання за обома типами об’єктів (як за житловими, так і за нежитловими), заповнюєте і подаєте обидва додатки.

Кількість додатків повинна відповідати кількості територіальних громад (ТГ), на території підвідомчих адміністративно-територіальних одиниць яких розташовано(і) об’єкт(и) оподаткування

Причому щодо таких об’єктів ви маєте впевнитися, що вони знаходяться на територіях, які включені до Переліку № 309.

Шапка УД. По-перше, нумерацію декларацій здійснюють у межах кожного їх типу. Таким чином, якщо наразі юрособа подаватиме першу в поточному році УД, то в полі з типом декларації «уточнююча» потрібно проставити позначку «Х», а в рядку «порядковий №» — «1». Такі роз’яснення раніше було надано в БЗ 106.07, що діяла до 01.01.2023. Сподіваємося, цей принцип нумерації зі зміною форми декларації не змінився. Тож якщо ви ще не встигли подати жодної нерухомої УД у цьому році, сміливо ставте тут «1».

По друге, в новому полі «Реєстраційний номер у контролюючому органі, що уточнюється» зазначається номер, за яким було зареєстровано в органі ДПС декларацію, показники якої уточнюються. Його можна знайти в меню «Перегляд поданої звітності» приватної частини Електронного кабінету.

По-третє, у полі 2.2 «що уточнюється» рядка 2 шапки декларації зазначають податковий період (рік), що уточнюється, тобто «2022». При цьому поле 2.1 «звітний» цього рядка не заповнюється.

По четверте, у полі «з урахуванням уточнень з» у разі уточнення податкових зобов’язань арабськими цифрами зазначають місяць, з якого уточнюються показники (БЗ 106.07). Для випадку, що розглядається, тут слід зазначити «01/03», оскільки зміни, що викликали необхідність уточнити раніше подану декларацію за 2022 рік, почали діяти у березні.

Шапка додатка 1 (2). Тут викликає інтерес заповнення поля «Код за КАТОТТГ* території територіальної громади». У ньому

зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади (ТГ), повноваження якої поширюються на адміністративно-територіальні одиниці (населені пункти), на території яких розташовано об’єкти нерухомого майна

* Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290.

За кожним таким кодом за КАТОТТГ складається окремий додаток. Порядковий номер Розрахунку в додатках 1 та 2 зазначають (арабськими цифрами), починаючи з одиниці, послідовно за порядком зростання (БЗ 116.07).

Заповнення додатків. Свого часу в БЗ 106.07 фіскали детально описали, як слід заповнювати УД у випадку отримання воєнного звільнення від сплати податку на нерухомість. Однак у лоб скористатися тими рекомендаціями зараз не можна, оскільки змінилася форма декларації і додатків (зокрема, кількість граф у додатках). Тож пристосуємо їх поради до сучасних реалій, а потім надамо ще й свої.

Отже, за трансформованою на сучасний лад минулорічною версією податківців треба було б:

1) у розділі І додатків 1 і 2:

— у графах 1 — 17 додатка 1 (графах 1 — 16 додатка 2) зазначити дані із раніше поданої декларації за 2022 рік. Тобто заповнити їх так, неначе податок рахують за цілий рік;

графи 18 — 22 додатка 1 (графи 17 — 21 додатка 2) не заповнювати. Річ у тому, що п.п. 69.22, який дає право на звільнення від нарахування і сплати податку на нерухомість, не є пільгою. Оскільки у Довідниках податкових пільг № 112/1 і 112/2 відповідної пільги немає ;

— у графі 23 додатка 1 (графі 22 додатка 2) зазначити річну суму податкового зобов’язання до сплати, розраховану як суму, зазначену у графі 17 додатка 1 (графі 16 додатка 2), зменшену на суму податку, від якого звільнено об’єкти нерухомості згідно з п.п. 69.22 за березень — грудень 2022 року. Тобто при заповненні цих граф показати нараховану суму податку тільки за січень — лютий 2022 року;

— у графі 24 додатка 1 (графі 23 додатка 2) зазначити таку ж суму, як у графі 23 додатка 1 (графі 22 додатка 2), тобто суму податку за січень — лютий 2022 року;

— у графах 25 — 27 додатка 1 (графах 24 — 26 додатка 2) зазначити «0»;

2) у розділі ІІ додатків 1 та 2:

— у рядок 4 перенести дані із рядка 3 розділу І додатка 1 та/або 2 до декларації, що подавалася на 2022 рік;

у рядку 6 вказати різниці між даними рядка 4 розділу ІІ та рядка 3 розділу І;

— інші рядки розділу ІІ не заповнювати.

Крім того, аби фіскали знали, чому саме платник податку провів уточнення, вони радили

у графі «Зміст доповнення» декларації вказати «Уточнена сума податкового зобов’язання до сплати, розрахована відповідно до п.п. 69.22 п. 69 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України»

Загалом якщо зробити все так, як описано вище, платник податку правильно уточнить нарахований податок за 2022 рік. І ми не виключаємо, що після появи оновленої консультації в БЗ 106.07 (на момент підготовки статті її ще немає) їхні рекомендації будуть аналогічними. Тож є сенс заповнити зараз УД саме так. Не забудьте тільки вимкнути автоматичне заповнення декларації!

Разом з тим це можна зробити й інакше. Щоб правильно нарахувати податок з урахуванням звільнення за п.п. 69.22 у 2022 році, можна, на наш погляд, скористатися формулами, закладеними в форму декларації для розрахунку податку.

Для цього потрібно просто при заповненні колонок 10 — 13 розділу І додатка 1 та/або 2 вказати правильну кількість місяців у кожному кварталі 2022 року, протягом яких слід нараховувати податок. Тобто у графі 9 зазначити цифру «2», оскільки нараховувати податок на нерухомість з урахуванням воєнного звільнення слід тільки за перші 2 місяці першого кварталу (січень — лютий). А графи 10 — 12 залишити порожніми, оскільки за інші квартали податок нараховувати не слід. При цьому заповнювати розділ ІІ додатка 1 та/або 2 необхідно у тій послідовності, що описана вище.

Однак чи сприймуть фіскали такий алгоритм заповнення УД, наразі достеменно не відомо. Тож краще поки що не ризикувати. Ну або ж спробувати отримати на свою адресу індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

Приклад. Станом на 1 січня 2022 року у власності підприємства перебували квартира загальною площею 600 кв. м і офісне приміщення загальною площею 700 кв. м. Обидва об’єкти розташовані на території однієї ТГ, однак у різних населених пунктах. При цьому офісне приміщення знаходиться в населеному пункті, на який поширюється воєнне звільнення (він є в Переліку № 309). За рішенням місцевої ради на 2022 рік було встановлено ставки податку на нерухомість у розмірі 1,5 % мінімальної заробітної плати (МЗП) за об’єкти житлової нерухомості та 1,0 % МЗП за об’єкти нежитлової нерухомості.

Оскільки під воєнне звільнення потрапляє тільки об’єкт нежитлової нерухомості (офісне приміщення), разом з УД за 2022 рік слід подати один уточнюючий додаток 2, в якому й провести уточнення податкових зобов’язань.

Як заповнити додаток 2 до УД з податку на нерухомість за 2022 рік з урахуванням рекомендацій податківців, покажемо на рисунку.

img 1

завантажити файл

Фрагмент додатка 2 до уточнюючої декларації з податку на нерухомість за 2022 рік

Як уточнити 2022 рік у декларації на 2023 рік

Пункт 50.1 ПКУ дозволяє не подавати УД, якщо відповідні уточнені показники буде зазначено у складі декларації за будь-який наступний податковий період. Таким чином,

щоб не подавати окремо УД за 2022 рік і окремо звітну декларацію на 2023 рік, у складі останньої можна уточнити податок на нерухомість за 2022 рік у зв’язку з воєнним звільненням згідно з п.п. 69.22

Як це зробити? Загальні рекомендації, як діяти в такому разі, податківці надали в БЗ 106.07. Пристосуємо їх до наших потреб.

Шапка декларації. У рядку 2 «Податковий період» заповніть рядок 2.1 «звітний», де зазначте звітний рік, за який подається така декларація, — «2023», та рядок 2.2 «що уточнюється», де вкажіть «2022».

У полі «з урахуванням уточнень з» проставте «01.03», оскільки ви уточнюєте 2022 рік починаючи з 1 березня (див. також БЗ 106.07).

При цьому

у складі звітної декларації на 2023 рік можна уточнити показники тільки за один податковий (звітний) період, що минув (у нашому випадку — 2022 року), з тим самим кодом за КАТОТТГ території ТГ, для якого було подано декларацію у 2022 році

Додатки. У разі уточнень попередніх звітних періодів у складі декларації з типом «звітна» («звітна нова») подається одна декларація з окремими додатками відповідного типу (житлова/нежитлова нерухомість) за звітний (податковий) рік.

Тобто вам доведеться скласти звітний(і) додаток(ки) за 2023 рік і уточнюючий(і) додаток(ки) за 2022 рік. Щоб розрізнити їх, слід відповідним чином заповнити поля «звітний рік», «рік, що уточнюється» і «Реєстраційний номер у контролюючому органі, що уточнюється» у шапці кожного з додатків. Порядковий номер Розрахунку в додатках 1 та 2 зазначте (арабськими цифрами), починаючи з одиниці, послідовно за порядком зростання (БЗ 116.07).

За звітний податковий період (тобто за 2023 рік) у додатках до декларації заповніть розд. І «Розрахунок податкового обов’язання». Тут — без жодних особливостей. Докладніше про це читайте в статті «Податок на нерухомість — 2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

Для уточнення показників минулого звітного періоду (тобто 2022 року) у додатках заповніть розд. ІІ «Уточнення податкового зобов’язання», де, зокрема:

— рядки 5, 5.1 і 5.2 залиште порожніми, оскільки в результаті уточнення 2022 року у зв’язку із воєнним звільненням збільшення податкового зобов’язання не відбувається;

— у рядку 6 зазначте рік (2022-й), за який здійснюється уточнення (відповідає року, зазначеному у рядку 2.2 шапки декларації), та суму зменшення податкового зобов’язання за минулий податковий період (відповідає сумі значень графи 3 рядка 6). Ця сума переноситься до рядка 5.3 (для об’єктів житлової нерухомості) та/або 6.3 (для об’єктів нежитлової нерухомості) декларації;

— рядки 7 і 8 залиште порожніми, оскільки в цьому випадку відбувається зменшення податкового зобов’язання, тож жодного штрафу чи пені тут бути не може.

Висновки

  • Власне кажучи, з поданням УД за 2022 рік можна не поспішати, оскільки юрособи — власники звільненої від оподаткування нерухомості мають право уточнити задекларовані зобов’язання з податку на нерухоме майно протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано ВС.
  • Якщо таки вирішили уточнюватися, то візьміть до уваги, що відтепер при поданні звітної декларації з податку на нерухомість у ній можна проводити уточнення минулих періодів. Звісно, залишився і спосіб уточнення через подання УД.
  • Який би з цих способів ви не обрали, пам’ятайте, що з 01,01,2023 для складання звітності з податку на нерухомість, у тому числі для уточнення податкових зобов’язань, задекларованих у минулорічній нерухомій звітності, слід узяти оновлену форму декларації (з урахуванням змін, унесених наказами Мінфіну від 10.11.2022 № 371 і від 05.12.2022 № 412).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі