Теми статей
Обрати теми

Борг із плати за землю не позбавляє ФОП спрощеної системи?!

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП — платник ЄП орендує у міської ради землю, на початку 2022 року подав декларацію з плати за землю на рік уперед. Через введення воєнного звільнення від плати за землю, яка знаходиться на території бойових дій, ФОП не сплачує податок починаючи з 1 березня. На початок листопада за даними Електронного кабінету за ним рахується податковий борг. Чи не позбавлять ФОП статусу платника ЄП через наявність такого боргу?

Проблемна земля. Ще на початку весни через введення ВС законодавці запровадили звільнення від сплати багатьох майнових податків. Так, наприклад, вони дали право починаючи з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком скасування ВС, не сплачується плату за землю (як у частині земподатку, так і в частині орендної плати за державну та комунальну землю) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях (п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

1) на яких ведуться (велися) бойові дії або які знаходяться в окупації;

2) визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Про ці пільги було сказано уже багато разів (див. «Пільги з плати за землю» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84.

Враховуючи те, що в запитанні читач прямо говорить, що орендовані ним землі знаходяться на території, де велися бойові дії, то

він має право у 2022 починаючи з 1 березня і по кінець року не сплачувати орендну плату.

Але проблема в тому, що до сьогодні Кабмін так і не спромігся затвердити перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані. Хоча просування в цьому питанні є. Нещодавно Кабмін делегував свої повноваження на затвердження такого переліку Мінінтеграції (див. «Переліку окупованих територій досі немає! І пільг, виходить, теж. Поки що...» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95). Чи законне таке делегування — питання відкрите. Але вважаємо, що скоро такий перелік з’явиться і користуватися будуть усі саме ним.

А до того часу слід пам’ятати, що без такого переліку, як стверджують податківці (БЗ 111.05), звільнення з плати за землю отримати неможливо. Вони радять зменшити нарахований на початку року земподаток через уточнюючу декларацію тільки після того, як з’явиться такий перелік від Кабміну.

Враховуючи це, багато платників податку (як видно із запитання, і наш читач) і до сьогодні не подали уточнюючу декларації і не відкоригували нарахований розмір плати за землю на початку року. При цьому вони і не сплачували починаючи з березня 2022 нарахований на початку року податок.

У зв’язку з цим не дивно, що у платників податку в Електронному кабінеті з плати за землю сформувався податковий борг починаючи з березня 2022 року.

Наявність боргу викликає у багатьох платників ЄП, у тому числі і платників спецЄП, тривогу:

чи не вплине наявність боргу із плати за землю на їх право перебування на спрощеній системі

Небезпека боргу. За нормами ПКУ, ФОП — платник ЄП має покинути лави спрощенців, тільки якщо на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів за ним рахується борг у сумі, яка перевищує суму, визначену абзацом третім п. 59.1 ПКУ. На сьогодні ця сума боргу становить 3060 грн. Це стосується і платників спецЄП, хоча перейти на 2 % можна і за наявності боргу. А ось утриматись у лавах спрощенців можуть тільки ти, в кого немає можливості платити (БЗ 108.01.06).

При цьому розпрощатися зі спрощенкою порушник має в останній день другого з двох послідовних кварталів, в якому допущено порушення (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Отже, з цього випливає, що для того щоб ФОП на ЄП був змушений покинути лави спрощенців, має бути виконано дві умови:

— сума боргу більша за 3060 грн;

— борг саме в такій сумі рахується на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів.

У нашому випадку ФОП — платник ЄП припинив сплачувати податок із березня 2022. За загальними правилами строк сплати припадає на 30.04.2022. Отже, теоретично борг у ФОП із плати за землю міг виникнути у сумі, більшій ніж 3060 грн тільки в середині ІІ кварталу 2022. Враховуючи це, ІІ квартал до розрахунку двох кварталів, протягом яких у ФОП був наявний борг на кожне перше число всіх місяців, братися не буде. Тобто відлік цих двох кварталів у нашому випадку має розпочатися з 01.07.2022 і закінчитися 01.12.2022. А тому здається, що

ФОП має покинути лави спрощенців у цьому випадку тільки за наявності боргу із плати за землю саме на 01.12.2022. Це йому слід зробити тільки з початку І кварталу 2023.

Але такий підрахунок мав би бути тільки тоді, коли б строк сплати податків за перші воєнні місяці рахувався за загальними правилами.

Через воєнний стан строк сплати податків був переміщений. А саме відповідно до п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ сплатити податок (і плату за землю) за період лютий — травень 2022 слід було не пізніше 31.07.2022, а за червень — не пізніше 30.07.2022. Отже, з цього випливає, що тільки коли ФОП не сплатив плату за землю до кінця липня 2022, то у нього вперше в цьому році виник податковий борг. На цьому акцентують увагу і податківці у БЗ 108.01.06 (ср. ).

Якщо у ФОП виникає борг тільки в кінці липня 2022, то ІІІ квартал 2022 випадає із відліку двох кварталів, протягом яких у ФОП був наявний борг на кожне перше число всіх місяців. Тобто відлік цих двох кварталів для воєнного часу має розпочатися з 01.10.2022 і закінчитися 01.03.2023.

Отже,

враховуючи правила перенесення строків сплати податку у воєнний час, можна говорити, що ФОП може втратити право на спрощену систему тільки з початку ІІ кварталу 2023 року

Тому хвилюватися поки що про наявність податкового боргу не слід.

Якщо ж у ФОП не було змоги виконати податковий обов’язок:

— взагалі під час ВС, то тоді строк сплати податків буде відтерміновано на післявоєнні періоди — шість місяців після припинення або скасування ВС;

— під час ВС, але потім вона з’явилася до його закінчення, то строк сплати перенесено на період після відновлення змоги виконати обов’язок — 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

У такому випадку борг і строк відліку для анулювання реєстрації через борг виникне після спливу строку, згаданого вище. Тому тим, у кого немає змоги виконати податковий обов’язок, хвилюватися за анулювання реєстрації платника через борг не слід узагалі.

Тим, у кого є змога виконати обов’язок у воєнний час, перспектива анулювання переноситься на початок ІІ кварталу 2023 року.

Сподіваємося, що Мінінтеграції до кінця цього року затвердить такий Перелік. Водночас не виключено, що це може затягнутися і до початку березня 2023. І згодом може виникнути питання: як бути тоді?

Як лишитися на ЄП. Якщо Мінінтеграції і в І кварталі 2023 не затвердить перелік звільнених територій, то тоді у ФОП є три варіанти дій:

1) сплатити податок за 2022 рік. Потім, коли з’явиться перелік звільнених територій, подати уточнюючу декларацію і зменшити нарахований податок. Приклади заповнення уточнюючої декларації із плати за землю за 2022 рік розміщено на вебпорталі ДПС.

Після подання уточнюючої декларації в бюджеті виникне переплата, яку можна буде або повернути, або зарахувати в рахунок сплати плати за землю майбутніх періодів. Про те, як повернути переплату, можна почитати у БЗ.

Але цим варіантом розвитку подій можуть скористатися тільки ті ФОП, у яких є для цього вільні кошти;

2) вважати, що землі, які отримав ФОП у користування, точно потрапляють під звільнення, навіть без переліку. Тоді ФОП може, не чекаючи затвердження переліку, подати уточнюючу декларацію і зменшити нарахований податок. Звичайно, в цьому випадку можна очікувати претензій місцевих податківців: чому це ФОП подав уточнюючу декларацію, не дочекавшись затвердження переліку звільнених територій?!

3) не робити нічого. Вся справа в тому, що, на думку фіскалів, той факт, що в Електронному кабінеті буде рахуватися борг із плати за землю за воєнні періоди, не говорить про те, що у вас є фактично борг. Річ у тому, що через запровадження воєнного звільнення від сплати плати за землю і повільні дії Кабміну (Мінінтеграції) щодо затвердження переліку звільнених територій наявність податкового боргу має встановлюватися у кожному окремому випадку щодо окремого платника податків за окремим податком, а не виходячи із законодавчих положень або інформаційно-комунікаційних систем ДПС, у яких такі особливості не знайшли своє відображення (БЗ 135.06).

Тому якщо землі ФОП потрапляють під воєнні звільнення від плати за землю, то навіть наявність податкового боргу в Електронному кабінеті до того часу, поки не з’явиться перелік звільнених територій і ФОП не подасть уточнюючу декларацію, не повинно вплинути на право ФОП бути на ЄП. Але сподіваємося, що Мінінтеграції затвердить Перелік звільнених територій до кінця 2022 і проблем із тим, що робити, виникати не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі