Теми статей
Обрати теми

Автоматичне розблокування податкової накладної після зняття «ризикового» статусу

Казанова Марина, податковий експерт
Зміни, які набудуть чинності з 08.07.2023, передбачають автоматичну реєстрацію податкових накладних (ПН), заблокованих на підставі ризиковості платника, у разі зняття з платника ризикового статусу. Яких ПН це стосуватиметься? За яких умов ПН розблокують автоматично? Відповіді на ці запитання — у статті.

Суть змін. Якщо податківці включили платника в число ризикових, то поки він перебуває в статусі «ризикового», практично всі його ПН підлягають блокуванню.

При цьому раніше після зняття ризикового статусу платнику необхідно було розблоковувати за загальною процедурою ПН, які були заблоковані через потрапляння платника до лав ризикових.

Змінами до Порядку № 1165* (які наберуть чинності з 08.07.2023) закріплена норма, яка передбачає

автоматичну реєстрацію (автоматичне розблокування) ПН, які були заблоковані через ризиковий статус платника, після того як платник позбудеться статусу «ризикового»

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі ПН, затверджений постановою Кабміну від 11.12.2019 № 1165.

Щоправда, для такого автоматичного розблокування потрібно, щоб ПН вписалася в певні умови. Відповідні умови закріплені в п. 61 Порядку № 1165. Зараз розберемося з цими умовами. Але спочатку звернемо увагу на таке.

1. Автоматична реєстрація раніше заблокованих ПН стосуватиметься платників ПДВ, щодо яких рішення про їх відповідність критеріям ризиковості буде прийнято вже починаючи з 09.07.2023 (п. 2 постанови КМУ від 02.06.2023 № 574). А це означає, що:

якщо рішення про включення платника в число ризикових було прийнято до 09.07.2023, то ПН, які блокувались на підставі такого рішення, не підлягатимуть автоматичній реєстрації, навіть якщо ризиковий статус за цим рішенням буде знятий після 08.07.2023. Такі ПН доведеться розблоковувати в загальному порядку з поданням розблокувальних документів

Фактично норми щодо автоматичного розблокування стосуватимуться ПН, які будуть заблоковані за критерієм ризиковості платника вже після 08.07.2023 за рішенням про включення платника в число ризикових, прийнятих теж після 08.07.2023 (починаючи з 09.07.2023).

2. Важливо і те, які саме рішення даватимуть право на автоматичне розблокування ПН. Це:

1) рішення про невідповідність платника критеріям ризиковості платника, прийняте комісією регіонального рівня «за результатами інформації та копій документів, поданих платником податку для підтвердження невідповідності критеріям ризиковості платника податку».

Виходить, що якщо виключення платника з числа ризикових відбулося автоматично, без подання документів комісії (наприклад, контрагент платника вивів себе з числа ризикових і на цій підставі з платника, який із ним співпрацював, автоматично знятий ризиковий статус), то в такому разі автоматичного розблокування ПН не буде.

2) рішення, прийняте комісією центрального рівня про задоволення скарги та скасування рішення комісії регіонального рівня про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

А ось у випадку, якщо рішення про відповідність критеріям ризиковості платника буде успішно оскаржене в суді, то норми п. 61 Порядку № 1165 не передбачають автоматичну реєстрацію ПН на підставі такого судового рішення. Заблоковані ПН доведеться розблоковувати в цьому випадку за загальною процедурою.

Умови для автоматичного розблокування ПН. Після того, як платник позбавиться ризикового статусу, заблоковані через цей статус ПН підлягають автоматичній реєстрації

наступного робочого дня після дати прийняття рішення комісією регіонального рівня про невідповідність платника критеріям ризиковості (або прийняття комісією центрального рівня рішення про задоволення скарги на рішення комісії регіонального рівня)

Щоб потрапити під автоматичне розблокування, ПН має одночасно відповідати таким умовам (п. 61 Порядку № 1165).

Умова 1. ПН заблокована з причини ризиковості платника (якщо у квитанції про зупинення реєстрації ПН вказана інша причина — автоматичного розблокування не буде).

Умова 2. ПН заблоковано в період:

з дати включення платника в число ризикових (з дати прийняття останнього рішення про відповідність платника критеріям ризиковості);

до дати подання інформації та копій документів, за результатами розгляду яких прийняте рішення про невідповідність критеріям ризиковості платника податку.

Розглянемо це на прикладах.

Приклад 1. Платника включили в число ризикових 10.07.2023. Інформацію та документи на виведення з числа ризикових він подав комісії регіонального рівня 20.07.2023. Комісією регіонального рівня 27.07.2023 за результатами розгляду документів прийнято «позитивне» рішення про невідповідність платника критеріям ризиковості платника.

У такому випадку претендентами на автоматичну реєстрацію є ПН, заблоковані в період з 10.07.2023 по 20.07.2023 (включно). Хоча не виключено, що слова «до дати» будуть трактуватися податківцями так, що дата «20.07.2023» не включається до визначеного строку. Тобто кінцевим строком є 19.07.2023 (включно). Але зазначимо, що на сьогодні суди у своїх рішеннях схиляються до висновків, що прийменник «до» в українській мові вживають на позначення кінцевої календарної дати чинності або необхідності здійснити певну дію у розумінні «включно». З цим погоджується і Мін’юст у листі від 15.06.2020 № 26245/14036-33-20/8.1.2. За такого підходу в нашому випадку кінцевою датою буде 20.07.2023. З цього правила далі і будемо виходити.

А ось ПН, заблоковані з причини критеріїв ризиковості платника в період з 21.07.2023 по 27.07.2023, виходить, під автоматичну реєстрацію підпадати не будуть.

Приклад 2. Умови ті самі, але припустимо, 27.07.2023 платник отримав від комісії регіонального рівня «відмову» — тобто за результатами розгляду документів податківці прийняли рішення про відповідність платника критеріям ризиковості.

01.08.2023 платник повторно подає комісії регіонального рівня документи на «виведення з числа ризикових». За результатами розгляду цих документів комісією 04.08.2023 прийнято рішення про невідповідність платника критеріям ризиковості.

У такому випадку претендентами на автоматичну реєстрацію є ПН, заблоковані в період з 10.07.2023 по 01.08.2023.

Приклад 3. Платника включили в число ризикових 10.07.2023. Інформацію та документи на виведення з числа ризикових він подав комісії регіонального рівня 20.07.2023.

27.07.2023 платник отримав від комісії регіонального рівня «відмову» — рішення про його відповідність критеріям ризиковості. Це рішення платник успішно оскаржив у комісії центрального рівня. 31.07.2023 комісією центрального рівня скасовано рішення комісії регіонального рівня та виключено платника з числа ризикових.

У такому випадку претендентами на автоматичну реєстрацію, судячи з усього, є ПН, заблоковані в період з 10.07.2023 по 20.07.2023 (заблоковані до дати подання документів і пояснень комісії регіонального рівня).

Умова 3. Дата подання на реєстрацію заблокованої ПН припадає на період, що не перевищує 180 днів до дати подання інформації та копій документів, за результатами розгляду яких прийняте рішення про невідповідність критеріям ризиковості платника податку (або рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку, якщо щодо такого рішення комісією центрального рівня задоволено скаргу).

Ця норма, вочевидь, прописана для випадку, коли процедура виведення платника з числа ризикових затягується більше ніж на півроку. В такому разі під автоматичне розблокування потрапляють ПН, які подані на реєстрацію (зверніть увагу, що мова йде не про дату складання ПН, а саме про дату її подання на реєстрацію) не раніше ніж за 180 днів до подання документів комісії регіонального рівня, на підставі яких:

(1) або прийняте позитивне рішення про невідповідність платника критеріям ризиковості;

(2) або регіональною комісією прийнято рішення про відповідність платника критеріям ризиковості, яке потім було оскаржено і скасовано комісією центрального рівня.

Умова 4. На початок операційного дня автоматичного розблокування ПН (а це, нагадаємо, має бути наступний робочий день після дати прийняття рішення про невідповідність платника критеріям ризиковості), ПН не відповідає ознакам ризиковості операцій. Тобто

на дату автоматичного розблокування ПН буде ще додатково перевірятися на відповідність критеріям ризиковості операцій

Вочевидь, логіка така: те, що платник не ризиковий, зовсім не означає, що й операція не відповідає критеріям ризиковості операцій, а тому потрібна додаткова перевірка ще й на ризиковість операції. Якщо у платника є врахована Таблиця даних на коди, які зазначені в ПН, то вона має захистити від спрацювання критерію ризиковості операцій 1 («пересорт»). Адже з 08.07.2023 при перевірці ПН на відповідність критерію ризиковості операцій 1 знову буде враховуватися те, чи є на коди, зазначені в ПН, Таблиця даних.

А ось наявність позитивної податкової історії (яка б мала дати імунітет від спрацювання критеріїв ризиковості операцій), судячи з усього, враховуватися не буде.

Втім, думка податківців поки що не відома, плюс багато залежить від того, як налаштують систему.

Умова 5. На дату автоматичної реєстрації немає чинного рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника. Тобто платника не встигли «повторно» включити в число ризикових у період між датою виключення з числа ризикових і до дати автоматичного розблокування.

Умова 6. На момент автоматичної реєстрації ПН

за ПН не прийнято рішення про відмову в її реєстрації

Таке рішення могло бути прийнято, якщо платник, перебуваючи з статусі ризикових, подавав документи для розблокування ПН і отримав рішення про відмову в реєстрації ПН. В такому разі ПН, за якими вже отримана відмова, автоматично не зареєструють.

Умова 7. На дату автоматичного розблокування є достатній ліміт для реєстрації ПН (поточний або сума ΣПеревищ). Якщо ліміту на дату розблокування буде недостатньо, то автоматичної реєстрації не буде.

Висновки

  • Змінами, які набувають чинності з 08.07.2023, закріплена норма, яка передбачає автоматичну реєстрацію ПН, які були заблоковані через ризиковий статус, після того як платник позбудеться статусу «ризикового».
  • Автоматична реєстрація заблокованих ПН стосуватиметься платників ПДВ, щодо яких рішення про їх відповідність критеріям ризиковості прийнято починаючи з 09.07.2023. Якщо платник був уключений в число ризикових до 09.07.2023, то ПН, які блокувались на підставі такого рішення, не підлягатимуть автоматичній реєстрації.
  • Є певні умови для автоматичної реєстрації ПН (зокрема, ПН має бути заблокована не більше 180 днів; у день автоматичної реєстрації ПН пройшла перевірку на ризиковість операцій та є достатній ліміт для її реєстрації).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі