Теми статей
Обрати теми

Автоматичне розблокування податкової накладної після врахування Таблиці даних

Казанова Марина, податковий експерт
Зміни, які набудуть чинності з 08.07.2023, передбачають автоматичне розблокування податкових накладних (ПН), які були заблоковані до врахування Таблиці даних. Яких саме ПН це буде стосуватися? За яких умов накладні розблокують автоматично? Розберемося з цим детально.

Раніше Таблиця даних працювала тільки «наперед», тобто розблокувати нею вже заблоковані ПН, в яких значились коди з Таблиці, було неможливо. Тепер же в Порядку № 1165 (оновлений п. 161) на постійній основі закріплюється норма, яка передбачає, що

якщо Таблиця даних врахована, то вона може автоматично розблокувати і ПН, заблоковані до врахування Таблиці. Але, звісно, не всі і за певних умов

При цьому в першу чергу звернемо увагу на два важливих моменти:

1. Автоматичне розблокування ПН на підставі врахованої Таблиці стосуватиметься ПН, які будуть заблоковані вже після 08.07.2023 (тобто після набрання чинності новими змінами). А якщо бути точнішим, то це ПН, заблоковані починаючи з 09.07.2023 (п. 2 постанови КМУ від 02.06.2023 № 574). Тобто

на ПН, які були заблоковані до 09.07.2023, навіть якщо сама Таблиця буде врахована вже після набрання чинності змінами, правила автоматичної реєстрації не поширюються. Ці ПН доведеться розблоковувати в загальному порядку (з поданням розблокувальних документів)

2. Автоматичне розблокування ПН, заблокованих до врахування Таблиці,

судячи з усього, не працюватиме, якщо Таблиця буде врахована в автоматичному порядку (тобто на підставі п. 18 Порядку № 1165)

Пов’язано це з тим, що в умовах автоматичного розблокування ПН (п. 161 Порядку № 1165) мова йде саме про Таблицю, враховану комісією регіонального рівня відповідно до п. 16 Порядку. Тобто ту, яка розглядалася Комісією регіонального рівня. А автоматичне врахування Таблиці не передбачає її попередній розгляд комісією регіонального рівня.

По суті, право на автоматичне розблокування даватиме:

1) Таблиця даних, врахована комісією регіонального рівня;

2) прийняте комісією центрального рівня рішення про задоволення скарги та скасування рішення комісії регіонального рівня про неврахування Таблиці.

А ось, наприклад, якщо рішення про неврахування Таблиці буде оскаржено у суді і суд підтримує платника, то автоматичне розблокування раніше заблокованих ПН нормами п. 161 Порядку № 1165 не передбачено.

Тепер детальніше поговоримо про умови, яким має відповідати заблокована ПН, щоб після врахування Таблиці даних вона потрапила під автоматичне розблокування.

Усі умови щодо ПН мають виконуватися одночасно

Якщо всі умови будуть виконані, ПН автоматично буде зареєстрована на п’ятий робочий день, що настає за днем прийняття рішення про врахування Таблиці даних.

Умова 1. ПН була заблокована до врахування Таблиці даних за критерієм ризиковості операцій 1. Тобто за критерієм «пересорт» (невідповідність кодів «придбання» і кодів «реалізації»). Якщо ПН заблокована за іншим критерієм, то автоматичного розблокування не буде.

Звернемо увагу також, що Таблиця даних ще згадується у критерії ризиковості операцій 4 («РК на зміну номенклатури»). Але автоматичного розблокування РК, заблокованих за критерієм ризиковості операцій 4, не передбачено.

Умова 2. В заблокованих ПН значаться коди товарів/послуг, що відображені у врахованій Таблиці даних. Умова зрозуміла. При цьому цікавий і наступний момент. Якщо в заблокованій ПН одночасно є, як коди, на які є врахована Таблиця даних, так і ті, на які Таблиці немає, то коди, на які немає Таблиці даних, будуть перевірятися на ризиковість операцій. Якщо вони пройдуть цей моніторинг (тобто не будуть відповідати критеріям ризиковості операцій), то ПН претендує на автоматичну реєстрацію (при дотриманні інших наступних умов).

Умова 3. Строк давності ПН. Є обмеження за терміном давності ПН, які підлягають автоматичній реєстрації. Так, під автоматичне розблокування потрапляють ПН, «складені та подані для реєстрації в Реєстрі не раніше календарного місяця, що передує місяцю, у якому комісією регіонального рівня прийняте рішення про врахування таблиці даних платника податку або рішення про неврахування таблиці даних платника податку, якщо щодо такого рішення комісією центрального рівня задоволено скаргу та скасовано рішення комісії регіонального рівня про неврахування таблиці даних платника податку».

Розглянемо цю норму на прикладі.

Приклад. У платника є заблоковані (після 08.07.2023) ПН за критерієм ризиковості операцій 1 («пересорт»). Платник 11.09.2023 подав Таблицю даних з кодами реалізації, які зазначені в заблокованих ПН. Припустимо:

Варіант 1. Таблиця була врахована комісією регіонального рівня 15.09.2023. В такому випадку претендентами на автоматичну реєстрацію є заблоковані ПН, складені не раніше 01.08.2023 (не раніше місяця, що передує місяцю врахування Таблиці). ПН, складені до 01.08.2023, під «автомат» не потрапляють. Хоча є питання щодо того, як трактувати слова, «складені та подані на реєстрацію» (можливі й інші варіанти їх прочитання). При цьому автоматичному розблокуванню підлягають ПН, заблоковані «до дня, що передує даті прийняття рішення про врахування Таблиці даних». Тобто в умовах нашого прикладу це ПН, складені не раніше 01.08.2023 та заблоковані в період з 01.08.2023 по 14.09.2023 (включно).

Варіант 2. 15.09.2023 платник отримав від комісії регіонального рівня рішення про відмову у врахуванні Таблиці. Але платник оскаржив це рішення в комісії центрального рівня. Відповідне рішення центральної комісії про задоволення скарги прийнято 03.10.2023. В цьому випадку претендентами на автоматичне розблокування будуть всі ті ж ПН, що й у варіанті 1, — складені не раніше 01.08.2023 та заблоковані в період з 01.08.2023 по 14.09.2023 (включно). Пов’язане це з тим, що якщо платник подає скаргу, то «вік» ПН («не раніше календарного місяця») обраховується від дня прийняття рішення комісією регіонального рівня про неврахування Таблиці даних, а не від дня прийняття рішення за скаргою. А оскільки це рішення прийнято 15.09.2023, то ПН мають датуватися не раніше 01.08.2023. Те ж саме стосується і «кінцевої» дати. Автоматичному розблокуванню підлягають ПН, заблоковані «до дня, що передує даті прийняття рішення про неврахування таблиці даних», яке потім оскаржене. Тобто це дата 14.09.2023 (включно). А ось ті ПН, що заблоковані в період з 15.09.2023 по 02.10.2023, під «автомат» не підпадають.

Умова 4. На момент автоматичної реєстрації ПН (нагадаємо, це 5-й робочий день, що настає за днем прийняття рішення про врахування Таблиці даних)

за ПН не прийнято рішення про відмову в її реєстрації

Таке рішення могло бути прийнято, якщо платник ще до врахування Таблиці подавав документи для розблокування ПН, але отримав рішення про відмову в реєстрації ПН. ПН, за якими вже отримана відмова, — автоматично не зареєструють.

Умова 5. На момент автоматичного розблокування Таблиця не скасована центральною комісією на підставі п. 19 Порядку № 1165. Таке враження, що для того й передбачено, що ПН автоматично реєструються аж на 5-й робочий день (а не на наступний день після врахування Таблиці), щоб у податківців був час скасувати щойно враховану Таблицю даних.

Тож важливо, щоб у період з моменту врахування Таблиці регіональною комісією та до настання строку для автоматичного розблокування (5-й робочий день, що настає за днем прийняття рішення про врахування Таблиці даних) Таблиця не була скасована центральною комісією.

Умова 6. На дату автоматичного розблокування ПН стосовно платника податку відсутнє діюче рішення про його відповідність критеріям ризиковості платника податку.

Умова 7. На дату автоматичного розблокування є необхідний ліміт для реєстрації ПН (поточний або сума ΣПеревищ).

Висновки

  • Змінами передбачено, що якщо Таблиця даних врахована, то вона (при дотриманні певних умови) може автоматично розблокувати ПН, які були заблоковані за критерієм «пересорт» до прийняття Таблиці даних.
  • Автоматичне розблокування стосуватиметься ПН, які будуть заблоковані вже після 08.07.2023 (заблоковані починаючи з 09.08.2023).
  • Є «строки давності» для ПН, яка може підлягати автоматичній реєстрації.
  • Залишається небезпека, що до дати, яка визначена як дата автоматичної реєстрації ПН, враховану Таблицю даних може встигнути скасувати центральна комісія, що унеможливить автоматичне розблокування ПН.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі