Теми статей
Обрати теми

е-ТТН: у 2023 році лише добровільно!

Казанова Марина, податковий експерт
З якої дати буде застосовуватись виключно електронна ТТН (е-ТТН)? Раніше у новинах фігурувала дата «01.08.2023». Але вже зрозуміло, що з 01.08.2023 обов’язкового застосування е-ТТН не буде. Ба більш — не буде його і до кінця цього року. Звідки інформація?

Варто одразу почати з головного:

поки що на рівні законодавчих актів дата, з якої е-ТТН стануть обов’язковими, взагалі не визначена

Дата «01.08.2023» — це була дата, з якої планувалось обов’язкове запровадження е-ТТН. Зокрема, ця дата фігурувала в повідомленні, опублікованому на сайті КМУ.

Але наразі вже цілком зрозуміло, що

з 01.08.2023 обов’язкового застосування е-ТТН не буде

До речі, це підтверджується й інформацією, розміщеною на офіційному сайті Порталу проєкту «Електронна товарно-транспортна накладна».

В інформаційному повідомленні від 21.07.2023 зазначено, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України ухвалило рішення відтермінувати запровадження обов’язкового використання е-ТТН:

«У цьому році використання е-ТТН буде на добровільних засадах. Інформація щодо обов’язкового запровадження е-ТТН буде відома після узгодження термінів прийняття проекту змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» (№ 6534 від 20.01.2022)»

Отже, мова вже йде про те, що, як мінімум, до кінця 2023 року е-ТТН не будуть обов’язковими.

Дата, з якої здійснюватиметься перехід на обов’язкове застосування виключно е-ТТН, як передбачається, буде визначена Законом про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» щодо запровадження товарно-транспортної накладної в електронній формі (законопроект від 20.01.2022 № 6534).

Саме цим законопроєктом планується внести зміни до Закону про автомобільний транспорт* і закріпити обов’язкове використання виключно е-ТТН. Наразі проєкт цього Закону й досі з знаходиться на доопрацюванні. А ще має бути розроблена відповідна підзаконна нормативна документація.

* Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-ІІІ.

Тому цілком зрозуміло, що про обов’язкове запровадження е-ТТН з 01.08.2023 не може бути й мови.

Принагідно зазначимо, що самі Правила № 363* дозволяють і зараз використовувати як паперові, так і е-ТТН. Але обійтися виключно е-ТТН поки що не можна.

* Правила перевезення вантажів автомобільним транспортом, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 № 363.

Так, згідно з п. 11.5 Правил № 363 у разі використання е-ТТН замовник (вантажовідправник) друкує, підписує і надає водію (експедитору перевізника) в одному примірнику паперову копію е-ТТН — для пред’явлення особам, уповноваженим здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху. Водій (експедитор перевізника) ставить свій підпис на паперовій копії е-ТТН про прийняття ним вантажу для перевезення.

Як саме відбуватиметься обмін е-ТТН між учасниками перевезення та реєстрація е-ТТН у державному Реєстрі ТТН після того, як е-ТТН стануть обов’язковими, має бути ще врегульовано підзаконними нормативними документами.

Наразі є лише затверджений Порядок реалізації експериментального проекту щодо впровадження електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної, затверджений наказом Мінінфраструктури від 07.05.2020 № 301. Тож, за бажанням вже зараз суб’єкти господарювання в рамках цього експериментального проєкту можуть протестувати, як працює обмін е-ТТН.

Більше деталей щодо цього можна знайти на офіційному сайті Порталу проєкту «Електронна товарно-транспортна накладна» (див. також статтю «е-ТТН: чи буде обов’язкова з 01.08.2023?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 46).

Висновки

  • На рівні законодавчих актів дата, з якої е-ТТН стануть обов’язковими, поки що не визначена. Як планується, обов’язковою для застосування вона буде не раніше наступного (2024) року.
  • Вже зараз за власним бажанням суб’єкти господарювання можуть протестувати, як працює обмін е-ТТН. Для цього необхідно укласти договір про використання е-ТТН з акредитованим провайдером. Перелік таких провайдерів можна знайти на офіційному сайті Порталу проєкту «Електронна товарно-транспортна накладна».
  • Наразі використання е-ТТН передбачає виготовлення її паперової копії — для пред’явлення особам, уповноваженим здійснювати контроль на автомобільному транспорті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі