Теми статей
Обрати теми

Відповідальність ФОП-спрощенця за несвоєчасне подання декларації і сплати податку

Децюра Сергій, податковий експерт
ФОП — платник ЄП групи 3 із ставкою 5 % зареєстрований у Донецькій обл. (територія активних бойових дій). Декларації з ЄП за І квартал, півріччя і 9 місяців 2022 року були подані із запізненням 06.02.2023. Усі інші декларації (за 2022 рік та І квартал 2023 року) були подані своєчасно. Після подання виникла заборгованість з ЄП та ЄСВ. Повідомлення про неможливість виконати податковий обов’язок не подавали. Які штрафи і податкові наслідки будуть за несвоєчасну сплату і несвоєчасне подання декларацій?

Коли відповідальності немає

Щоб не було штрафів за несвоєчасне подання звітності та сплату зобов’язань за воєнні періоди, ФОП потрібно було підтвердити неможливість виконання податкового обов’язку (п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тоді б він міг виконати податковий обов’язок воєнного часу протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Як слід було підтверджувати неможливість виконати податкові обов’язки, читайте у «Неможливість виконувати податкові обов’язки: нагадуємо про головне» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98.

Але ФОП не скористався цим правом. Адже 60 днів на підтвердження неможливості виконати податковий обов’язок, як мінімум, починають рахуватися з дати подання першої декларації після появи змоги виконати такий обов’язок. ФОП такого підтвердження у відведений час не подав.

А отже, подавши декларації з ЄП за І квартал, півріччя і 9 місяців 2022 аж у лютому 2023, він допустив порушення, за які на сьогодні карають за всією суворістю.

Хоча від цієї відповідальності можна спробувати відкараскатися, спираючись на обставини, що перелічені у п. 112.8 ПКУ. Зокрема, там згадується про уникнення відповідальності, якщо податковий обов’язок був не виконаний через форс-мажор (п.п. 112.8.9 ПКУ). Але щоб скористатися цим звільненням, ФОП слід довести, що невиконання обов’язку щодо подання звітності чи сплати податків пов’язано саме з форс-мажором. Наприклад, якщо ФОП не платить ЄП тільки через те, що в нього були відсутні кошти на рахунку з не залежних від нього причин, то вважати це форс-мажором не можна. А отже, і розраховувати на звільнення від відповідальності не слід.

Тому більш за все, до ФОП, який несвоєчасно подав звітність та сплатив податок, будуть застосовані фінансові санкції. Про їх розмір поговоримо далі.

Несвоєчасне подання звітності

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено п. 120.1 ПКУ.

Розмір штрафу за несвоєчасне подання звітності складає 340 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Тому якщо ФОП подав із запізненням всі три декларації з ЄП за 2022 в один день (до того часу, як на ФОП був накладений протягом року штраф згідно з п. 120.1 ПКУ), то йому доведеться сплатити штраф у розмірі 1020 грн (340 грн х 3).

Несвоєчасна сплата ЄП

За несвоєчасну сплату ЄП ФОП загрожує штраф за ст. 124 ПКУ. Щодо розміру самого штрафу, то тут ситуація дещо непроста.

Узагалі-то, при несвоєчасній сплаті податків (у тому числі й ЄП) мають застосовуватися штрафи за п. 124.1 ПКУ у розмірі:

5 % суми податкового боргу — при простроченні до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання;

10 % суми податкового боргу — якщо сплату прострочено більше ніж на 30 календарних днів.

Застосовуватися цей штраф має до платника ЄП після того, як він погасить суму боргу (коли буде відомо кількість днів прострочення платежу).

Але якщо податківці стверджуватимуть, що прострочення строків сплати ЄП ФОП допустив навмисно, то вони спробують накласти на вас штраф не за п. 124.1 ПКУ, а за п. 124.2 ПКУу підвищеному розмірі, як за умисне порушення. А це вже — 25 % від суми несплаченого грошового зобов’язання.

Такі випадки почали з’являтися останнім часом неодноразово (див. статтю «Задекларували податок, але не сплатили: що загрожує, чи можна уникнути відповідальності?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 24.

Радує те, що суди в цьому питанні загалом на боці суб’єктів господарювання. Вони вважають, що для накладання збільшеного штрафу фіскали мають довести умисел. Якщо ж збільшений штраф накладуть у межах камеральної перевірки, то від нього можна відбитися. Адже під час такої перевірки неможливо встановити обставини, що доводять вину та умисел платника (див., зокрема, постанову Другого апеляційного адмінсуду від 20.12.2022 у справі № 440/2037/22).

Крім штрафу за ст. 124 ПКУ, ФОП також може світити пеня згідно зі ст. 129 ПКУ. У випадку, що нас цікавить, — починаючи з 91-го календарного дня прострочення (п.п. 129.1.3, абз. 3 п. 129.4 ПКУ).

Чи буде нараховано пеню, залежить від того, коли саме ФОП погасив суми ЄП, задекларовані у деклараціях, поданих із запізненням. Якщо він зробив ще в той час, поки діяв карантин, спричинений коронавірусом (до 01.07.2023). то від пені врятує його карантинний мораторій, визначений п. 52 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Адже починаючи з 27.05.2022 із усього карантинного мораторію на штрафи лишилися тільки звільнення від пені. Всі інші звільнення припинили застосовуватися через дію воєнного стану.

Якщо ж сплата задекларованого ЄП відбулася починаючи з 01.07.2023, то від пені не заховатися.

Податковий борг

Після подання із запізненням декларацій з ЄП у ФОП сформувався податковий борг. При цьому виник він не датою подання декларації із запізненням, а граничною датою сплати зобов’язань за період, за який були подані із запізненням декларації з ЄП.

Так от, якщо сума податкового боргу була вже за І квартал 2022 більша ніж 3060 грн, то ФОП, можливо, доведеться покинути лави спрощенців.

Про це говорить п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ (у сукупності з абзацом третім п. 59.1 ПКУ). У ньому йдеться, що

платники ЄП зобов’язані перейти на загальну систему у разі наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує 3060 грн, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів

Якщо враховувати воєнні строки виконання зобов’язань за І квартал 2022 (01.08.2022) та півріччя 2022 (19.08.2022), то відлік періоду, протягом якого наявність податкового боргу може змусити покинути ЄП, міг початися (за умови, що борг становив більше ніж 3060 грн) з 01.10.2022. Адже саме 01.10.2022 є першим днем першого місяця кварталу, протягом якого за ФОП рахується борг. І якщо такий борг не був погашений 01.03.2023, то з початку ІІ кварталу 2023 ФОП мав покинути ЄП і перейти на загальну систему.

Якщо він цього не зробив, то фіскали мають примусово перевести його на загальну систему. Таке право їм дає п. 299.11 ПКУ. У ньому говориться, що анулювання реєстрації після виявлення такого порушення перевіркою проводиться за рішенням податкового органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення*. Тобто якщо податківці виявлять сьогодні, що ФОП мав борг у сумі більше ніж 3060 грн, який тягнеться ще з серпня 2022, то вони ще можуть увесь період, який платник незаконно перебував на ЄП (з 01.04.2023), оподаткувати як перебування на загальній системі!

* У такому випадку ФОП має право перейти на спрощену систему оподаткування лише після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття фіскалами такого рішення.

Борг із ЄСВ

Що стосується боргу з ЄСВ, то його, по суті, на час дії ВС боятися не слід. Адже від відповідальності (пені та штрафів) за несвоєчасно сплачений ЄСВ у період дії воєнного стану всіх суб’єктів, у тому числі й ФОП на ЄП, звільняють пп. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

А от від адмінвідповідальності навіть у воєнний час нікого не звільнено. Тому податківці можуть застосувати адміністративній штраф за ст. 1651 КпАП у розмірі від 680 до 1360 грн. Тож сплатити ЄСВ «за себе» краще якнайшвидше, щоб запустити 2-місячний строк давності для накладення цього адмінштрафу.

Хоча ФОП міг уникнути боргу з ЄСВ і взагалі обов’язку сплачувати ЄСВ за період з березня по грудень 2022. Адже з березня 2022 і до закінчення воєнного стану + протягом 12 місяців після його скасування ФОП на ЄП можуть і не сплачувати ЄСВ за себе. ФОП було просто потрібно при поданні декларації з ЄП за 2022 за період з березня по грудень 2022 поставити нулі. І тоді борг якщо б і виник, то тільки за січень — лютий 2022.

Як уникнути штрафів

Уникнути штрафу згідно із ст. 124 ПКУ та пені, а також податкового боргу ФОП, який несвоєчасно подав декларації з ЄП, міг двома шляхами:

1. Варіант з уточненням. За цим варіантом ФОП на ЄП групи 3 мав подавати із простроченням пусті декларації з ЄП за 2022, а не з нарахованим податком. Тоді б за ФОП не рахувалася жодна заборгованість, а отже, можна було б уникнути пені, податкових наслідків згідно із ст. 124 ПКУ і податкового боргу.

А після того як ФОП назбирає кошти на сплату податку за звітні періоди, за які він подав пусті декларації, йому потрібно було просто провести уточнення таких періодів і донарахувати необхідну суму податку. Оскільки ФОП буде уточнювати воєнні періоди, а декларації з ЄП за І квартал, півріччя і 9 місяців 2022 підпадають під це поняття, то він би був звільнений від самоштрафу і пені згідно із п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (ср. ). Головне було тільки сплатити донарахований в уточнюючих деклараціях податок до або під час подання уточнюючих розрахунків.

2. Варіант з передоплатою. Теоретично, можна було спробувати уникнути пені і штрафу згідно із ст. 124 ПКУ, якщо перед поданням декларацій з ЄП із простроченням ФОП сплатив відображену у таких деклараціях суму нарахованого податку (БЗ 129.04). Адже фіскали тлумачать цю консультацію так, що коли ФОП погасить зобов’язання до подання декларації з простроченням, то у нього не виникатиме податковий борг і не рахуватиметься прострочення сплати податку, а отже, не буде і податкових наслідків.

Звертаємо увагу! Який би варіант уникнення відповідальності не обрав ФОП, уникнути штрафу за несвоєчасне подання декларацій з ЄП згідно з п. 120.1 ПКУ йому не вдасться.

Висновки

  • За несвоєчасне подання декларації з ЄП загрожує штраф у розмірі 340 грн за кожну несвоєчасно подану звітність. Повторне порушення — 1020 грн.
  • За несвоєчасну сплату відображеного ЄП у поданій із запізненням декларації загрожує штраф згідно з п. 124.1 ПКУ.
  • За наявності податкового боргу на 01.10.2022, який не буде погашено до 01.03.2023, ФОП на ЄП злітає з ЄП згідно з п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ.
  • За несвоєчасну сплату ЄСВ «за себе» за воєнні періоди ні штрафів, ні пені не буде. А от під адміністративну відповідальність можна потрапити.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі