Теми статей
Обрати теми

Подання додаткових документів та пояснень для розблокування ПН на запит податківців

Казанова Марина, податковий експерт
Податківці надіслали платнику повідомлення на подання додаткових документів для розблокування податкових накладних (ПН). У відповідь на таке повідомлення потрібно подавати тільки ті документи, яких їм не вистачило чи наново весь комплект документів? Яким саме чином надавати додаткові документи та пояснення?

Дійсно, тепер після надання платником пакета документів для розблокування ПН одразу відмовити в розблокуванні ПН податківці мають право тільки у випадку, якщо надані платником копії документів складені/оформленні з порушенням законодавства.

Якщо ж податківцям просто не вистачило наданих платником пояснень та/або копій документів (тобто податківці вважають, що платник надав не все, що потрібно), то одразу відмовити в розблокуванні ПН вони не можуть. Спочатку фіскали мають надіслати платнику пропозицію надати додаткові пояснення та/або копії документів. Це прямо випливає з п. 9 Порядку № 520*.

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

Така пропозиція («Повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів») направляється платнику за формою додатка 2 до Порядку № 520 (електронна форма J/F1407801).

В ній податківці мають зазначити, чого саме їм не вистачає: пояснень або копій документів (або одразу того й іншого). Якщо не вистачає копій документів, то в Повідомленні має також бути зазначено, копій саме яких (якого роду) документів не вистачає (мають бути проставлені галочки напроти відповідних груп документів з наведеного в Повідомленні переліку).

Власне передбачається, що

у відповідь на таку пропозицію платник має надати тільки додаткові пояснення та копії додаткових документів (яких «не вистачило» податківцям). Переподавати весь комплект документів наново не потрібно

Адже в п. 9 Порядку № 520 сказано, що «платник податку має право подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів…».

Подати їх потрібно протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання від податківців «Повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів…».

Оскільки податківці погоджуються з тим, що на подання розблокувальних документів поширюється воєнна призупинка строків (101.18 БЗ)*, то, за аналогією, призупинення строків повинно стосуватися і 5-денного строку для подання платником додаткових пояснень та/або копій документів.

* Більше деталей знайдете у статті «Строки у ПДВ-обліку: зупинені і поновлені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29.

Але краще не ризикувати і вкластися у визначений 5-денний строк. Адже п. 9 Порядку № 520 визначено, що якщо платник не подасть додаткові пояснення та/або копії документів у відведений (5-денний) строк, то податківці приймуть рішення про відмову в реєстрації ПН. І поки що немає впевненості в тому, що для цього випадку податківці визнають «воєнне» призупинення строків.

Що стосується способу подання, то

такі додаткові пояснення та копії документів подаються в електронній формі у вигляді (1) Повідомлення (код форми J/F1307801) та (2) прикріпленого до Повідомлення додатка (код форми J/F1360102)

Заповнюється таке повідомлення і документи до нього прикріплюються аналогічно Повідомленню J/F1312603, яке подається для розблокування ПН. Потрібно лише не заплутатися в формах:

— Повідомлення J/F1312603 подається для розблокування ПН (при поданні всього комплекта документів та пояснень, необхідних для розблокування ПН ще до розгляду їх податківцями);

— Повідомлення J/F1307801 — використовується для подання додаткових пояснень та копій документів у відповідь на отримане від податківців «Повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів…» (електронна форма J/F1407801). Подати повідомлення J/F1307801 до отримання від податківців «Повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів…» неможливо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі