Теми статей
Обрати теми

Чи повинна назва товару в ПН «слово в слово» відповідати назві в первинці?

Казанова Марина, податковий експерт
Чи може відрізнятись декількома словами номенклатура товарів/послуг, яка прописана у «вихідній» податковій накладній (ПН), від тієї, що вказана у «вихідному» первинному документі (видатковій накладній/акті наданих послуг)? Чи повинна збігатися номенклатура «слово в слово» в наших «вихідних» ПН з «вхідними» первинними документами від постачальника? Код УКТ ЗЕД однаковий — буває, що відрізняється формулювання.

Неспівпадіння назви товару в ПН та первинці

Взагалі у нас є золоте правило: дані графи 2 «опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» табличної частини ПН повинні відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг (листи ДПСУ від 26.01.2022 № 174/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 20.08.2021 № 3113/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Ключове слово тут «відповідати». Іншими словами, назва товару/послуги в ПН повинна давати можливість чітко і однозначно ідентифікувати, що товар/послуга, який у ній зазначений, — це той самий товар/послуга, який вказаний у первинному документі, на підставі якого складена ПН. Тому,

в ідеалі, звісно, краще, щоб назва товару/робіт/послуг у ПН, яку ви складаєте, «слово в слово» відповідала назві, яка вказана в первинних документах на постачання, які ви надаєте покупцю

Хоча якщо 100 % відповідності між назвами товару/послуги в первинці та ПН немає, це зовсім не означає, що ПН визнають недійсною чи буде втрачений за нею податковий кредит. Все залежить від того, чи дозволяє таке неспівпадіння в назвах однозначно і чітко визначити, що товар/послуга, який указаний у ПН, це усе той самий товар/послуга, на який складено видаткову накладну/акт виконаних робіт, тобто чи дозволяє ПН однозначно ідентифікувати операцію.

Наприклад, якщо в назві товару/послуги просто змінені місцями слова, то хвилюватися за те, що назва товару/послуги не відповідає «буква в букву» назві в первинному документі, не варто.

Інша справа, якщо в одному з документів (наприклад, у ПН) у назві товару/послуги зазначена ще додаткова інформація (наприклад, марка, артикул, товщина і т. п.), а в іншому документі (в первинному) цієї інформації немає. У такому разі:

— якщо у вас в обліку є тільки один товар з такою назвою (тобто можна довести, що це той самий товар, який вказано в первинці), то ідентифікації операції нічого не заважає. А тому нічого страшного в неспівпадінні назви в первинці та ПН немає;

— якщо у вас в обліку є декілька товарів з однаковими назвами, то назва і в первинці, і в ПН має бути зазначена так, щоб це дозволяло однозначно ідентифікувати, який саме товар продається. Якщо неспівпадіння в назвах у ПН та первинці дозволяє здійснити таку ідентифікацію, то загрози податковому кредиту немає.

Що стосується відмінності назви товарів/послуг у ПН та назви, зазначеної в договорі (якщо, наприклад, ПН складається на аванс), то в цьому питання податківці лояльні. Вони говорять, що оскільки договір не є первинним документом, то відмінність найменування товару/послуги, зазначеного у договорі та у ПН, складеній на підставі первинних документів, не вважається помилкою (про це мова йшла, зокрема, в листах ДПСУ від 16.03.2020 № 1092/6/99-00-07-03-02-06/ІПК, ГУ ДПС у Сумській області від 18.05.2020 № 2069/В/ІПК/8-28-33-01-14).

Неспівпадіння назви на «вході» — «виході»

Чи повинна збігатися номенклатура «слово в слово» у «вихідних» ПН з «вхідними» документами від постачальника?

Взагалі важливо, щоб назва товару/послуги у «вихідній» ПН збігалася з первинкою під постачання, яку ви надаєте своєму покупцю, а не тією первинкою, яку вам надав постачальник.

Ні ПКУ, ні Порядок № 1307* не вимагають по всьому ланцюжку продажів один в один повторювати номенклатуру товарів.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

Крім того,

НП(С)БО дають можливість суб’єкту господарювання присвоїти придбаним товарам «власну» назву, якщо йому від різних постачальників надходить аналогічний за своїми характеристиками товар, але з найменуваннями, що відрізняються

Так, одиницею бухобліку запасів може бути їх найменування або однорідна група (п. 7 НП(С)БО 9). Тобто придбані товари з різними назвами можна розцінювати як однорідні й обліковувати їх під однією загальною назвою.

Отже,

формулювання «продажної» номенклатури товарів цілком можуть відрізнятися від формулювань «покупної» номенклатури

Але тут варто звернути увагу на такий момент. Податківці, як правило, для визначення реальності операції аналізують весь «ланцюжок» руху товару: від його придбання до постачання.

Для цілей блокування ПН такий «ланцюжок» вони відслідковують за кодами товарів/послуг, які зазначені в ПН. Адже система моніторингу порівнює коди товарів/послуг, а не їх найменування. Але! Якщо податківці прийдуть із перевіркою, і у «вхідних» первинних документах на придбання товару вказана одна назва товару, а у «вихідних» — інша назва, з якої не можна чітко й однозначно ідентифікувати, що мова йде про один і той же товар, то можуть бути питання. А саме питання стосовно того, а чи дійсно було придбання товару, який ви реалізували.

Для уникнення ризиків, якщо ви оприбутковуєте товар під іншою (переіменованою) назвою, ніж вказано в первинних документах постачальника, варто:

— або додатково складати акт приймання товарів, в якому буде зазначено, що товар, який надійшов від постачальника, «такий-то» в обліку іменуватиметься як товар «такий». Словом, що товар усе той самий, тільки до обліку ви його приймаєте під іншим найменуванням;

— або розробити і затвердити таблицю відповідності найменувань товару, під якими товари обліковуються у вас в обліку, найменуванням товару, які використовують для цієї позиції ваші постачальники.

Але, знову ж, повторимо: якщо «оновлена» назва товару, за якою ви оприбутковуєте товар, дозволяє чітко ідентифікувати, що це той самий товар, який вказаний у документах постачальника, то складати додаткові документи на перейменування товару не потрібно.

Висновки

  • В ідеалі, назва товару/послуги в ПН має «слово в слово» відповідати назві, яка вказана в первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг.
  • Якщо «неспівпадіння» в назвах товару/послуги в первинці та податковій накладній є, але однозначно можна ідентифікувати, що товар, який вказано в ПН, це той же товар, що вказаний у первинному документі, то нічого страшного в такому неспівпадінні немає.
  • Законодавство не містить вимог, щоб по всьому ланцюжку продажів один в один повторювалося формулювання номенклатури товарів. Норми НП(С)БО дають можливість присвоїти власні назви придбаним товарам. Отже, формулювання «продажної» номенклатури товарів цілком можуть відрізнятися від формулювань «покупної» номенклатури.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі