Теми статей
Обрати теми

Продаж з використанням подарункових сертифікатів: як оформити чек РРО/ПРРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
З метою збільшення продажів ФОП — платник ЄП групи 2 продає власні подарункові сертифікати певного номіналу, які в подальшому покупці обмінюють на товар. Чи може він здійснювати продаж товарів з використанням подарункових сертифікатів? Як правильно відображати в чеках РРО/ПРРО факт продажу подарункового сертифіката й подальший обмін подарункового сертифіката на товар?

За своєю суттю подарунковий сертифікат

(!) 1) підтверджує внесення авансу в грошовій формі (готівковій чи безготівковій) за товар/послугу в сумі, що відповідає номіналу сертифіката;

2) дає право пред’явникові сертифіката на отримання товару/послуги від емітента такого сертифіката

Подарунковий сертифікат — не перешкода для ЄП. При погашенні подарункового сертифіката відбувається його обмін на певний товар або послугу. Це спонукає платників ЄП задуматися, чи не порушуються в такому разі приписи п. 291.6 ПКУ щодо обов’язкової для них грошової форми розрахунку за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги).

У зв’язку з цим маємо сказати, що обмін подарункового сертифіката на товар не є договором міни в розумінні ст. 715 ЦКУ. Адже кожна зі сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін (ч. 2 ст. 715 ЦКУ). Очевидно, що покупець — пред’явник подарункового сертифіката не продає його роздрібному торговцеві. За допомогою подарункового сертифіката його пред’явник лише підтверджує факт внесення авансу в грошовій формі і зобов’язання продавця відвантажити товар/надати послугу на суму, що дорівнює номіналу сертифіката. Тож

жодних порушень щодо грошової форми розрахунку тут не відбувається

Зауважимо також, що у ФОП — єдиноподатника групи 2 не виникає питань щодо ПДВ-обліку операцій з продажу товарів із залученням подарункових сертифікатів, оскільки він не є платником ПДВ. А от провести такі операції через РРО/ПРРО він зобов’язаний. Як саме?

Оформлення чека РРО/ПРРО. Податківці наголошують на тому, що в цьому випадку має оформлюватися два касові чеки (лист ДПСУ від 03.06.2022 № 684/ІПК/99-00-07-04-01-06):

— перший — у момент, коли покупець купує подарунковий сертифікат;

— другий — коли цей сертифікат отоварюється.

Подія 1. Покупець придбав подарунковий сертифікат, наприклад, номіналом 500 грн.

При придбанні подарункового сертифіката відбувається своєрідна передоплата невизначеного товару, відтак ця операція підпадає під розрахункову в розумінні Закону про РРО

Тож вона має проводитися через РРО/ПРРО з роздрукуванням та видачею касового чека.

Оскільки в цей момент невідомо, які саме товари згодом будуть придбані, а пробити в чеку РРО/ПРРО «Попередня оплата» замість назви товару не можна, то як номенклатуру товару в чеку слід зазначити, скажімо, «Подарунковий сертифікат 500».

Решта реквізитів касового чека будуть заповнені в загальному порядку, в тому числі позначення форми оплати — «Готівкова», «Карткою» тощо.

Подія 2. Покупець отоварює подарунковий сертифікат.

На цю операцію податківці вимагають також оформлювати чек РРО/ПРРО (БЗ 109.02). Хоча в цьому випадку необхідність у другому чеку РРО/ПРРО є доволі спірною. Адже формально така операція вже не має ознак розрахункової (див. статтю «Постоплата: РРОшимо тільки гроші!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58). Замість чека РРО/ПРРО можна, на нашу думку, обмежитися видачею іншого документа на товар (видаткової накладної, товарного чека тощо).

Тим не менше,

податківці здавна наполягають на тому, що при обміні подарункового сертифіката, що вже був проданий раніше з застосуванням РРО, необхідно застосовувати РРО з метою обліку товару, придбаного покупцем

Про це йшлося ще в листі Офісу ВПП ДФСУ від 17.05.2017 № 214/ІПК/28-10-01-01-03-10).

Як при цьому оформити касовий чек, фіскали не пояснюють. Кажуть тільки, що в такому чеку можна зазначати форму оплати «подарунковий сертифікат». Якщо загальна сума покупки більша ніж вартість подарункового сертифіката, то в чеку слід зазначити декілька форм оплати: «готівкова та/або безготівкова» та суму коштів за кожною формою оплати (БЗ 109.02, лист ДПСУ від 27.05.2021 № 2099/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Але, на наш погляд, просто зазначити в чеку РРО/ПРРО спосіб оплати «подарунковий сертифікат» недостатньо. Адже в цьому випадку суми за операцією фактично будуть задвоєні, оскільки подарунковий сертифікат — це лише спосіб оплати зазначеної в чеку РРО/ПРРО суми.

Тому частіше на практиці користуються іншим варіантом — проводять сертифікат як знижку на товар. Тобто показують реалізацію товару зі знижкою, яка дорівнює вартості сертифіката.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі