Теми статей
Обрати теми

На декілька повернень за день — можна один РК

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.15 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40222

Висновок документа

Якщо протягом дня покупець кілька разів частинами повернув товар, то постачальник може скласти до податкової накладної (ПН) один розрахунок коригування (РК) — на весь обсяг товарів, повернених покупцем протягом одного дня, незалежно від кількості таких повернень за день

Приємно, що контролери підтвердили наші висновки, і в разі, якщо протягом дня (з одним і тим же покупцем, за однією й тією ж ПН) було декілька повернень, визнали за можливе полегшений варіант ПДВ-коригування — за допомогою одного РК. Тобто в такому разі податківці не стали вимагати плодити РК і складати окремі — на кожну, здійснену протягом дня операцію повернення. А погодилися, що можна діяти простіше — на всі повернення з покупцем за день оформити один РК.

Про можливість такого варіанта ПДВ-коригування (одним РК) при декількох поверненнях за день з покупцем ми говорили в статті «Повернення покупцеві коштів кількома платежами: скільки потрібно РК?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 36. Нагадаємо, що розглядалася ситуація, коли продавець частинами протягом дня (декількома платежами) повертає покупцеві передоплату.

Як підтвердили контролери в консультації, цей же підхід працює і в разі, якщо покупець кілька разів (частинами) протягом дня повертає продавцеві товар.

Тож і за ситуації, коли продавець у межах дня частинами повертає покупцеві передоплату, і за ситуації, коли покупець частинами в межах дня повернув продавцеві товар, коригування можна провести одним РК.

Хоча не буде помилкою, якщо операції повернення показати розгорнуто і на кожну операцію повернення за день скласти окремий РК. Адже порядок складання РК аналогічний порядку складання ПН (п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307). А, як відомо, коли мова заходить про складання ПН, то при декількох авансах/відвантаженнях на день платник має право самостійно вирішити, що робити:

— складати окремі ПН (на кожну часткову оплату / часткове відвантаження) чи

— скласти одну ПН (на всю суму авансів/відвантажень на день).

Причому згодні із цим і податківці (листи ДПСУ від 23.11.2022 № 2044/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 26.04.2021 № 1729/ІПК/99-00-21-03-02-06). Детальніше див. «Шпаргалка: скільки складати ПН?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 11.

А отже, аналогічний підхід повинен застосовуватися і до РК. Тому насправді, скільки складати РК — вирішувати платникові. Адже в нього є право вибору. Тим більше що іноді складання декількох РК може виявитися вигідним. Адже «дрібні» РК (у яких абсолютне значення коригування суми компенсації не перевищує 5 тис. грн) підпадають під безумовну реєстрацію і не повинні блокуватися (мають реєструватися автоматично без блокувального моніторингу, п.п. 7 п. 3 Порядку № 1165*).

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі