Теми статей
Обрати теми

Пальне: повернення повних ставок ПДВ та акцизу

Павленко Олексій, податковий експерт
Знижені ставки акцизу та 7 %-вий ПДВ на пальне діють лише до 1 липня цього року. Далі для більшості постачань повертаються «довоєнні» ставки. Нижче — стисло про основні моменти щодо повернення до старих ставок.
Зміст статті:

Акциз

Законом України від 21.09.2022 № 2618-IX з 30.09.2022 у п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ на заміну нульових були введені знижені ставки акцизного податку на зазначені у цьому пункті коди-види пального. Але там визначено, що ці знижені ставки застосовуються на період дії воєнного стану, але не довше ніж до 1 липня 2023 року.

Старі-нові ставки. Тобто з 1 липня «автоматом» запрацюють старі-довоєнні ставки акцизу, визначені у п.п. 215.3.4 ПКУ. Нагадаємо платникам, як зміняться ставки на пальне:

— на бензини моторні, інші бензини, а також інші нафтопродукти* відновиться ставка — 213,5 євро (на 1000 л, приведених до t 15 °C);

— на важкі дистиляти (газойль)139,5 євро;

— на біодизель та його суміші106 євро;

— на паливо моторне альтернативне162 євро.

* Інші нафтопродукти — саме за кодом УКТ ЗЕД 2710 20 90 00.

З 30.09.2022 до 1 липня цього року на всі ці види пального (за тими кодами УКТ ЗЕД, які зазначені у п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ!) застосовується уніфікована ставка — 100 євро.

Звичайний акциз. Ці нові-старі, підвищені ставки акцизу мають застосовуватись до операцій (відвантаження/передачі —виробниками, ввезення — імпортерами), що є об’єктом оподаткування стандартним акцизним податком, які будуть здійснені починаючи з 1 липня 2023 року!

Пальний акциз. Ці підвищені ставки, звісно, стосуються і оподаткування так званим пальним акцизом (акцизним податком з реалізації пального) операцій, що були здійснені починаючи з 1 липня.

Але тут є важливий нюанс! Для цілей застосування підвищених ставок у перехідних операціях постачальникам логічно орієнтуватись на дату відвантаження (передач) конкретних партій пального, а отримувачам — на дату його отримання. Водночас

вважаємо, що ті зобов’язання за пальним акцизом, які виникнуть у додатку Д 11 до акцизної декларації за липень 2023 року, вже мають оподатковуватись за старими-новими (підвищеними) ставками (і з урахуванням курсу НБУ на 01.07.2023)

Гази. На скраплений газ (пропан або суміш пропану з бутаном) та інші гази, а також бутан, ізобутан ставка акцизу залишиться тією самою — 52 євро на 1000 л.

Нульова ставка для Міноборони. Нагадаємо, що з 1 липня не призупиняється (!) дія п. 44 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ. Тобто важкі дистиляти за відповідними кодами УКТ ЗЕД (див. їх у цьому п. 44) та біодизель, імпортовані або вироблені в Україні, з 30.09.2022** і аж до припинення або скасування воєнного стану (!) мають все так само оподатковуватись акцизом за ставкою 0 євро за 1000 літрів, якщо замовником такого пального згідно з умовами договору є Міноборони***.

** Дата набрання чинності згаданим Законом від 21.09.2022 № 2618-IX, який вніс до ПКУ і цю норму.

*** Задля реалізації цієї норми діє механізм застосування податкових векселів. Щодо змін з 5 липня цього року у відповідних акцизних документах задля «адаптації» цих пільгових умов оподаткування читайте в «Акцизні накладні, заявки та РК: незабаром нові форми» // «Податки & бухоблік», 2023, № 50.

ПДВ

Пільгова 7 %-ва ставка ПДВ, нагадаємо, застосовувалась для пального ще із 17 березня 2022 року на підставі п. 82 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. Вона застосовувалась до усіх згаданих у п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ видів-кодів пального, а також — до нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00. Дія цієї ставки також обмежується 1 липня 2023 року.

Тобто

усі згадані у п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ види-коди пального плюс нафта й нафтопродукти за цими двома кодами УКТ ЗЕД починаючи з 1 липня вже мають оподатковуватись ПДВ за ставкою 20 %

Стандартні дати ПЗ. Тобто за операціями з такими товарами, за якими дата виникнення податкових зобов’язань припала на дати починаючи з 01.07.2023, мають оподатковуватись ПДВ за ставкою 20 %. Проблем не має бути там, де ПДВ виникає за першою подією, а також на дату подання митної декларації (у разі імпорту таких товарів). Адже і ставка, і сума ПДВ будуть розраховуватись одразу — з орієнтиром на дату події (до 1 липня — 7 %, з 1 липня — 20 %).

Водночас, знаючи про цю зміну ставки ПДВ з 1 липня (про це їм із п. 82 підрозд. 2 розд. XX ПКУ давно мало бути відомо!), сторони можуть одразу домовлятись про можливий перегляд ціни у договорі, якщо якісь «першоподійні» операції усе-таки відбудуться після 1 липня... Це необхідно, щоб уникнути сперечань, за чий рахунок має компенсуватись збільшення суми ПДВ. Без таких домовленостей є підстави стверджувати, що підсумкова ціна має бути переглянута. Принаймні так вважає Верховний Суд у постанові від 09.06.2022 у справі № 912/1052/21 (див. «При зміні ставки ПДВ — база оподаткування лишається незмінною!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 57).

«Касова» дата ПЗ. Проблеми тут можуть виникнути у тих випадках, коли ПДВ має нараховуватись за касовим методом, та відвантаження пального (чи нафти) відбулося до 1 липня, а оплата після цієї дати. Бо якщо сторони не передбачили у договорі цього підвищення ставки ПДВ (наприклад, бюджетник сильно прострочує оплату, через що вона буде після 1 липня), то доведеться домовлятись, щоб зробити відповідні перерахунки ціни, суми ПДВ, а можливо, й вартості таких товарів… Див. вище посилання на постанову ВС і наш матеріал щодо зміни ставки і незмінності бази…

А якщо ви відвантажуєте зараз і вже відомо, що оплата від бюджетника буде після 1 липня, то краще заздалегідь передбачити у договорі норму, що у разі зміни (підвищення) ставки ПДВ податкові зобов’язання, дата виникнення яких припадає на період дії нової ставки, розраховуються за зміненою ставкою.

Тож поки ще є час, варто проаналізувати стан ваших постачань/розрахунків за відповідні види пального/нафти, на які зростає ставка ПДВ, і відрегулювати ваші цінові питання з постачальниками чи покупцями…

«Невідшкодувальна» норма. У останньому абзаці згаданого п. 82 є норма, що не підлягає бюджетному відшкодуванню сума від’ємного значення за звітний період, до розрахунку якої включено суми податкового зобов’язання (!) за операціями, що оподатковуються за ставкою 7 %. Суми такого від’ємного значення зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Незважаючи на те, що останнім звітним періодом, коли може виникнути таке від’ємне значення, буде червень-2023, ця норма діятиме і після 1 липня! Тобто якщо у вас у липень «естафетою» перелізе минуломісячне від’ємне значення ПДВ, яке виникло через застосування ставки 7 %, то суми такого від’ємного значення відшкодуванню й у наступних місяцях (починаючи з липня-2023) не підлягатимуть.

Тож пам’ятайте про цю норму й пильно контролюйте, які суми ПДВ увійшли у від’ємне значення конкретного звітного місяця…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі