Теми статей
Обрати теми

Скасування Таблиці даних з причини наявності інформації про ризикові операції — незаконне

Казанова Марина, податковий експерт
Податківці нерідко скасовують платникам вже враховані Таблиці даних з підстави «наявна податкова інформація, що свідчить про здійснення платником податків ризикових операцій». Але незважаючи на те, що така підстава названа в затвердженій формі рішення про неврахування Таблиці даних, її застосування неправомірне і суперечить вимогам Порядку № 1165*. На це звертають увагу і суди. Зокрема, на незаконність застосування цієї підстави вказує Верховний Суд в постанові від 27.04.2023 у справі № 460/8040/20**.

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

** reyestr.court.gov.ua/Review/110502423

Суть справи

Узагалі у цій справі платник оскаржував факт незаконного блокування податкової накладної (ПН) і наступної безпідставної відмови в її розблокуванні. А незаконність блокування була пов’язана з тим, що платник відповідав показникам позитивної податкової історії, але йому все одно заблокували ПН за підставою ризиковості операцій. А це суперечить вимогам Порядку № 1165. Адже якщо платник відповідає хоча б одному показнику позитивної податкової історії, то ПН не мають перевірятися на критерії ризиковості операцій (п. 7 Порядку № 1165).

Але в цій справі суд також дав і правову оцінку скасуванню платнику вже врахованої Таблиці даних. Платник подав Таблицю даних, її врахували, а наступного дня прийшло рішення про її неврахування з підстави: «наявність в органах державної податкової служби України податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податків ризикових операцій». Саме на позиції суду щодо незаконного скасування Таблиці даних на цій підставі далі і зупинимося.

Вирішення справи судом

Верховний Суд визнав протиправним скасування Таблиці даних на підставі «наявність в органах державної податкової служби України податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податків ризикових операцій». Аргументував суд це тим, що така підстава скасування Таблиці даних не узгоджується з приписами Порядку № 1165. А саме — вона не названа в п. 19 Порядку № 1165.

Думка редакції

Цілком підтримуємо висновки, зроблені судом. Можливість скасування вже врахованої Таблиці даних (яку враховано, зокрема, в автоматичному порядку) передбачена п. 19 Порядку № 1165. Але в ньому названо (і цей перелік вичерпний) тільки дві підстави для скасування вже врахованої Таблиці даних:

1) «стосовно платника податку прийнято рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку (додаток 4), визначених у пунктах 1 — 5 додатка 1». Зверніть увагу: якщо платника включили в число ризикових за критерієм 8 «наявна податкова інформація...», то підстав скасовувати враховану Таблицю даних немає;

2) «до контролюючого органу надійшла податкова інформація щодо невідповідності інформації, зазначеної в таблиці даних платника податку, видам економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності, кодам товарів згідно з УКТ ЗЕД та/або кодам послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України, яка свідчить про надання платником податку недостовірної інформації в таблиці даних платника податку».

Такої підстави для неврахування Таблиці, «як наявна податкова інформація про здійснення платником ризикових операцій», п. 19 Порядку № 1165 не містить. А отже, і скасування Таблиці на цій підставі є незаконним!

Тільки інформація про те, що платник вказав у Таблиці недостовірні дані, може бути підставою для скасування Таблиці даних. Інша податкова інформація (наприклад, щодо ризиковості операцій, можливих порушень платником податкового законодавства) не може використовуватися як підстава для скасування врахованої Таблиці даних.

Але варто звернути увагу на те, що в самій затвердженій формі Рішення про неврахування Таблиці даних (додаток 7 до Порядку № 1165) названа така підстава для скасування Таблиці даних, як «наявність у контролюючих органах податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податку ризикових операцій». Суди вказують на те, що зазначення цієї підстави в формі рішення суперечить положенням п. 19 Порядку № 1165, адже про неї немає згадки в цьому пункті. Так, наприклад, у постанові П’ятого апеляційного адмінсуду від 04.04.2023 у справі № 420/15855/22 сказано:

«така уніфікована підстава, зазначена в додатку до Порядку №1165, як «наявність в контролюючих органах податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податку ризикових операцій», та яка обрана апелянтом у якості підстави для прийняття оскаржуваних в цій справі рішень, суперечить положенням пункту 19 Порядку № 1165, який не містить умовою прийняття комісіями контролюючих органів рішення про неврахування таблиці даних платника податку, яку враховано, за наявності податкової інформації, що свідчить про здійснення платником податку ризикових операцій».

Тобто незважаючи на те, що підстава передбачена уніфікованою формою Рішення про відмову у врахуванні Таблиці даних, — її застосування незаконне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі