Теми статей
Обрати теми

Що буде у березні 2023 року

Поки без святкових днів! У мирний час на березень 2023 року припадає один святковий день: 8 березня — Міжнародний жіночий день (середа).

Водночас на період дії ВС було призупинено визначення святкових і неробочих днів. Тому 8 березня у 2023 році буде звичайним робочим днем, якій оплачується у звичайному порядку.

Блокування ПН/РК. 8 березня 2023 набирає чинності наказ Мінфіну від 12.01.2023 № 19, яким укотре змінюється Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Так, відтепер після надання пояснень та копій документів на розблокування ПН/РК податківці можуть прийняти не лише рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації, але й направити повідомлення про надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розблокування ПН/РК.

Детально про ці нововведення читайте у «Нове в розблокуванні податкових накладних: можна буде подати додаткові документи!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 16.

Режим експортного забезпечення. З 04.03.2023 набирають чинності положення Закону України від 12.01.2023 № 2881-IX, якими на час дії ВС запроваджуватимуть режим експортного забезпечення певних видів сільгосппродукції.

Відповідно до цього режиму експортер, який працює з нерезидентом на умовах післяплати, щоб вивезти товар за межі України, має нарахувати ПДВ за звичайною ставкою (14% або 20 %), а не 0 %. І тільки після того, як товар буде оплачений нерезидентом, експортер отримає право застосувати експортну ставку — 0 % і обнулити раніше нарахований ПДВ за звичайною ставкою.

Деталі шукайте у «Режим експортного забезпечення для сільгосппродукції» // «Податки & бухоблік», 2023, № 14.

Строк реєстрації ПН/РК. Ще 8 лютого 2023 року стало відомо, що з подання Закону України від 12.01.2023 № 2876-IX на період дії ВС та 6 місяців після його припинення/скасування будуть діяти дещо подовжені строки реєстрації ПН/РК. Для ПН/РК за першу половину місяця строки було продовжено на 5 календарних днів, а за другу половину — на 3 календарних дні.

Оскільки закон набрав чинності в середині лютого, то продовжені строки реєстрації ПН/РК за другу половину місця (а саме січня) уже застосовували. ПН/РК, складені в період з 16 по 31 січня, реєстрували у строк не пізніше 18 лютого, а не як раніше — не пізніше 15 лютого.

І от настав час випробувати продовжені строки реєстрації ПН/РК за першу половину місяця. Тобто ПН/РК, складені у період 1 по 15 лютого 2023, можна зареєструвати не пізніше 5 березня, а не як раніше — 28 лютого.

Детально про це читайте у «Нові «воєнні» строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 12.

Медіа. 31 березня 2023 набирає чинності Закон України «Про медіа» від 13.12.2022 N 2849-IX, крім деяких його положень, які набудуть чинності згодом. Він вносить досить багато змін до інших НПА. Десь лише замінює термін «ЗМІ» на «медіа» або «суб’єкти у сфері медіа», а десь зміни більш глобальні.

Узагалі-то, цей закон має створити єдину, впорядковану та взаємоузгоджену систему правових норм, спрямованих на регулювання правовідносин у сфері медіа.

Так, вводиться обов’язкова реєстрація суб’єктів у сфері медіа. Хоча суб’єкти у сфері друкованих медіа та онлайн-медіа реєструються тільки за бажанням.

Також вводиться принцип прозорості для суб’єктів у сфері медіа. Тобто відтепер інформація про власників, учасників суб’єктів у сфері медіа (у тому числі й онлайн-медіа) має стати загальнодоступною тощо.

Користування надрами. 28 березня 2023 набирає чинності Закон України від 01.12.2022 № 2805-IX, яким удосконалюється законодавство про користування надрами.

Так, наприклад, відтепер у ст. 13 Кодексу про надра буде перелік осіб, які не можуть користуватися надрами України. До їх когорти потрапили юрособи та фізособи, які пов’язані (зареєстровані, у них є істотна участь чи бенефіціар такої юрособи) з державою-агресором.

Крім того, тепер ділянки надр даватимуть тільки у строкове платне користування. У постійне користування надра передавати не будуть.

Зміниться також строк, на який видаватиметься дозвіл на спеціальне користування надрами, порядок надання спецдозволу на користування надрами без проведення аукціону (електронних торгів) та порядок розгляду заяв та прийняття рішення про надання (відмову у наданні) спеціального дозволу тощо.

Інформатизація. З 1 березня 2023 набирає чинності Закон України від 01.12.2022 № 2807-IX, яким установлюються нові правові відносини, що виникають під час формування та виконання Національної програми інформатизації.

Держмайно. 28 березня 2023 набере чинності Закон України від 01.12.2022 № 2792-IX, яким, зокрема, внесено зміни до ГКУ і визначено, що продаж, найм (оренда) об’єктів державної та комунальної власності тепер здійснюватимуть виключно на конкурентних засадах, шляхом проведення електронних аукціонів (публічних торгів) у дворівневій електронній торговій системі.

Крім того, після цих змін майно не може бути витребувано від добросовісного набувача, якщо воно було продане такому набувачеві на електронному аукціоні у порядку, встановленому для приватизації державного та комунального майна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі