Теми статей
Обрати теми

Нове в розблокуванні податкових накладних: можна буде подати додаткові документи!

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Наказ Мінфіну від 12.01.2023 № 19

Висновок документа

Після надання пояснень та копій документів на розблокування ПН/РК податківці можуть прийняти не лише рішення про реєстрацію або відмову від реєстрації, але й направити повідомлення про надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розблокування ПН/РК

Навіть у теорії існуючий механізм розблокування ПН/РК виглядає безглуздо. Судіть самі: якщо наданих платником пояснень та/або копій документів щодо заблокованої ПН/РК виявилося недостатньо, то податківці приймають рішення про відмову в реєстрації. А далі — тільки оскарження цього рішення: або адміністративне, або судове. Само собою, оскарження (особливо судове) — справа не швидка, не дешева і не завжди ефективна. Як бачимо, в рутинному, робочому порядку в платника фактично є лише одна спроба розблокувати ПН/РК. Якщо вона закінчилася невдачею, то потім включаються процедури, до яких готові не всі платники. Про цю несправедливість давно говорили незалежні фахівці (скажімо, дати можливість повторно подавати пояснення та копії документів після винесення рішення про відмову в реєстрації). Схоже, справа зрушилася з мертвої точки, але не зовсім так, як хотілося б.

До Порядку № 520* вносяться зміни, які можуть дати платникові другий шанс розблокувати ПН/РК.

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

Надання додаткових документів. Після набрання чинності наказом, що коментується, у податківців за результатами розгляду поданих пояснень та копій документів з’являється ще один варіант: направити платникові повідомлення про надання додаткових пояснень та/або документів. Платник має право направити такі документи протягом 5 робочих днів. Якщо цих документів податківцям виявилося достатньо, то протягом 5 робочих днів вони мають право винести рішення про реєстрацію ПН/РК, якщо ні — то рішення про відмову (протягом тих же 5 робочих днів). Перебіг цього строку на період воєнного стану заморожено (див. «Блокування ПН/РК. Документи та строки»// «Податки & бухоблік», 2023, № 15). Щоправда, Закон України від 03.11.2022 № 2719-IX повинен був запустити перебіг строків подання документів (повідомлень), але податківці проігнорували його (див. «Чи вплинув Закон № 2719 на строки подання документів на розблокування податкової накладної?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 96).

У теорії ця зміна — добре нововведення. Адже часто платник навіть не знає, які документи йому треба надати на розблокування, а в разі відмови в реєстрації толком не може зрозуміти, чого він не подав. Іноді деяких документів немає з об’єктивних причин (наприклад, була тільки одна подія — аванс чи постачання (документів на другу подію немає) або отримали аванс під ще не куплений товар (документів на придбання товару немає) тощо). Приклади таких спорів, які, зазвичай, вирішувалися на користь платників, ми наводили в статті «Блокування податкових накладних: думка судів на допомогу» // «Податки & бухоблік», 2022, № 88.

У подібних випадках платникові даватиметься другий шанс, можна буде донести документи, яких бракує, і розблокувати ПН/РК

А ось як ітимуть справи на практиці — питання. На жаль, у наказі, що коментується, немає чітких критеріїв, у якому випадку податковий орган зобов’язаний направити повідомлення про надання додаткових документів. Тобто, схоже, тут усе віддано на розсуд податківців.

Що ж до форми повідомлення, то в ній фігурують як ті, яких не вистачає, усе ті ж документи з п. 5 Порядку № 520. Тобто немає гарантій, що податківці не заповнюватимуть повідомлення з тими ж порушеннями, з якими вони заповнюють рішення про відмову в реєстрації.

Рішення про відмову. Якщо ви надасте документи, складені/оформлені з порушенням законодавства, — податківці однозначно винесуть рішення про відмову в реєстрації. Утім, тут жодного нововведення немає, так відбувається і зараз. Інша річ, що вільно або мимоволі автори документа змінили випадки винесення рішення про відмову в реєстрації.

Згідно з чинною реакцією Порядку № 520, якщо платник не надає пояснення та/або копії документів, то податківці повинні винести рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. Це означає, що після строку, відведеного на надання (згідно з п. 6 Порядку № 520 це 365 календарних днів, які на період воєнного стану продовжуються), ПН/РК переходить з категорії зупиненої в категорію відмовної. А це, у свою чергу, означає, що до такої ПН/РК може бути застосований штраф за відсутність реєстрації*.

* Саме по собі формулювання п. 1201.2 ПКУ залишає бажати кращого, адже не зовсім зрозуміло, що таке рішення щодо відновлення реєстрації ПН/РК. Проте ця норма, яка звільняє від штрафу, чітко пов’язана з періодом саме зупинення реєстрації ПН/РК.

Так ось, нова редакція п. 10 Порядку № 520 цієї підстави не передбачає. Там міститиметься тільки два варіанти винесення рішення про відмову в реєстрації:

— ненадання або часткове надання додаткових документів (якщо було направлено повідомлення про їх надання);

— надання документів, складених з порушенням законодавства (про нього ми згадували вище).

Виходить, якщо платник після блокування ПН/РК жодних документів не надає і взагалі не збирається їх надавати, то застосувати штраф за відсутність реєстрації ПН буде неможливо?! Зміна тягне на мікрореволюцію. Подивимося, як її представлять податківці. Цілком можливо, вони або не помітять тут змін, або вважатимуть, що перший варіант покриває всі випадки ненадання документів, і виноситимуть рішення про відмову (з урахуванням продовження строків у період ВС).

І на закінчення про набрання чинності нововведеннями. Воно станеться через 15 днів з дня офіційного опублікування (опубліковано Офіційний вісник України, 2023, № 18 (21.02.2023) та набирає чинність з 08.03.2023).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі